2024/05/04

“Aleksiuko bandonija„ – tarptautinis renginys

Kaip pirmieji “Aleksiuko bandonijos„ varžytuvių dalyviai savo griežimu pakėlė dar aukščiau Kupiškio kultūros centro didžiosios salės lubas, taip jos visas tris valandas šeštadienio popietę ir nesugrįžo įpaston vieton. Visa ta didelė erdvė buvo pilna ne tik muzikantų, dainininkų, bet ir sausakimšos salės žiūrovų puikiausios nuotaikos.
Pradėdama muzikuojančių ir muziką mylinčių žmonių šventę vedėja režisierė Vilija Morkūnaitė priminė, kad toks renginys – jau šeštasis. Jis šį sykį įvardijamas ir kaip tarptautinis, nes dalyvauja Baltarusijos Postavų miesto liaudies muzikos populiarintojai, vadovaujami Anatolijaus Sobolio. Pernai pas juos svečiuotasi ir mūsiškių. Jog apie tokią kupiškėnų šventę žinoma ir Estijoje, patvirtino drauge su Panevėžio rajono Miežiškių kultūros namų muzikantėmis atvykusi Katri Lambe. Jos ir baltarusio muzikavimas žiūrovų buvo labai šiltai priimtas.
Visą popietę neatlėgęs muzikavimas, dainavimas, šmaikštavimas turėjo ir iškilmingą pradžią: visų kolektyvų vadovus į sceną išvedė kupiškėnas, žinomas Aukštaitijos armonininkas Gintas Bernadickas, o šventės nuotaikos akordą davė žaismingieji Kupiškio Kupos pradinės mokyklos šokėjai.
Tokioj aplinkoj primintos ir kitos dvi progos – pavasarį pranašaujanti Kaziuko mugė ir Gerumo diena. Gerumo dienos proga kalbėta apie Adomynės kaimo bendruomenės narių dėmesingumą kits kitam ir padėkos raštas įteiktas bendruomenės pirmininkei Aldomai Matarienei.
Tada jau prasidėjo dvasios gydymo seansai, nes pasak salamiestėnų “Dvaro„ kapelos vadovo Antano Tušlos, grok, dainuok, koncertuose lankykis, tai ir vaistų nereikės.
Daugelis meno kolektyvų kupiškėnų scenoje koncertavo pirmą kartą. Tai biržiečių kaimo kapela “Susiedai„ iš Ramongalių kaimo, pakruojiškių duetas iš Linkuvos – 85 metų Albertas Juras su anūku Arvydu Leščinsku. Iš Kėdainių – net dvidešimties muzikantų, dainininkų “Raskilos„ kolektyvas, išpuoselėtas Gražinos Lapienienės, kuriam atiteko Kupiškio Savivaldybės adminitracijos Kultūros ir švietimo skyriaus prizas. Be atokvėpio polkas ir valsus rėžė Širvintų rajono Motiejūnų kaimo Gintarės Jakštonienės muzikantai. Buvo trumpa atokvėpio valandėlė, bet ir jos metu žiūrovų dėmesys buvo sutelktas scenai – joje pasirodė skapiškėnė režisierė Vida Bačanskienė su savuoju “Beždžionių tiltu„.
Molėtiškių muzikantų trejeto pasirodymą keitė baltarusiai, kuriems, nors ir atsitiktinai, tačiau pelnytai atiteko ir svarbiausias šio renginio prizas – Kupiškio rajono Savivaldybės.
Dalyviai pažėrė ne tik daugybę melodijų, kurios ne tik linksino, graudino, bet ir susimąstyti nuteikė: vis dėlto tiek talengingų žmonių Lietuvoje esama ir kaip šaunu, kad yra pasiaukojėlių juos suburti, padėti jiems tobulėti, kuo dažniau pasirodyti ir kitus linksminti.
Po pasvaliečių Artūro ir Inetos Strelčiūnų griežimo, scenoje kupiškėnams atstovaujantį salamiestėnų “Dvaro„ kaimo kapelą keičia ramongalietis Jonas Karinauskas ir kupiškėnai – armonininkas G.Bernadickas ir vienintelis ir su Aleksiuku Kriuka muzikavęs bandonininkas Gaudentas Kukenys.
Po šaunaus pasirodymo iš tolimiausios Lietuvos vietos (Mažeikių r.) atvykęs viekšniškių “Subatvakaris„ pelnytai džiaugiasi gavę Kupiškio kultūros centro įsteigtą šventės prizą. Su tokia pakilia nuotaika jie išvyko koncertuoti dar toliau – į Laičių laisvalaikio centrą. Ir ten žmonės sužinojo, jog vadovas Antanas Erlickas – “gyvojo literatūros klasiko„ Juozo Erlicko brolis.
Ne šiaip sau Panevėžio rajono Miežiškių kultūros namų ansamblis “Petronės armonika„ buvo paliktas užbaigti šį koncertą, o, pasak renginio vedėjos, susiejimui, jog po sekmadienio – Tarptautinės moters diena.
Stebino ir Kaziuko mugės dalyvių kantrybė. Jie prie savo prekystalių ir sutiko ateinančiuosius į koncertą, ir išlydėjo. Medžio drožiniais prekiavo Kupiškio Lauryno Stuokos Gucevičiaus gimnazijos technologijų mokytojo Jono Šmigelsko auklėtiniai, staltiesėlių mezgėja Laimutė Mažylienė iš Noriūnų, miestelėnės žaislų ir pagalvėjų siuvėja Bronė Ilmantienė, verbų komponuotojos Bronė Matusevičienė ir Regina Balčiūnienė iš Svidenių.
Bandoninkas kupiškėnas Gaudentas Kukenys yra muzikavęs drauge su Aleksiuku Kriuka, kurio atminimas pagerbiamas jo vardo muzikantų varžytuvėmis.
Regina Balčiūnienė iš Svidenių kaimo Vilniaus krašto verbų komponavimu susidomėjo prieš penketą metų ir Kaziuko mugei jų pateikia vis dailesnių.

——-
Autorius: Eleonora VAIČELIŪNIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video