Kupiškėnų mintys

2024 m. balandžio 26 d., penktadienis

Reklama   |   Prenumerata   |   Naujienos   |   Archyvas

 

 Ieškoti

Kroštas brungiausias
Informacija
Įkainiai
 

Sveikata

KRūTIES VėžIO GALIME IšVENGTI

BanguolÄ— ALEKNIENÄ–

2007−05−29

Komentarai2    Paruošti spausdinimui      Nusiųsk šio straipsnio nuorodą draugui

Praėjusį šeštadienį Kaišiadorių rajone, Bačkonyse, vyko projekto „Nedelsk“ aštuntasis seminaras, kuriame buvo skaitomi pranešimai apie krūties vėžio diagnostikos ultragarsu, mamografu, kompiuteriniu tomografu ypatumus, gerybines krūtų ligas, pacientų teises bei pacientų organizacijų komunikaciją.

Penkeri metai vilties

Pasak „Nedelsk“ projekto iniciatorės Agnės Zuokienės, kiekvieną savaitę nuo krūties vėžio Lietuvoje miršta 11 moterų. Šiuo metu šia liga serga, tačiau nežino daugiau nei 5000 moterų. Laiku diagnozavus krūties vėžį galima išgelbėti daugiau nei 90 proc. moterų. Tad labai svarbu nedelsti ir laiku pasitikrinti savo sveikatą.
Per penkerius šio projekto gyvavimo metus Lietuvoje „Rožinio kaspino autobusėlis“ su gydytojų komanda aplankė per 300 miestų ir miestelių. Buvo patikrinta 26 700 moterų. 312 rasta krūties vėžio požymių. Vienai iš penkių moterų randamos gerybinės, bet gydytinos kitos krūtų ligos. Planuojama, kad šis autobusėlis kasmet į kiekvieną savivaldybę atvyktų 2-3 dienoms.
Projektas „Nedelsk“ įvairiausiais būdais ragino ir ragina moteris atkreipti dėmesį į savo sveikatą. Tuo tikslu visoje Lietuvoje buvo ir yra rengiami „Solidarumo maratonai“, vaikai rašė mamoms laiškus linkėdami sveikatos, moterys buvo kviečiamos papasakoti savo ligos istoriją ir taip padėti kitoms likimo sesėms, rengiami gražiausio balkono ar palangės konkursai, dovanoti rožinių gėlių loveliai su užrašu „Nedelsk“, kad reikia nepamiršti pasitikrinti krūtų, primena ir rožinės lentynos kosmetikos parduotuvėse.

Nebūtinai vėžys

Apie gerybines krūties ligas kalbėjo Kauno medicinos universiteto Radiologijos klinikos gydytoja Eglė Jonaitienė, krūtų susirgimų srityje jau dirbanti 10 m. Pasak jos, krūtyse visuomet vyksta vienokie ar kitokie pakitimai. Jos pradeda vystytis nuo 10 m. amžiaus. Moters brandos laikotarpiu reguliarūs pokyčiai krūtyse yra susiję su menstruaciniu ciklu, neštumu ar laktacijos periodu. Nuo 30 m. amžiaus liaukinį audinį keičia riebalinis, atsiranda fibrozės židiniai, mikrocistos.
Prie gerybinių krūties pokyčių gydytoja priskyrė gerybinius auglius (fibroadenomas, lipomas, latakų papilomas), uždegimus, displazijas, vystymosi sutrikimus, traumas, fibrocistinius pokyčius, hormoninės sistemos pokyčius ir kt.).
Fibroadenoma – gerybinis darinys, sudarantis 20 proc. visų krūties darinių, būdingų jaunoms, iki 30 m., moterims. Jo atsiradimas susijęs su hormoniniais procesais. Čiuopiamas kaip kietas neskausmingas mazgas. Diagnozuoti fibroadenomą gali apžiūrėjęs gydytojas. Iki 30 m. moterims yra atliekama krūties echoskopija, o vyresnėms echoskopija ir momografija. Daugybinių fibroadenomų atveju skiriamas magnetinis rezonansas. Išskirtiniais atvejais atliekama punkcija/biopsija. Nustačius fibroadenomą, moters krūtys reguliariai stebimos. Jei darinys didesnis nei 4 cm (mūsų šalyje - nei 2 cm) ir toliau didėja, atipiniais atvejais ir po menopauzės – operuojama.
Retais atvejais krūtyse (dažniausia 30-60 m. moterims) galima aptikti filodinį naviką. Jis 40-80 proc. būna gerybinis. Šis navikas gali labai greitai didėti, net iki milžiniško dydžio. Pasak E. Jonaitienės, jos praktikoje buvo atvejis, kai išoperuotas toks navikas svėrė 7 kg 900 g. Operuojama bent 2 cm aplink filodinį naviką, nes jis labai agresyvus ir linkęs ataugti. Kartais prireikia net krūtį pašalinti.
Savaiminės išskyros iš krūties moterims gali signalizuoti, kad atsirado papilomų – mažų, iki 1 cm, išaugų krūties latakuose. Šis susirgimas diagnozuojamas atlikus išskyrų tyrimą ir echoskopuojant. Vėžio rizika 3-4 kartus didesnė nei kitais atvejais. Gydoma tik operuojant, nes be to neįmanoma nustatyti, ar nėra vėžio užuomazgų. Jei moteris pastebi ne tik krūtų išskyras, bet ir spenelio įtraukimą, tai gali būti latakų ektazijos požymis, susijęs su fibrocistiniais pokyčiais. Diagnozuojama atlikus momografiją ar echoskopiją. Moteris gali išgąsdinti krūtyse čiuopiamas kietas mazgas, panašus į vėžį. Dažniau pasitaiko nutukusioms, turinčioms dideles krūtis. Tai dažniausiai būna riebalinė nekrozė. Tiksliausiai diagnozuoti galima atlikus magnetinį rezonansą. Tai nepiktybinis darinys.
Mastitas – krūtų uždegimas. Jos parausta, skausmingai sukietėja, atsiranda tempimo krūtyje jausmas, karščiuojama, gali būti pūlingų išskyrų iš spenelio, padidėti pažasties, kaklo limfmazgiai. Mastitą gali išprovokuoti latakėlio užsikimšimas, spenelio odos įtrūkimas, nėštumas, maitinimas, odos bėrimas, cukraligė, reumatoidinis artritas, rekonstrukcinės operacijos ir kt. Tikslią diagnozę gali nustatyti gydytojas, apžiūrėjęs krūtis, atlikęs echoskopiją, momografiją, funkciją ir biopsiją. Gydoma antibiotikais, šalčio kompresais, nuskausminamaisiais. Ligonė turi gerti daug skysčių. Pasak E. Jonaitienės, moterys žino ir liaudiškų priemonių, kurios gali padėti mastito atveju. Pavyzdžiui, ant krūtų deda bulvių tarkių, jas ištepa medumi ir uždeda kopūstų lapų. Žinoma, tos priemonės gali būti pakankamai efektyvios, bet gydytoja perspėja, kad nereikėtų pamiršti, jog kai kurios krūtų vėžio formos irgi prasideda kaip paraudimas, uždegimas. Tad visuomet geriausia pasikonsultuoti su gydytoju.
Įvairūs sukietėjimai, sunkumo, tempimo pojūtis krūtyse gali būti ir fibrocistinės ligos požymis. Jos priežastys gali būti paveldimumas, riebi mityba, skydliaukės disfunkcija. Diagnozuojama apžiūrint krūtis, echoskopuojant, atliekant momografiją ir biopsiją, jei darinys kietas. Šiuo atveju gydymas net nereikalingas.

Mūsų savijautos barometras

Pasak gydytojos, iki 70 proc. dirbančių moterų jaučia sunkiai paaiškinamą skausmą krūtyse. Jis gali būti ciklinis ir neciklinis. Neretai – laikinas. Gydytojas tokiais atvejais neranda krūtyse jokių pakitimų. Skausmą gali sukelti psichologinė ir fizinė moters savijauta. Tai priklauso nuo gyvenimo būdo. Pavyzdžiui, psichologinė įtampa, susijusi su nesutarimais šeimoje, stresais darbe, statinė padėtis sėdint prie kompiuterio irgi gali išprovokuoti krūties skausmą. Su šiuo skausmu padeda kovoti fiziniai pratimai. Reikėtų pabandyti nutraukti kavos, arbatos ir šokolado vartojimą. Gydoma vartojant nakvišos ar kitų augalų ekstraktus.
E. Jonaitienė pabrėžė, kad retas darinys krūtyje yra vėžys, bet kiekvienas darinys turi būti tiriamas dėl vėžio. Laiku nustačius krūties vėžį galima išgelbėti 9 iš 10 moterų. Gydytoja priminė, jog moteris turi nedelsdama kreiptis į gydytoją, jei krūtyje apčiuopė sukietėjimą, esantis sukietėjimas pasikeitė ar atsirado naujų, pastebėjo savaiminių išskyrų iš spenelio, daugiau nei 2 m. krūtys nebuvo tikrintos, atsirado naujų nepaaiškinamų simptomų.
Momografinis tyrimas moterims nuo 50 iki 69 m. amžiaus atliekamas nemokamai. Su gydytojo siuntimu daug kur už jį nemokės ir jaunesnės moterys, apsidraudusios privalomuoju sveikatos draudimu.
***
Projektas „Nedelsk“ kasmet skelbia tradicinį fotografijų konkursÄ… „Težydi mano miestas“. Å iais metais, kaip ir kasmet, tikimasi sulaukti kelių Å¡imtų nuotraukų iÅ¡ moterų, kurios Å¡ypsosi žiÅ«rÄ—damos į gÄ—les, kurioms rÅ«pi jų aplinka ir savo Å¡irdies Å¡iluma jos pasiruoÅ¡usios pasidalinti su aplinkiniais. Nuotraukas su trumpu apraÅ¡ymu iki rugsÄ—jo 10 dienos praÅ¡oma siųsti: Projektui“Nedelsk“, Užupio g. 30, LT-01203, Vilnius arba elektroniniu paÅ¡tu [email protected]
Kviečiame visas moteris dalyvauti konkurse ir tegu sužydi gėlėmis visas Kupiškis.


Skaityti komentarus (2)

 

Redakcija už komentarų turinį neatsako ir pasilieka teisę pašalinti tuos
skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, reklamuoja ar pažeidžia įstatymus.
 

 

Vardas:  (nebūtinas)
El. paštas:  (nebūtinas)
Komentarai:

Šį lauką palikite neužpildytą:

 

 Gali praeiti šiek tiek laiko, kol komentaras bus matomas.

 

Savaitės klausimas

Ar pritariate, kad tėvai būtų skatinami eiti tėvystės atostogų?

 
 
 
 

 

Vardadieniai

DargailÄ—, GailenÄ—, Gailenis, Klaudija, Klaudijus, Marcelinas, Sandinga, Sandingas, Selma, Selmas.

Naujienos: Visos naujienos  |  Aktualijos  |  Gamta ir mes  |  Sveikata  |  Vėrinys  |  Nuomonės  |  KupiÅ¡kio kraÅ¡to kaimų istorijos  |  Rezervuota jaunimui  |  PAMIRÅ TI NEGALIMA PRISIMINTI
KroÅ¡tas brungiausias: KupiÅ¡kėnų kertala
Informacija: Skelbimai  |  Atsiliepimai  |  Redakcija
Ä®kainiai: Prenumerata  |  Reklama
Archyvas: Amatų gijos  |  AukÅ¡taičių kraÅ¡tas  |  Bendruomenė  |  Kamara  |  Iš ESmės  |  PožiÅ«ris  |  Sugrįžimai  |  Ulyčia  |  Amžių sandÅ«roje  |  „Pasikalbosykim“  |  Laiko raÅ¡tas  |  Gyvenimo ratas  |  Savi tarp kupiÅ¡kėnų  |  Å ėlsmas  |  Talalojus  |  Pasikalbosykim  |  MÅ«sų Å¾monas  |  Likimai  |  Horizontai  |  Propagandos anatomija  |  Pabėgėliai  |  PilietiÅ¡kumas  |  Kas mus saugo?

Jūs esate

9 009 500

šios svetainės lankytojas


Šiame puslapyje pateiktą medžiagą kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Kupiškėnų mintys“ sutikimą.

 

UAB „Kupiškėnų mintys“, Gedimino g. 34, 40130 Kupiškis

Tel.: (8 459) 3 54 74, tel./fax.: (8 459) 5 48 89.

Elektroninis paštas: [email protected]