Kupiškėnų mintys

2024 m. gegužės 17 d., penktadienis

Reklama   |   Prenumerata   |   Naujienos   |   Archyvas

 

 Ieškoti

Kroštas brungiausias
Informacija
Įkainiai
 

Vėrinys

NAMų GEROJI DVASIA - KROSNIS

Emilija VALECKIENÄ–

2004−12−04

Komentarai0    Paruošti spausdinimui      Nusiųsk šio straipsnio nuorodą draugui

Dabar jau nebe visuose namuose stovi duonkepė krosnis. Ir kam ji bereikalinga? Parduotuvėse yra keliolikos rūšių duonelės ir pyragų, bandelių. Centrinis šildo visą namą, tik degtuką brūkštelėjus, dujinė viryklė kepa blynus. Vis tiek dažnoje kaimo gryčioje “dėl visko” yra krosnis - daili, koklinė ir kuo mažesnė, kad būtų daugiau vietos. Senyvo amžiaus šeimininkės duonos jau nebekepa, nebent pyrago ar sausainių.
O kokią garbingą paskirtį turėjo krosnis senojo kaimo gryčioje. Ji būdavo didelė, plati, kiekvieną dieną kūrenama skleidė, spinduliavo šilumą į visas puses. Pirmą kartą užėjusiam svečiui tarsi rimtai sakydavo: “Pabučiuok pečių”. Taip būdavo pagerbiama krosnis, nes apie ją sukosi visos šeimos gyvenimas.
Ant storai užkloto viršpečkio (ant pliko karšta) žiemą krykštaudavo vaikai, šildydavosi iš miško su malkomis grįžę vyrai, ant pečiaus senatvę leido senoliai, nes molinės krosnies šiluma - vaistai nuo visų reumatų ir radikulitų.
Kai kuriose trobose pečiaus aukštyje būdavo ir langas, todėl viršpečkyje dieną užtekdavo šviesos vaikams skaityti elementorių, moterims - megzti ar lopyti. Jei šeimoje būdavo mažų vaikų, krosnies kraštą užtverdavo dailių lentelių varteliais, kad šėldami mažyliai nenukristų.
Duonkepėje ruošiamas maistas turėdavo visai kitą skonį. Įėjęs į trobą, iš karto užuosdavai, kas verdama ar kepama - troškinami kopūstai, kepamas kugelis, vėdarai ar pelenuose bulvės. O jei duona kepama ant kopūstų lapų, jos kvapą pajusi jau eidamas per kiemą.
Apie visą krosnį būdavo sumūrytas priepečkis tokio pločio, kad užtektų vietos atsigulti. Ant jo nebūdavo taip šilta kaip ant pečiaus, priepečkį užklodavo storu, iš sukarpytų skudurėlių išaustu užklotu, kad būtų minkščiau pavargusiam ar sušalusiam.
Dėl atsargumo ir kad laisviau sklaidytųsi šiluma, duonkepė būdavo atitraukta nuo trobos sienos, o toje pusėje irgi būdavo priepečkis (užpečkis). Tik dar platesnis, ant jo patiesdavo patalų.
Va, ten tai buvo šilta, jauku, saugu. Prasikaltę vaikai dumdavo į užpečkį, ten, visų paslapčių vietoje, visą laiką buvo prietema. O iš vieno krosnies šono apačioje buvo anga - papečkys, pečeliuškis. Viršuje - lentos, apačioje - asla arba smėlis.
Kai būdavo labai šalta, tenai laikydavo iš tvarto atneštas dedančias vištas. Angą uždarydavo durelėmis, o vaikams tekdavo palįsti ir surinkti kiaušinius. Kartais būdavo baisu, nes vyresnieji pagąsdindavo, jog ten gyvena nelabai geras “pečkojys”.
Krosnį paprastai kūrendavo šeimos motina ar vyresnės dukterys. Tos moterys užsirišdavo lininę prijuostę, galvarištė irgi būdavo šviesi.
Jei virdavo (šutindavo) bulves paršams, tai didelius puodus stumdavo į pečiaus galą, o pado viduryje kraudavo žabarų ir malkų - dailiai sukryžiuodavo, kad užimtų mažiau vietos. Priekyje statydavo puodus maistui - viralui, skryliams ar košėms virti, visi puodai uždengti, kad neprikristų anglių ar pelenų. Jei kepdavo blynus, kai jau būdavo žarijų, jas žarstekliu pakasdavo arčiau ir ant jų statydavo trikojį keptuvei padėti.
Duonai kepti krosnį kūrendavo kaitriomis beržinėmis, malkomis ir puodų nekaisdavo.
Kiekviena šeimininkė žinodavo, kiek reikia kūrenti krosnį, kad gerai iškeptų duona. Neįkaitusios krosnies vidus būdavo juodas, o kai jau visi kampai šviesūs, pilki, galima traukti žarijas į patį priekį. Tada švariai iššluostyti sušlapinta beržine šluota. Krosnies karštis būdavo patikrinamas paberiant miltų ar su popieriaus lapeliu.
Jei miltai vidury pado svyla žaižaruodami, o popieriaus skiautelė suliepnoja - duonai kepti karščio užteks, o pyragui - per karšta.
Kietai užminkytai tešlai reikia karštesnės krosnies, minkštesnei - vėsesnės. Jei kepalų viršus staigiai tamsėja, reikia iškasti žarijas; jei kepa per stipriai -vilgyti šiltu vandeniu ar apdengti šlapiu popieriumi. Jei pluta ilgai neparuduoja - uždaryti visus krosnies kaiščius ir ant žarijų pilti saują druskos - ji pakelia karštį.
Duonelei kepant negalima garsiai rėkauti, trankyti durų, atidaryti langų. Įsitikinus, kad kepa gerai, reikėtų išeiti į kitą kambarį, nes nuo stipraus kvapo ir smalkių gali sugaruoti galva. Duona iškepa per pusantros-dvi valandas.
Ištrauktus duonos kepalus dėti ant švaraus rankšluosčio ir jų viršų suvilgyti vandeniu. Jei norime, kad pluta blizgėtų, į vandenį įplakime kiaušinio baltymą. Duona raikoma tik ataušusi.


Skaityti komentarus (0)

 

Redakcija už komentarų turinį neatsako ir pasilieka teisę pašalinti tuos
skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, reklamuoja ar pažeidžia įstatymus.
 

 

Vardas:  (nebūtinas)
El. paštas:  (nebūtinas)
Komentarai:

Šį lauką palikite neužpildytą:

 

 Gali praeiti šiek tiek laiko, kol komentaras bus matomas.

 

Savaitės klausimas

Ar pritariate, kad tėvai būtų skatinami eiti tėvystės atostogų?

 
 
 
 

 

Vardadieniai

BazilÄ—, Gaila, Gailas, GailÄ—, Nedinga, Nerdingas, Paskalis, Virkanta, Virkantas, Virdvaldas.

Naujienos: Visos naujienos  |  Aktualijos  |  Gamta ir mes  |  Sveikata  |  Vėrinys  |  Nuomonės  |  KupiÅ¡kio kraÅ¡to kaimų istorijos  |  Rezervuota jaunimui  |  PAMIRÅ TI NEGALIMA PRISIMINTI
KroÅ¡tas brungiausias: KupiÅ¡kėnų kertala
Informacija: Skelbimai  |  Atsiliepimai  |  Redakcija
Ä®kainiai: Prenumerata  |  Reklama
Archyvas: Amatų gijos  |  AukÅ¡taičių kraÅ¡tas  |  Bendruomenė  |  Kamara  |  Iš ESmės  |  PožiÅ«ris  |  Sugrįžimai  |  Ulyčia  |  Amžių sandÅ«roje  |  „Pasikalbosykim“  |  Laiko raÅ¡tas  |  Gyvenimo ratas  |  Savi tarp kupiÅ¡kėnų  |  Å ėlsmas  |  Talalojus  |  Pasikalbosykim  |  MÅ«sų Å¾monas  |  Likimai  |  Horizontai  |  Propagandos anatomija  |  Pabėgėliai  |  PilietiÅ¡kumas  |  Kas mus saugo?

Jūs esate

9 021 086

šios svetainės lankytojas


Šiame puslapyje pateiktą medžiagą kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Kupiškėnų mintys“ sutikimą.

 

UAB „Kupiškėnų mintys“, Gedimino g. 34, 40130 Kupiškis

Tel.: (8 459) 3 54 74, tel./fax.: (8 459) 5 48 89.

Elektroninis paštas: [email protected]