Kupiškėnų mintys

2024 m. gegužės 2 d., ketvirtadienis

Reklama   |   Prenumerata   |   Naujienos   |   Archyvas

 

 Ieškoti

Kroštas brungiausias
Informacija
Įkainiai
 

Sveikata

PILNOS MAISTO PRODUKTų VITRINOS - PLIUSAI IR MINUSAI

BanguolÄ— ALEKNIENÄ–

2010−10−21

Komentarai0    Paruošti spausdinimui      Nusiųsk šio straipsnio nuorodą draugui

Lietuvos mokslų akademijoje spalio 14-ąją buvo surengta konferencija "Maisto sauga ir kokybė", skirta Pasaulinei maisto dienai paminėti.
Lietuvos gyventojų sergamumas žarnyno infekcijomis, dažniausiai plintančiomis per maistą, kasmet didėja. Per pastaruosius 10 metų šalyje kasmet užregistruojama iki 20 tūkst. šių ligų atvejų. Tai įrodo, kad sveikata itin priklauso nuo maisto, todėl jis turi būti ne tik kokybiškas, bet ir saugus. Ar visada toks maistas tiekiamas vartotojui bei kitos aktualios su maistu ir mityba susijusios temos aptartos konferencijoje.
Konferenciją organizavo Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centras, Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba, Vilniaus universiteto Medicinos fakulteto Visuomenės sveikatos institutas bendradarbiaudami su Lietuvos mokslų akademija.
Mintimis apie maisto kokybę ir saugą pasidalijo šioje konferencijoje dalyvavusi Kupiškio r. maisto ir veterinarijos tarnybos vyriausioji specialistė, maisto produktų inspektorė Aldona Stukienė.


Pasak A. Stukienės, konferencijoje buvo kalbėta apie maisto saugos ir kokybės kontrolę Lietuvoje, apie Europos maisto saugos tarnybos (EMST) indėlį ES maisto saugos sistemoje, apie mikrobiologinę maisto saugą Lietuvoje Europos kontekste, apie dažniausius ir pagrindinius maisto tvarkymo subjektų veiklos pažeidimus, lemiančius užkrečiamų ligų protrūkius, apie vartotojo teisę į saugų ir kokybišką produktą, teisingą informaciją apie maistą, apie Lietuvos gyventojų mitybos tendencijas ir kitus panašius klausimus.

Sulaikomos tonos užterštų produktų

Pasak A. Stukienės, iš trečiųjų šalių gyvūninius produktus, gyvūnus, pašarus, negyvūninius maisto produktus leidžiama įvežti tik per tuos pasienio kontrolės punktus, kuriuose veikia Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) postai.
Šiuo metu Lietuvoje yra 18 maisto, pašarų, gyvūnų sveikatingumo ir gerovės pasienio veterinarijos kontrolės srityse akredituotų teritorinių VMVT.
Jei atlikus siuntos veterinarinį tikrinimą nustatoma, kad ji neatitinka teisės aktais patvirtintų reikalavimų, siunta gali būti grąžinama siuntėjui arba nukreipta perdirbimui ar sunaikinimui.
Buvo pateikti duomenys, kad 2009 m. į Lietuvos rinką nepateko 580 t nesaugaus maisto ir 100 t nesaugių pašarų.

Pavyzdžiui, dėl saugos ir kokybės reikalavimų neatitikimo Lietuvos rinkoje pernai buvo uždrausta realizuoti 297 t šaldytų žuvų iš Kinijos, Rusijos ir Kanados, 70 t aliejaus iš Ukrainos (dėl benzo(a)pireno), 60 t vynuogių "Sultana" iš Turkijos ir Peru (dėl pesticidų), 22 t paukštienos produkcijos iš Airijos ir 5 t iš Lenkijos (dėl salmonella), 25 t skaldytų ryžių iš Pakistano (dėl aflatoksinų), 23,4 t kalmarų filė iš Peru (dėl mikrosporidijų), 20 t obuolių (dėl pesticidų) ir 12 t grikių (dėl nebūdingo kvapo) iš Lenkijos, 1,9 t žemės riešutų su apvalkalu barbekiu skonio (dėl melamino) iš Peru, 1,8 t traškučių iš Vokietijos, (buvo nustatyta, kad iš sausų traškučių pakuotės migruoja cheminės medžiagos), 38 tūkst. vnt. marinuotų karnišonų iš Vietnamo (dėl svetimkūnių), 15,6 tūkst. vnt. gazuoto mineralinio vandens "Poliana Kvasova" iš Ukrainos (dėl nitritų), 340 vnt. vaisių košelės kūdikiams iš Čekijos (klastotės), 100 vnt. dietinio šokolado "Schneekoppe" iš Vokietijos (dėl alergenų), 32 vnt. maisto papildų iš JAV (dėl sudėtyje panaudotų ES neleistinų medžiagų).

A.Stukienė sakė, kad dažnai maisto gamintojo ir tvarkytojo sąvoką žmonės supranta labai siaurai. Tačiau į šias sąvokas įeina ir maisto produktų pervežimas, saugojimas ir fasavimas. Labai dažnai smulkūs maisto produktų pervežėjai nežino, kad ir jiems reikia turėti maisto tvarkytojo sertifikatą. Buvo vienas atvejis, kai žmogus iš mūsų rajono autobusiuku iš Lenkijos paukštynų atsiveždavo kiaušinių ir jais prekiaudavo. Produkcijos dokumentus jis turėjo, bet gavo baudą dėl to, kad neturėjo maisto tvarkytojo sertifikato. Pervežėjui tokį dokumentą svarbu turėti, nes transporto priemonė irgi turi atitikti visus reikalavimus, keliamus maisto saugai. Antai dar pasitaiko, kad greitai gendantys produktai transportuojami netinkamoje temperatūroje ir pan.

Plačiau skaitykite "Kupiškėnų mintyse"


Skaityti komentarus (0)

 

Redakcija už komentarų turinį neatsako ir pasilieka teisę pašalinti tuos
skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, reklamuoja ar pažeidžia įstatymus.
 

 

Vardas:  (nebūtinas)
El. paštas:  (nebūtinas)
Komentarai:

Šį lauką palikite neužpildytą:

 

 Gali praeiti šiek tiek laiko, kol komentaras bus matomas.

 

Savaitės klausimas

Ar pritariate, kad tėvai būtų skatinami eiti tėvystės atostogų?

 
 
 
 

 

Vardadieniai

anastazas, Eidmantas, EidmantÄ—, Eidmina, Eidminas, EidminÄ—, Eidotas, EidotÄ—, MeilÄ—, Sigismundas, Sigizmundas, Sigizmunda.

Naujienos: Visos naujienos  |  Aktualijos  |  Gamta ir mes  |  Sveikata  |  Vėrinys  |  Nuomonės  |  KupiÅ¡kio kraÅ¡to kaimų istorijos  |  Rezervuota jaunimui  |  PAMIRÅ TI NEGALIMA PRISIMINTI
KroÅ¡tas brungiausias: KupiÅ¡kėnų kertala
Informacija: Skelbimai  |  Atsiliepimai  |  Redakcija
Ä®kainiai: Prenumerata  |  Reklama
Archyvas: Amatų gijos  |  AukÅ¡taičių kraÅ¡tas  |  Bendruomenė  |  Kamara  |  Iš ESmės  |  PožiÅ«ris  |  Sugrįžimai  |  Ulyčia  |  Amžių sandÅ«roje  |  „Pasikalbosykim“  |  Laiko raÅ¡tas  |  Gyvenimo ratas  |  Savi tarp kupiÅ¡kėnų  |  Å ėlsmas  |  Talalojus  |  Pasikalbosykim  |  MÅ«sų Å¾monas  |  Likimai  |  Horizontai  |  Propagandos anatomija  |  Pabėgėliai  |  PilietiÅ¡kumas  |  Kas mus saugo?

Jūs esate

9 013 770

šios svetainės lankytojas


Šiame puslapyje pateiktą medžiagą kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Kupiškėnų mintys“ sutikimą.

 

UAB „Kupiškėnų mintys“, Gedimino g. 34, 40130 Kupiškis

Tel.: (8 459) 3 54 74, tel./fax.: (8 459) 5 48 89.

Elektroninis paštas: [email protected]