Kupiškėnų mintys

2024 m. balandžio 27 d., šeštadienis

Reklama   |   Prenumerata   |   Naujienos   |   Archyvas

 

 Ieškoti

Kroštas brungiausias
Informacija
Įkainiai
 

Rezervuota jaunimui

MANTAS ZAKARKA: €ŽVISADA GALIMA SURASTI SAVO NIÅ¡Ä… VEIKLAI€Œ

Raimonda MIKUÄŒIONYTÄ–

2017−02−01

Komentarai0    Paruošti spausdinimui      Nusiųsk šio straipsnio nuorodą draugui

Sužinok, mąstyk, rinkis


Kupiškyje, kaip ir kituose Lietuvos miestuose, atsiranda jaunimo, grįžtančio čia dirbti ir gyventi. Jie savo įžvalgomis ir pastebėjimais skatina ir kitus realizuoti savo svajones. Be to, jaunimo patirties reikia, kad piliečiai aktyviai dalyvautų visuomenės kaitos procesuose ir siektų teigiamų vietos bendruomenės pokyčių.

Mantas Zakarka.
Su Lietuvos jaunimo organizacijų tarybos (LiJOT) prezidentu Mantu ZAKARKA kalbamės apie jaunimo pilietinį ugdymą, apie LiJOT organizaciją, apie šios jaunimo organizacijos veiklos tikslus ir – kodėl jaunimui reikia priklausyti kokiai nors organizacijai.

Kas yra LiJOT, kaip veikia organizacija, kokios veiklos prerogatyvos?

LiJOT – didžiausia nevyriausybinė jaunimo organizacija, vienijanti nacionalines jaunimo organizacijas ir regionines jaunimo organizacijų sąjungas. Mūsų gretose šiuo metu yra 66 didžiausios nacionalinės ir regioninės jaunimo organizacijos, o tai – tūkstančiai jaunų žmonių. LiJOT, būdama platforma dialogams, Lietuvos jaunimo organizacijų interesų atstovavimui bei iniciatyvoms, siekia jaunimui aktualių pokyčių. Siekiame tapti svarbiausiu visuomenės, valdžios, verslo ir mokslo partneriu, sudarant jaunam žmogui sąlygas kurti savo ir valstybės gerovę.

Pagrindinės veiklos kryptys: atstovauti jaunimo organizacijų interesams Seime, Vyriausybėje; stiprinti ir telkti jaunimo organizacijų veiklą regionuose; keisti jaunimo įvaizdį, jų galimybes.


Vienas iš LiJOT tikslų stiprinti jaunimo organizacijų veiklą regionuose, tačiau Kupiškyje nė viena veikianti jaunimo organizacija nepriklauso LiJOT?

Tai dar klausimas, ar nepriklauso (abejoja Mantas). Jeigu nepriklauso, nieko keista. Įvairiuose miesteliuose, miestuose ir Kupiškyje atsiranda skirtingų jaunimo centrų. Bet tokios organizacijos dažniausiai nėra jaunimo veiklą vienijančios įstaigos, o dirbančios su jaunimu, besirūpinančios vien tik jaunimo užimtumu. Be to, tokiuose centruose dažniausiai dirba ne jaunimas. Antra vertus, jaunimą reikia skatinti, aktyvinti, o tokių erdvių yra daug. Pasirinkimas nemažas, tik reikia mokėti jaunimą sudominti, kad patys norėtų užsiimti veikla.

Tai kaip galima tapti LiJOT nariu? SudÄ—tinga?

Kaip sakiau, LiJOT – didžiausia nevyriausybinė jaunimo organizacija, vienijanti nacionalines jaunimo organizacijas ir regionines jaunimo organizacijų sąjungas. Regionuose tos organizacijos turi sujungti tris skyrius ir vienyti apie 100 fizinių asmenų. Jaunimo sąjungos turi vienyti bent šešias organizacijas, tuomet galima bandyti tapti LiJOT nariu. Prieš priėmimą į organizaciją dar vyks balsavimas.

Kokie privalumai, jei priklausai LiJOT?

Atkūrus Lietuvoje nepriklausomybę, aktyvus jaunimas pradėjo burtis į įvairias organizacijas, kad galėtų kalbėti vienu balsu jaunimui aktualiomis temomis. Susivienijusio jaunimo balsas – geriau girdimas nei pavieniui kalbančių. Be to, susivienijusio jaunimo atstovams patogiau kreiptis į savivaldybių vadovus, Seimą, Vyriausybę. Jaunimo organizacijose aukštinamos vertybės, skatinamos jaunų žmonių idėjos, bendravimas ir bendradarbiavimas, priimami jaunimui svarbūs sprendimai. Privalumų – daug. Visus juos išvardyti sudėtinga, bet vienas svarbesnių – jaunimą vienijantys interesai, galimybės aktyviai dalyvauti visuomenės gyvenime.

Kodėl jaunimui verta jungtis į organizacijas?

Patirtis rodo, kad jaunas žmogus, priklausydamas jaunimo organizacijai, įgauna daugiau kompetencijos, patirties. Jaunimo organizacijos – tai pati geriausia
ne tik laisvalaikio praleidimo forma, bet ir skatinamas jaunimo aktyvumas, patirtis, savimonė, savanorystė, pilietiškumas. Aktyvios jaunimo organizacijos padeda atsiskleisti asmenybėms. Manau, kad bene visos jaunimą vienijančios organizacijos padeda jaunimui gerinti jaunimo neformalųjį ugdymą.


Ką patartumėte, kad regionuose veikiančios jaunimo organizacijos būtų stipresnės?

Patarimą pirmiausiai duočiau vietos savivaldos politikams: į jaunimo organizacijų veiklą žiūrėti rimtai, o ne į kaip vaikų žaidimą. Suteikti reikiamą, pagal galimybes, finansavimą. Skirti jaunimui daugiau dėmesio, kad jie ne išvažiuotų, o sugrįžtų į gimtinę. Politikai turėtų mažiau kalbėti, o daugiau dirbti ir pasitikėti jaunimu.
Jaunimo organizacijoms patarčiau nenusivilti, jei nesiseka pirmieji sukurtos organizacijos žingsniai, o toliau siekti užsibrėžtų tikslų.

Ar verta steigti naujas jaunimo organizacijas, juk Lietuva nėra didelė, o be to, jaunimas dažnai išvažiuoja laimės ieškoti užsieniuose?

Tikrai Lietuva nedidelė valstybė, bet pasirinkimo daug ir galimybės didelės. Jaunimo organizacijos skatina naujas idėjas, norą tobulėti, kurti, vykdyti veiklą. Labai svarbu, kad steigiamose jaunimo organizacijose būtų atsižvelgiama į jaunimo poreikius, o naujai besikuriančios jaunimo organizacijos ieškotų naujų veiklos formų, sričių. Be to, nuolatinė veikla skatina jauną žmogų dalyvauti priimant svarbius sprendimus, o bendravimas padeda atsiskleisti ir formuoti tvirtesnį jauno žmogaus charakterį.

Nedidelio miestelio jaunimo organizacijos turi mažesnes galimybes nei didmiesčiuose veikiančios? Ar tai mitas?

Mitas. Pats užaugau nedideliame miestelyje – Rokiškyje. Pateiksiu vieną pavyzdį. Nedidelio miestelio organizacijos atstovams daug lengviau bendrauti su vietos valdžia nei Vilniuje. Tai mažo miestelio privalumas ir jį reikia išnaudoti. Nuo tokių žingsnių prasideda kelionė į platesnius vandenis. Svarbu būti aktyviam, besidominančiam, pilietiškam. Visada galima surasti savo nišą veiklai, kuri duos naudą ne tik pačiam jaunam žmogui, bet ir visuomenei. Todėl, manau, nesvarbu, kur jaunimas vykdo veiklą – mažame ar dideliame mieste.

Trumpai apie LiJOT

Jaunimo forume kartu su kitomis nacionalinėmis visos Europos jaunimo grupėmis LiJOT atstovauja dešimčių milijonų viso žemyno jaunuolių interesams.
Taip pat LiJOT yra tikroji Baltijos jaunimo forumo narÄ—.

LiJOT yra Jaunimo tarptautinės bendradarbiavimo agentūros (JTBA) steigėja. Svarbiausias JTBA tikslas – užtikrinti tarptautinio jaunimo bendradarbiavimo plėtrą bei sėkmingą Lietuvos jaunimo dalyvavimą Europos Sąjungos programose jaunimui, gerinti jaunimo neformaliojo ugdymo ir darbo su jaunimu kokybę Lietuvoje.

LiJOT organizacija koordinuoja informacinės patariamosios tarnybos „Eurodesk Lietuva“ veiklą. „Eurodesk“ yra Europos jaunimo informacijos tinklas, veikiantis 34 Europos šalyse ir teikiantis išskirtinę europinę informaciją, skirtą jaunimui ir dirbantiems su jaunimu.

Projektas regionams

Šiuo metu jau įpusėjo Labdaros ir paramos fondo „Jauniems“ projekto „Regioninės jaunimo politikos stiprinimas“ įgyvendinimas.

Projektu siekiama sukurti sąlygas jaunimo organizacijoms plėtoti įgūdžius, rinkti ir analizuoti jaunų žmonių nuomonę, atstovauti jaunimo interesams, gilintis į struktūrinio dialogo procesus savivaldybės lygmeniu ir siekti jaunimui palankių sprendimų priėmimo.
Per renginius nacionalinių jaunimo organizacijų padalinių atstovai aiškinosi regioninės ir nacionalinės jaunimo politikos principus, stimuliavo savivaldybių jaunimo reikalų tarybų darbą tam, kad galėtų kokybiškai planuoti savo įvairią veiklą. Į projekto veiklas įsitraukė jauni žmonės daugiau nei iš 20 savivaldybių.

Iki 2017 metų pabaigos dar vyks du kompetencijos kėlimo renginiai nacionalinėms jaunimo organizacijoms, dirbtuvės, kuriose bus kuriami jaunų žmonių nuomonės rinkimo metodai, pristatytas regioninių jaunimo organizacijų tarybų veiklos kokybės standartas bei informaciniai renginiai penkiose Lietuvos savivaldybėse.
Projektą finansuoja Europos Sąjungos programa „Erasmus+“.


Skaityti komentarus (0)

 

Redakcija už komentarų turinį neatsako ir pasilieka teisę pašalinti tuos
skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, reklamuoja ar pažeidžia įstatymus.
 

 

Vardas:  (nebūtinas)
El. paštas:  (nebūtinas)
Komentarai:

Šį lauką palikite neužpildytą:

 

 Gali praeiti šiek tiek laiko, kol komentaras bus matomas.

 

Savaitės klausimas

Ar pritariate, kad tėvai būtų skatinami eiti tėvystės atostogų?

 
 
 
 

 

Vardadieniai

Anastazas, Aušra, Aušrė, Aušrinė, Aušrius, Aušrys, Gotarta, Gotartas, Gotartė, Gotautas, Gotautė, Sidona, Zita, Žydrė.

Naujienos: Visos naujienos  |  Aktualijos  |  Gamta ir mes  |  Sveikata  |  Vėrinys  |  Nuomonės  |  KupiÅ¡kio kraÅ¡to kaimų istorijos  |  Rezervuota jaunimui  |  PAMIRÅ TI NEGALIMA PRISIMINTI
KroÅ¡tas brungiausias: KupiÅ¡kėnų kertala
Informacija: Skelbimai  |  Atsiliepimai  |  Redakcija
Ä®kainiai: Prenumerata  |  Reklama
Archyvas: Amatų gijos  |  AukÅ¡taičių kraÅ¡tas  |  Bendruomenė  |  Kamara  |  Iš ESmės  |  PožiÅ«ris  |  Sugrįžimai  |  Ulyčia  |  Amžių sandÅ«roje  |  „Pasikalbosykim“  |  Laiko raÅ¡tas  |  Gyvenimo ratas  |  Savi tarp kupiÅ¡kėnų  |  Å ėlsmas  |  Talalojus  |  Pasikalbosykim  |  MÅ«sų Å¾monas  |  Likimai  |  Horizontai  |  Propagandos anatomija  |  Pabėgėliai  |  PilietiÅ¡kumas  |  Kas mus saugo?

Jūs esate

9 010 194

šios svetainės lankytojas


Šiame puslapyje pateiktą medžiagą kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Kupiškėnų mintys“ sutikimą.

 

UAB „Kupiškėnų mintys“, Gedimino g. 34, 40130 Kupiškis

Tel.: (8 459) 3 54 74, tel./fax.: (8 459) 5 48 89.

Elektroninis paštas: [email protected]