2024/05/19

Socialinės paslaugos – už ačiū ir už atlygį

Kupiškio gyventojos Onos Kukenytės iniciatyva kiek anksčiau įvykęs pokalbis su “Minčių„ korespondente, reikia manyti, šiandien nebėra toks aktualus. Tada neįgalioji tvirtino atsidūrusi situacijoje, kai lėšų bent kiek normalesniam pragyvenimui nebelieka, nes ji negalinti taupyti būtinų jai įsigyti vaistų sąskaita. Be pastarųjų jos egzistavimas neįmanomas. Nemažos ir komunalinių paslaugų išlaidos, tačiau, pasak O. Kukenytės, ko būtų vertas jos sprendimas, jei tokios sveikatos, kaip josios, būklės žmogus ryžtųsi pabloginti savo buities sąlygas.

Kodėl nebėra išimties

Tada O. Kukenytė jau žinojo, kad, šių metų balandžio 28 dieną Panevėžio medicininės socialinės ekspertizės komisijai nustačius jai neterminuotą pirmą invalidumo grupę su visiška negalia, ji kas mėnesį gaus po 170 litų slaugos pašalpos. Tačiau netruko paaiškėti, jog nuo šiol ji netenkanti nemokamų socialinių paslaugų. Pastarąsias šiai neįgaliajai išimties tvarka kurį laiką teikė Kupiškio paslaugų centras.

Pasak rajono savivaldybės Globos ir rūpybos skyriaus vedėjos Vandos Kareivienės, globos ir rūpybos tarybos posėdyje toji išimtis buvo padaryta atsižvelgus į tai, kad O. Kukenytė yra vieniša ir vis prastėjančios sveikatos. Juolab kad jos pajamos tada nedaug tebuvo didesnės, negu jų ribą numato apmokėjimo už socialines paslaugas tvarka. Pagaliau juk tam ir yra sudaroma Savivaldybės administracijos globos ir rūpybos taryba, kad jos sprendimas galėtų asmeniui ar šeimai, atsidūrusiems tikrai sunkioje situacijoje, tuokart padėti. Tačiau O. Kukenytės atžvilgiu iki tol taikytos išimties nuo šių metų balandžio 28-osios nebegalėjo būti, nes jos gaunama pensija su pastarąja išmoka jau ženkliai viršijo valstybės nustytąją sumą, kurios gavėjui nemokama socialinė paslauga jau nebepriklauso.

Į O. Kukenytės pajamas tada dar nebuvo įskaityta nuo šių metų balandžio 1-osios padidintos bazinės pensijos suma, o ji invalidumo pirmos grupės asmeniui padidėjo 30 litų. Beje, nuo liepos 1-osios slaugos pašalpa vėl padidinta ir vietoj 170 litų jos reikalingi neįgalieji gaus kas mėnesį po 215 litų.

Sąlygas apibrėžia Vyriausybės nutarimas

Savo pajamas skaičiuoja ir apie jas kitiems pasakoja tik jų gavėjas. Tačiau ir Savivaldybės administracijos darbuotojui, kuriam privalu vykdyti Vyriausybės nutarimus, jos turi būti žinomos, nes su jomis siejasi ir atitinkami sprendimai.

O. Kukenytė nebuvo patenkinta gegužės pradžioje gautu Savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojos socialiniams reikalams Danutos Balkevičienės pranešimu dėl tolimesnio socialinio paslaugų teikimo. Bet jis negalėjo būti kitoks, kaip: vadovaujantis LR Vyriausybės 1998 m. sausio 29 d. nutarimu Nr.111 “Dėl apmokėjimo už socialines paslaugas principų ir tvarkos patvirtinimo„, kurio 10 str. 10.1.2 p. apibrėžiama: “Už teikiamas paslaugas nemoka vienišas pensininkas ir invalidas, jeigu jo pajamos neviršija 2,5 valstybės remiamų dydžio„. Ir paaiškinta: valstybės remiamos pajamos – 135 litai. Tuo pačiu neįgaliajai O. Kukenytei pranešta, kad jos 2003 m. gruodžio 16 d. prašymas “Dėl socialinių paslaugų teikimo išimties tvarka„ bus persvartytas Kupiškio rajono savivaldybės administracijos globos ir rūpybos tarybos posėdyje. Ir šį kartą O. Kukenytei palankaus sprendimo “išimties tvarka„ dėl jos padidėjusių pajamų jau nebegalėjo būti.

Slaugos pašalpa – slaugai

Pokalbio su korespondente metu O. Kukenytė stebėjosi: kas iš tų steigiamų socialinių paslaugų centrų, jeigu sunkios sveikatos būklės žmogus neturi galimybės iš jų sulaukti konkrečios paramos. Antai, lankomosios priežiūros darbuotojos paslaugomis ji nebeturi teisės naudotis.

Tačiau Globos ir rūpybos skyriaus vedėjos V. Kareivienės ir administracijos direktoriaus pavaduotojos socialiniams reikalams D. Balkevičienės paaiškinimu, taip nesą.

Rajono Savivaldybės Kupiškio socialinių paslaugų centras teikia socialines nemokamas paslaugas Vyriausybės nustatyta tvarka, tačiau neatsisakoma aptarnauti jų reikalingą asmenį, kai jo pajamos viršija ir nustatytąjį valstybės remiamą pajamų dydį. Tačiau tada centro etatinių lankomosios priežiūros darbuotojų paslaugos yra mokamos ir paskaičiuojamos pagal patvirtintus tarifus už išdirbtą laiką.

Dabartinė slaugos pašalpa, pasak korespondentės pašnekovių Savivaldybėje, jos gavėjui jau suteikia galimybių samdytis slaugytoją savo nuožiūra ir tai geriausia išeitis.

——-
Autorius: Eleonora VAIČELIŪNIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video