2024/05/16

Vaiko pinigai ant Europos Sąjungos slenksčio

Artėjant istorinei stojimo į Europos Sąjungą datai galų gale susirūpinta vaikų ateitimi. Garsieji Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos (SAMD) vadovės Vilijos Blinkevičiūtės siūlomi litai gerokai vėluoja, bet vis geriau negu nieko. Tačiau džiaugsmas gauti už kiekvieną vaiką nuo liepos 1 d. 50 litų ankstyvas, nes kiekvienas naujas valdžios sprendimas dažnai turi keletą savo pusių.
Iš vienos rankos į kitą
Nors šiandienos politikai garsiai triūbija, kad įstojus į Europos Sąjungą kainos beveik nesikeis, bet kuris lankęsis Europos šalyse gali tai paneigti. Pas juos eurais, pas mus litais skaičiai tie patys.
Dauguma Vokietijos ir Prancūzijos gyventojų patvirtins, jog apskritai viskas valstybiniame lygmenyje buvo skaičiuojama pagal valiutų santykių kursą, tačiau privačiose struktūrose tebuvo pakeistas valiutos pavadinimas, bet ne skaičius. Kas gali garantuoti, kad šiandien 30 litų kainavęs pakas sauskelnių įvedus eurą kainuos tiek pat? Ko gero, išvysime kitą kainą – 30 eurų.
Galima daryti išvadą, kad šio Valstybinių pašalpų įstatymo pakeitimo įstatymo projektas atsirado nebūtinai iš meilės lietuvių vaikams, o dėl to, kad reikia bent kiek sušvelninti artėjančią narystę ES ir euro atėjimą. Kiekvienam skirti po 50 litų (0,4 MGL) išties neblogai, tačiau pragyvenimas pereinamuoju laikotarpiu pabrangs daugiau. Kitaip tariant, iš skurdo dar greitai neišbrisime.
Svarstytina tai, kiek pasikeis pati šeimos materialinė padėtis po šių pašalpų skyrimo. Jei šie pinigai bus įskaičiuojami į šeimos pajamas, tėvai gali nebegauti kompensacijų už šildymą, vaikai mokykloje nebebūtų maitinami ir šeimai užuot padėję tokie įstatymai gali tik pakenkti.
Sujudimas prieš rinkimus
Ministrė V. Blinkevičiūtė tvirtina, kad šis projektas parengtas sekant kitų ES valstybių pavyzdžiu. Galime atsidusti, kad galų gale po netikusių įstatymų, įvairiausių Vyriausybės nutarimų, nepalankių verslui, žemės ūkiui, švietimui bei kultūrai, valdžia ėmė ir atsigręžė į žmogų. Atsigręžė, nes pasidarė gėda?
Vargu. Nereikėtų pamiršti, kad Vilija Blinkevičiūtė – socialliberalė ir jos projektas dabar daugumai sunkiai besiverčiančių šeimų atrodo tarsi motinos Teresės rūpestis. Tai dar vienas taškas į šios partijos kraitelę po Rolando Pakso nušalinimo.
Daugiavaikės motinos sunerimę, ar išliks dabar jų gaunama pašalpa. Tie 50 litų už kiekvieną vaiką bus vieninteliai ar tik priedas prie daugiavaikės šeimos pašalpos. Be to, daugiavaikėms šeimoms žadama nuo liepos 1 d. tuos pinigus žadama mokėti už kiekvieną vaiką iki 18 metų.
Anot Kupiškio rajono savivaldybės Globos ir rūpybos skyriaus vedėjos Vandos Kareivienės, praėjusiais metais šeimos pašalpas gavo 597 šeimos, turinčios vaikų nuo 1 iki 3 metų.
Kol kas skyrius nėra gavęs jokių dokumentų dėl daugiavaikių šeimų pašalpų panaikinimo. Galima būtų tikėtis, jog pagal projektą tie 50 litų būtų papildomi pinigai, tačiau žinant politikų sugebėjimą išsisukinėti iš įvairių situacijų darosi neramu. Ar gausiantiems šiuos pinigus lietuviams nebus sumažinti kiti? Tad džiaugtis dar per anksti.
Kažkam pasiseks
. Antrajame pusmetyje “vaiko pinigai„ būtų pradėti mokėti už 160 tūkst. 3-7 metų vaikų, tam reikėtų papildomai apie 41 mln. litų.
Projekte siūloma jau nuo liepos 1 d. po 50 litų skirti šeimoms, auginančioms tris ir daugiau vaikų už kiekvieną vaiką 3-18 metų ir vyresnius, jei jie dar mokosi bendrojo lavinimo mokyklose.
Pastariesiems ir pasisekė labiausiai.
Kiti vyresnėliai pašalpas gautų atsižvelgiant į valstybės finansines galimybes, bet ne vėliau kaip iki 2009 metų.
Projekte siūloma už vaikus iki 3 metų šeimoms, auginančioms vieną ar du vaikus, palikti šiuo metu galiojančią 93,75 Lt (0,75 MGL) pašalpą, neatsižvelgiant į tai ar šeima gauna socialinio draudimo išmokas. Šiuo metu iki vienerių metų auginančioms rajono Sodros skyrius moka 63 motinoms.

Teigiama šiame projekte yra jau tai, kad apskritai Lietuvoje pradėta galvoti apie vaikus. Iki šiol jie buvo žalojami nesibaigiančiomis švietimo sistemos reformomis, mokyklų darbo perskirstymu, ugdymo įstaigų naikinimu ir panašiais dalykėliais. Dabar bent jau 50 litų vaikai gaus minimalioms reikmėms. Gal jaunimui tokiu būdu valdžia parodys dėmesį ir tai, kad jie bent kiek reikalingi Lietuvai.
***
Šiuo straipsniu ir baigiu straipsnių ciklą “Kaip gerai mes gyvensime ES„.
Iš tiesų kažkada bus labai gerai. Tik ne šiandien ir ne rytoj ir ne gyvenantiems iš pašalpų. Reikės labai daug ir sunkiai dirbti jau vien tam, kad mūsų vaikai gyventų taip, kaip mes tik svajojame.

——-
Autorius: Nijolė STULGIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video