Kupiškėnų mintys

2024 m. balandžio 30 d., antradienis

Reklama   |   Prenumerata   |   Naujienos   |   Archyvas

 

 Ieškoti

Kroštas brungiausias
Informacija
Įkainiai
 

Vėrinys

MALÅ«NININKO DUKTERS LIKIMÄ… IRGI PLAKÄ— VÄ—JAI

Eleonora VAIČELIŪNIENĖ

2004−11−27

Komentarai0    Paruošti spausdinimui      Nusiųsk šio straipsnio nuorodą draugui

Julija Jakštonienė sako, jog be būtino reikalo nemėgsta išeidinėti į miestą ar apsilankyti savo buvusioje įstaigoje Kupiškio kultūros centre, nors jo ilgametės darbuotojos Vandos Samulionienės vis yra kviečiama. Ji pabrėžia, jog baigdama 82-uosius labiau tausoja savo jėgas. Tačiau sekmadienių laukianti. Jų rytmečiais viena kitos telefonu pasiteiravusios apie sveikatą, aptarusios orą, su kaimyne Anele Vosyliene pradeda ruoštis į bažnyčią. Dviese eiti smagiau.
Apsupta saviškių
Ano šeštadienio popietę Julija man pasakojo, jog ne tik jos gimtoji Malūnų gatvelė, bet ir Maironio, kuria nuo pirmųjų žingsnių keliauta į žmones - į miestą, labai pasikeitusios. Po kelis namus anksčiau tebuvo, gyventojai vienas kitą nuo vaikystės pažinojo. Dabar - visi tarpai baigiami užstatyti, per jos pažintąjį laikmetį auga trečioji karta. Iš tikrųjų taip yra, nes ir josios anūkės - jau panelės. Esam vaišinamos Eglės, išvakarėse šventusios savo 15-ąjį gimtadienį, keptu meduoliu. Pačios Eglės namuose nėra - medžioklėje.
Mergaitės mama Valytė Jakštonienė patvirtina močiutės pasakymą. Jau kelinti metai Eglė su tėveliu keliauja į medžiokles. Jai patinka šeštadienius praleisti gamtoje.
Vyresnioji Valytės ir Ginto Jakštonių dukra Gintarė - trečiojo kurso studentė, būsimoji vadybininkė. Štai ir suminėjom artimiausius Julijos žmones, pas kuriuos iš savojo namuko - tik keliolika žingsnių. “Taip ir minam vieni pas kitus”.
TÄ—vas
Kupiškėnui Juozui Vanagui, gimusiam 1876 metais, svajonės nusipirkti žemės, pasistatydinti malūną, matyt, būta tokios stiprios, kad pačiame jaunystės gražume atsidūrė už Atlanto. Ne vienintėlis iš savo broliavos. Julijai žinoma, jog praėjusio amžiaus pirmaisiais dešimtmečiais Amerikoje gyveno nemažai giminaičių, tačiau per laiką su jų atžalomis visi ryšiai nutrūko. Vyresniosios kartos kupiškėnė pridūrė, jog jos tėvui, tarnavusiam caro kariuomenėje, teko dalyvauti ir Rusijos-Japonijos kare. Iš pasakojimų įsidėmėjusi ir tai, kad jam buvo tekę lankyti Kupiškio pradinėje veikusius amatininkų kursus. Račiaus amatą išmaniusiam lietuviui net ir karinė tarnyba buvo ramesnė - ne tiek su ginklu, kiek su meistro įnagiais.
“Tėvo gyvenimas buvo sunkus, bet jis rasdavo išeitį, jautė didelę atsakomybę už vaikus”, - kartu su albumų lapais Julija tarsi sklaidė ir neparašytą šeimos istoriją.
Į Kupiškį iš Amerikos jis parvyko jau su šeima. Su žmona Benedikta turėjo sūnų Alfonsą, netrukus susilaukė ir Povilo. Tačiau jų namus aplankė didelė nelaimė - jauną moterį pakando džiova. “Tada J. Vanagas parvedė sūnums pamotę Mariją Sriubikaitę, būsimą mano mamą”, - pasakojo Julija. Pirmiausia jie susilaukė sūnaus, kurį pakrikštijo Kaziu, po dvejų metų gimė Julija, o 1925-aisiais ir broliukas Juozas. Julija buvo per maža, kad prisimintų savo mamą, mirusią dėl komplikacijų po šio kūdikio gimimo. Jos paveikslas - tik iš nuotraukos.
ParvedÄ— tetÄ…
Trečiosioms vedyboms dukart našlys J. Vanagas išsirinko velionės Marijos seserį Elzbietą. “Tad augau ne prie pamotės, o prie tetos”, - apibūdino savo tolimesnį gyvenimą Malūnų gatvėje Julija Vanagaitė-Jakštonienė. Pasak jos, Elzbieta jaunystėje buvo susižalojusi koją, todėl, nors ir būdama už vyrą jaunesnė 17-ka metų, į ūkio darbus nesikišo. Su trečiąją žmona J. Vanagas irgi susilaukė palikuonio - sūnaus Aleksandro. Tuo metu didelės šeimos maitintojas įstengė samdyti dvi darbininkes - vieną lauko darbams, o kitą - nesveikuojančiai žmonai prie namų ruošos padėti.
Kėlė maišus ir tvarkė sparnus
Nuo tada Julijai ir kitiems namiškiams be didesnių nelaimių teko pagyventi visą dešimtmetį. Pasak jos, tuo laikotarpiu svarbiausia jiems buvo kieme veikęs tėvo išsvajotasis malūnas. Žmonių su atsigabentais maišais grūdų ypač padaugėdavo rudenį, po javų kūlimo. Tačiau kas norėdavo susivalcuoti kviečių, tas važiuodavo į Konekerio malūną, nes jos tėvo malūne buvo tik pikliavojama ir malama rupiai. Malūnininko duktė mena susidarydavusias laukiančiųjų paslaugos eiles. Ir blogiausia, kad žmonėms negalėdavai pasakyti, kada sumalsi. Kartais tėvas net pasakydavo: “Prašykim Dievą stipresnio vėjo”.
Taip susiklostė jų šeimoje, kad malūne su tėvu daugiausia teko darbuotis Julijai. O kai jis pradėjo sirguliuoti, tai ji ir maišų kėlimo grandinę sukdavo, ir sparnais, kai reikėdavo prie jų prisegti ar nuimti vėjagaudžius, laipiodavo. Nuo sparnų, pasak Julijos, matydavosi toli, nes Malūnų gatvė jos paauglystės metais buvo miesto toje pusėje pakraštys.
Broliai mokÄ—si
Šeimos ūkyje dar didesnė jai atsakomybė teko po tėvo mirties 1941 metais. Broliai Kazys ir Juozas, kaip dar anksčiau šeimos galvos buvo nuspręsta, mokėsi, todėl malūne darbuotis nekažkiek turėjo laiko. Nors trukdė sunkūs karo ir pokario laikmečiai, Kazys tapo veterinarijos gydytoju. Po ilgų darbo metų gyvena Subačiuje ir pasidžiaugia, kad profesijos kolegos ir jo nepamiršta. Brolis Juozas buvo baigęs stomatologiją, deja, artimųjų jau apraudotas. “Maniau, kad teta Elzbieta norės, jog paaugęs jos sūnus Aleksandras imtų tvarkyti visą ūkelį su malūnu, tačiau likusi našle ji irgi apsisprendė savo vaiką geriau mokslinti, negu kišti į tą malūną. Aleksandras išsimokė inžinieriumi, įsikūrė Vilniuje. Elzbieta Vanagienė vėliau ne kartą džiaugėsi dėl savo apsisprendimo, nes to malūno greitai ir neteko.
Malūnininko trečiajai žmonai Elzbietai buvo lemta našlauti 40 metų ir sulaukti 88-erių. Julija prisiminė: “Prie jos užaugau, po vienu stogu praleidome daugiau kaip penkiasdešimt metų. Buvo laikotarpis, kai šiame namuke gyvenome ir trys atskiros šeimos, tačiau visada išsitekome, vienas kitam skersai tako nepraėjome.” Dar pridūrė, jog ir tėvo, ir jo trijų žmonų palaikai ilsisi viename kape. “Mirusieji visada išsitenka”...
Buvo nepatikima
Privati Vanagų įmonėlė sovietų valdžios netrukus buvo nacionalizuota, o jos įrengimai išdraskyti ir išgabenti į pramkombinato žinioje atsidūrusį Konekerio elektra sukamą malūną ar dar kitur. Kurį laiką pastarajame malūne dirbusi Julija iš ten buvo atleista ne šiaip sau, o administracijos į namus atsiųstu pranešimu - “kaip nepatikimas asmuo”. Tai buvo 1947-aisiais metais. Tuokart buvusi penkių asmenų šeimos maitintoja neįsivaizdavo, jog galėtų būtų be nors ir menkiausiai apmokamo darbo. Įsiprašė į linų supirkimo kontorą. Kažkiek rublių šeima gaudavo iš nuomininkų. Tuo laiku buvo priimti gyventi nuo Tauragnų atsikėlęs Juozas Jakštonis su žmona ir jo brolis Vincas. Abu Jakštoniai dirbo pašte, telefono ryšio skyriuje.
Medaus mÄ—nuo baigÄ—si skyrybomis
Kaimynų spėlionės, kad nomininkas Vincas gali tapti Vanagų namuose savu, pasitvirtino. Juos į porą suvesti nuoširdžiai stengėsi Vinco brolienė. Susituokė jiedu 1950 metų pradžioje, o po trijų mėnesių - kaip perkūnas iš giedro dangaus!
Vincas suimamas, išvežamas į Uteną, neleidus su žmona nė atsisveikinti. Iš ten - į Vilnių... Tik tiek žinių.
Vincas Julijai apie savo didelę šeimą dar daug ko buvo nepapasakojęs. Kad ir trys broliai, išėję partizanauti, nušauti. Ryšiais su partizanais buvo įtariamas ir Vincas, neva, dar buvęs paliudijimas, jog kažkas jį matęs su ginklu. Tiek ir užteko, kad Karinis tribunolas galėtų jį apkaltinti Tėvynės (suprask Tarybų Sąjungos) išdavimu ir nuteisti 25 metams lagerio. Dar ir su turto konfiskavimu.
“Tad mūsų namai labai ištuštėjo”, - prisiminė tuos metus Julija. Išsigandusi, kad saugumiečiai gali pradėti ir ją tampyti po tardymo rūsius ar ištremti į Sibirą, apsisprendė forminti ištuoką. Dabar Julija priduria: ištuoka vyko pagal įstatymą. Nors ji nežinojo, kur Vincas yra, tačiau teismas buvo gavęs jo sutikimą skirtis. “Juk suprato Vincas, kad ne jo išsižadu, o tik išeities ieškau”, - prisiminė tuometinę savo būseną Šiaulių teisme mano pašnekovė.
Laiškuose - vien apie sugrįžimą
Netrukus Julija sužinojo, kad Vincas įkalintas Vorkutos lageryje, po Stalino mirties jau dažniau parašydavo, viename laiške buvo užuominų ir apie kalinių sukilimo pasekmes, teikiančias vilčių gyviems išlikti ir sugrįžti į namus. Dar ne vienerius metus V. Jakštonis iš lagerio siuntinėjo laiškus į Valstybės saugumo institucijas Vilniuje ir Maskvoje, įrodinėdamas jam primestų kaltinimų nepagrįstumą. Pagaliau jis buvo reabilituotas ir sugrįžo pas Juliją prieš pat Kalėdas 1956 metais. Jie buvo nesimatę pusšeštų metų, o pagal dokumentus - ir nebe šeima, - prisiminė jai tekusius išgyvenimus Julija . “Todėl po kelių mėnesių vėl susimetrikavome, o 1958-aisias susilaukėme ir sūnaus Ginto. Jaunais tėveliais mus vadinti nelabai tiko, nes man buvo 35-eri, o Vincui - keturiasdešimt metų.”
Telefonų monteriu V. Jakštonis dirbo daugiau kaip 40 metų, buvo gerbiamas bendradarbių, tačiau užuominų, kad - buvęs lagerininkus, tekdavo išgirsti. Moteriai apmaudu, kad jos vyrui po Lietuvos nepriklausomybės atkūrimo teko gyventi tik trejus metus, jog ir Lietuvos laisvės gynėjo kario savanorio pažymėjimas jam išduotas jau po mirties.
Kultūros namų kasininkė
Julijos Jakštonienės darbo stažas - nuo pokario metų, Kupiškio kultūros namų kasininke jos darbuotasi visas keturiasdešimetis - nuo 1952-ųjų. Ji pamini, kad per tą laiką pasikeitė 43 šios įstaigos direktoriai, jog reikalų teko turėti su Kultūros skyriaus 12- ka vedėjų ir dešimt buhalterių. Pašnekovės apibūdinimu, kasininkės darbas labiausiai vargindavo tuo, kad reikėdavo išbūti per visus jaunimo šokius ir gegužines. Kai vėlyvą metą turėdavo grįžti į namus su didesne suma pinigų, eidavo pridurmui kokios bent iš matymo pažįstamos porelės, o būdavo ir taip, kad, įleidusi be bilieto į vakarėlį pažįstamą vaikiną, užsiprašydavo, jog šis grįžtančiai su pinigais “mamai” pabūtų apsaugininku. Julijai buvo nelengvi, bet įdomūs tie trisdešimt metų, kai po visą Lietuvą ir toliau už skambėjo “Senovinių kupiškėnų vestuvių” vaidinimas. Ten, kur rengėsi gastroliuoti “vestuvininkai”, pirmiausia maršrutiniais autobusais nuvažiuodavo ji viena, įvertindavo, ar jų spektakliui tinkama scena, ar ne per maža žiūrovų salė. Antrą kartą į ten jau vykdavo kartu su artistais. Taip anksčiau mažai kur buvusi mietelėnė išmaišė Lietuvą skersai išilgai, džiaugiasi turėjosi progų pabendrauti su daugybe žmonių. Tuo laikmečiu gastrolių į Kupiškį atvykdavo daug meno kolektyvų ir jų vadovams bilietų platintoja būdavo svarbus žmogus. Neretai jai tekdavo rūpintis ir atlikėjų vaišėmis, tada į tą vargą įtraukdavo ir vyrą, ir sūnų.
Dar apie malūną
Žvelgdama į išlikusį malūną, J. Jakštonienė pridūrė, jog po nacionalizavimo šis statinys ilgiausius dešimtmečius taip ir buvęs ne jų. Daugiau kaip prieš 20 metų tuometinio rajkooperatyvo vadovai turėję sumanymą jame įrengti kažką panašaus į Lietuvoje garsėjusį Šeduvos malūno restoraną, tačiau gretimai jo buvo pastatytas tik konditerijos cechas. Vėliau atėjo mada išlikusiuose malūnuose kurti dailininkų dirbtuves. Tą statinį buvo nusižiūrėjęs ir Kupiškio puošėjas skulptorius Henrikas Orakauskas, tačiau sužinojęs, kad šį nekilnojamąjį turtą turi teisę susigrąžinti tikrieji savininkai, kitur įsirengė savo dirbtuves. J. Jakštonienė sakė, jog į buvusią tėvų žemę, malūną galėjo pretenduoti ir jos broliai, tačiau visa tai paliko jai, padėjusiai jiems studijų metais, savo namuose maloniai priimančiai visus gimines.


Skaityti komentarus (0)

 

Redakcija už komentarų turinį neatsako ir pasilieka teisę pašalinti tuos
skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, reklamuoja ar pažeidžia įstatymus.
 

 

Vardas:  (nebūtinas)
El. paštas:  (nebūtinas)
Komentarai:

Šį lauką palikite neužpildytą:

 

 Gali praeiti šiek tiek laiko, kol komentaras bus matomas.

 

Savaitės klausimas

Ar pritariate, kad tėvai būtų skatinami eiti tėvystės atostogų?

 
 
 
 

 

Vardadieniai

Marijonas, Skaudmina, Skaudminas, Skaudminė, Skaudvilas, Skaudvilė, Sofija, Vaišmantas, Vaišmantė, Virbutas.

Naujienos: Visos naujienos  |  Aktualijos  |  Gamta ir mes  |  Sveikata  |  Vėrinys  |  Nuomonės  |  KupiÅ¡kio kraÅ¡to kaimų istorijos  |  Rezervuota jaunimui  |  PAMIRÅ TI NEGALIMA PRISIMINTI
KroÅ¡tas brungiausias: KupiÅ¡kėnų kertala
Informacija: Skelbimai  |  Atsiliepimai  |  Redakcija
Ä®kainiai: Prenumerata  |  Reklama
Archyvas: Amatų gijos  |  AukÅ¡taičių kraÅ¡tas  |  Bendruomenė  |  Kamara  |  Iš ESmės  |  PožiÅ«ris  |  Sugrįžimai  |  Ulyčia  |  Amžių sandÅ«roje  |  „Pasikalbosykim“  |  Laiko raÅ¡tas  |  Gyvenimo ratas  |  Savi tarp kupiÅ¡kėnų  |  Å ėlsmas  |  Talalojus  |  Pasikalbosykim  |  MÅ«sų Å¾monas  |  Likimai  |  Horizontai  |  Propagandos anatomija  |  Pabėgėliai  |  PilietiÅ¡kumas  |  Kas mus saugo?

Jūs esate

9 011 888

šios svetainės lankytojas


Šiame puslapyje pateiktą medžiagą kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Kupiškėnų mintys“ sutikimą.

 

UAB „Kupiškėnų mintys“, Gedimino g. 34, 40130 Kupiškis

Tel.: (8 459) 3 54 74, tel./fax.: (8 459) 5 48 89.

Elektroninis paštas: [email protected]