Kupiškėnų mintys

2024 m. balandžio 27 d., šeštadienis

Reklama   |   Prenumerata   |   Naujienos   |   Archyvas

 

 Ieškoti

Kroštas brungiausias
Informacija
Įkainiai
 

Gyvenimo ratas

TECHNOLOGIJOS IR VERSLO MOKYKLA MINI 25-METį

Jurgita BANIONIENÄ–

2015−11−19

Komentarai0    Paruošti spausdinimui      Nusiųsk šio straipsnio nuorodą draugui

Kupiškio technologijos ir verslo mokykla šiais metais mini 25 metų veiklos jubiliejų.
Kupiškio technologijos ir verslo mokykla šiais metais mini gražią savo veiklos sukaktį – nuo jos įkūrimo praėjo 25 metai. Bėgant metams, keitėsi ne tik įstaigos pavadinimas, bet ir kito, plėtėsi profesinio mokymo programos. Pasitelkiant šiuolaikinius mokymo metodus dabar čia teikiamas kokybiškas išsilavinimas pagal akredituotą vidurinio ugdymo programą bei profesinio mokymo programas, rengiami darbo rinkoje paklausių profesijų specialistai. Žinių ir gebėjimų čia įgyja ne tik kupiškėnai, bet ir jaunuoliai iš aplinkinių – Biržų, Rokiškio, Anykščių, Pasvalio rajonų. Mokyklą jau baigė 24 absolventų laidos.

Įsikūrimas

Šios mokymo įstaigos istorija sugulusi į mokyklos metraštį. Čia pažymima, kad ji įkurta 1990 m. kovo 20 d. Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministro Vytauto Knašio įsakymu dėl Kupiškio žemės ūkio mokyklos įsteigimo. Šiuo įsakymu buvo nustatyta rengti rajono ūkiams reikalingiausių profesijų darbininkus – traktorininkus-mašinistus, kaimo statybos meistrus, gyvulininkystės operatorius, žemės ūkio mechanizatorius, namų ūkio meistrus, jaunuosius ūkininkus, namų ūkio ekonomes. Pirmuoju mokyklos direktoriumi paskirtas Bronislavas Rimkus, kuris įstaigai vadovavo iki 2009 metų. Jį pakeitė dabartinė mokyklos direktorė Lina Kaušakienė.

Mokykla buvo statyta blokados laikais, kai labai trūko statybinių medžiagų ir lėšų, bet nepaisant to, pastatytas 450 vietų mokomasis pastatas, mokomosios-gamybinės dirbtuvės, du bendrabučiai po 200 vietų, 45 butų gyvenamasis namas, automobilių ir traktorių garažai, 60 vietų pastogė žemės ūkio technikai laikyti, autodromas, traktodromas, mašinų plovykla, stadionas, sporto aikštelės. Visus kabinetus ir laboratorijas, kitas patalpas reikėjo aprūpinti inventoriumi, vaizdinėmis ir kitomis mokymo priemonėmis. Kuriant mokyklos materialinę bazę, pirmais mokyklos darbo metais ypač daug dirbo pirmieji darbuotojai Dalia Viržintienė, Eleonora Kapočienė, Alina Kulvinskienė, Dalia Mikoliūnienė, Petras Remeikis, Irina Vilimienė, Alė Bugailiškienė, Galina Bieliauskienė ir kt., taip pat būsimieji mokiniai.

Įkurtuvių šurmulys truko ne vieną mėnesį. Nors ne viskas dar buvo užbaigta, valstybinė komisija šio objekto buvo dar nepriėmusi, tačiau 1990 m. rugsėjo 1 d. mokykla pradėjo savo veiklą. Į pirmąjį kursą buvo priimti 148 mokiniai.

Tuomet vienas iš svarbiausių mokyklos uždavinių buvo rengti jauną žmogų profesinei veiklai, ugdyti gebėjimą adaptuotis besikeičiančiame socialiniame, ekonominiame gyvenime.

Pirmąjį dešimtmetį mokykla rengė kvalifikuotus darbininkus: namų ūkio meistrus, ūkininkus, namų ūkio ekonomes, siuvėjas, kalvius-suvirintojus, žemės ūkio mechanizatorius, maisto ruošimo darbuotojus, smulkaus verslo organizatorius. Keičiantis darbo rinkos poreikiams, ekonominėms sąlygoms, vyko ir rengiamų ugdymo programų kaita. 2001 m. pradėti rengti tik darbo rinkoje paklausą turintys kvalifikuoti darbininkai. Pertvarkyta ir atnaujinta mokymo bazė, patobulintos mokymo programos.

Kupiškio technologijos ir verslo mokyklos direktorė Lina Kaušakienė.
AutorÄ—s nuotrauka
Mokykla ir dabartis

Mokyklos direktorė L. Kaušakienė pasakojo, kad bėgant laikui mokykla keitėsi, tapo šiuolaikiškesnė, modernesnė, nebijanti naujovių. 2001 m. ji pervardyta Kupiškio technologijos ir verslo mokykla. 2008 m. mokykloje akredituota vidurinio ugdymo programa. Nuo 2010 m. rugsėjo 1 d. veikia gimnazijos skyrius.

„Mokykla vykdo pirminį ir tęstinį profesinį mokymą, vidurinio ugdymo programą, neformalųjį švietimą. Turime licenciją vykdyti 111 formaliojo profesinio mokymo programų. Veikia trys skyriai: gimnazijos, profesinio mokymo ir tęstinio mokymo. Per 25 metus vykdytos 33 profesinio mokymo programos, parengta 2830 įvairių profesinio mokymo programų specialistų, iš jų 1512 įgijo vidurinį išsilavinimą. Mūsų mokyklos buvusius mokinius galima sutikti dirbančius ne tik Kupiškio, Rokiškio, Anykščių, Biržų, bet ir Vilniaus, Kauno verslo įmonėse ir kitose įstaigose.

Dabar populiariausios yra apdailininko (statybininko), suvirintojo, technikos priežiūros verslo darbuotojo, socialinio darbuotojo padėjėjo, padavėjo ir barmeno, virėjo, prekybos įmonių vadybininko padėjėjo, kompiuterio ir organizacinės technikos operatoriaus, staliaus profesijos“, – kalbėjo L. Kaušakienė.

Šiuo metu Kupiškio technologijos ir verslo mokykloje mokosi 483 mokiniai. Kasmet jų priimama daugiau kaip 200. Didžiąją dalį – apie 60 proc. sudaro jaunimas iš Kupiškio, tačiau įstaiga yra patraukli ir aplinkinių rajonų jaunuoliams.

„Taip yra todėl, kad čia – ne tik kokybiškas ugdymo procesas, gražinama aplinka, vykdomas gamybinis ir ūkinis darbas, bet ir labai didelis dėmesys skiriamas žmogaus asmenybės formavimui, grožio pajautimui, kultūrai. Mūsų mokykloje vyksta įdomus ir spalvingas kultūrinis gyvenimas. Per 25 darbo metus susiklostė gražios tradicijos. Kasmet organizuojama tradicinė rudens derliaus paroda-mugė, pavasario ir rudens sporto šventės, regioninis „naktinio“ krepšinio turnyras, Kalėdų renginiai, abiturientų šimtadienio šventė, profesinio meistriškumo konkursai, absolventų išleistuvės ir kiti renginiai. Mokiniai tampa tarptautinių, respublikinių ir regioninių profesinio meistriškumo konkursų prizininkais.

Aktyvi ir projektinė veikla, leidžianti realizuoti vis naujas idėjas ir sumanymus. Per pastaruosius metus užsienyje profesinę kompetenciją kėlė 48 mūsų mokyklos pedagogai, o 62 mokiniai vykdomų projektų metu praktiką atliko Maltoje, Graikijoje, Ispanijoje, Vokietijoje ir kitose ES šalyse.

Praėjusiais metais Nacionalinės mokyklų vertinimo agentūros išorės vertintojų komanda atliko mokyklos veiklos kokybės išorės vertinimą. Džiaugiamės, kad iš 15 vertintų Lietuvos profesinių mokyklų buvome įvertinti geriausiai.

Mokyklos kolektyvas labai susigyvenęs, darbštus, ambicingas. Šiuo metu mokykloje dirba 94 darbuotojai. Visi jie turi reikiamą profesinę kvalifikaciją. Darbuotojų kaita mokykloje labai maža. Per penkerius metus priimta 11 naujų darbuotojų. Nuo pat mokyklos veiklos pradžios sėkmingai darbuojasi statybos darbų profesijos mokytojai metodininkai Dalia Viržintienė ir Virginijus Zovė, maisto ruošimo profesijos mokytoja metodininkė Eleonora Kapočienė, bendrabučio budėtojos Alė Bugailiškienė ir Asta Šulckienė, bibliotekos vedėja Irina Vilimienė, etikos vyr. mokytoja Alina Kulvinskienė, bendrabučio administratorė Dalia Mikoliūnienė.

Mokykla aktyviai bendradarbiauja su Kupiškio ir kitų rajonų bendrojo lavinimo mokyklomis, kolegijomis ir universitetais, verslo įmonėmis ir organizacijomis, Darbo birža, kaimų bendruomenėmis, nevyriausybinėmis organizacijomis, Kupiškio rajono policijos komisariatu. Bendradarbiavimo tikslas – profesinis orientavimas, profesinio mokymo programų įgyvendinimas ir kt.

Pirmieji 25-eri metai jau praėjo. Svarbu nesustoti ties tuo, kas pasiekta. Mūsų mokyklos ateitį lems visų bendruomenės narių rezultatyvus darbas ir iniciatyva, geri tarpusavio santykiai. Mokyklos vizija – ir toliau būti efektyviai dirbančia profesine mokykla šiaurės Lietuvos regione, atvira visuomenei ir pokyčiams, būti pavyzdžiu kitoms ugdymo įstaigoms, kasmet tobulėti“, – sakė direktorė L. Kaušakienė.


Skaityti komentarus (0)

 

Redakcija už komentarų turinį neatsako ir pasilieka teisę pašalinti tuos
skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, reklamuoja ar pažeidžia įstatymus.
 

 

Vardas:  (nebūtinas)
El. paštas:  (nebūtinas)
Komentarai:

Šį lauką palikite neužpildytą:

 

 Gali praeiti šiek tiek laiko, kol komentaras bus matomas.

 

Savaitės klausimas

Ar pritariate, kad tėvai būtų skatinami eiti tėvystės atostogų?

 
 
 
 

 

Vardadieniai

Anastazas, Aušra, Aušrė, Aušrinė, Aušrius, Aušrys, Gotarta, Gotartas, Gotartė, Gotautas, Gotautė, Sidona, Zita, Žydrė.

Naujienos: Visos naujienos  |  Aktualijos  |  Gamta ir mes  |  Sveikata  |  Vėrinys  |  Nuomonės  |  KupiÅ¡kio kraÅ¡to kaimų istorijos  |  Rezervuota jaunimui  |  PAMIRÅ TI NEGALIMA PRISIMINTI
KroÅ¡tas brungiausias: KupiÅ¡kėnų kertala
Informacija: Skelbimai  |  Atsiliepimai  |  Redakcija
Ä®kainiai: Prenumerata  |  Reklama
Archyvas: Amatų gijos  |  AukÅ¡taičių kraÅ¡tas  |  Bendruomenė  |  Kamara  |  Iš ESmės  |  PožiÅ«ris  |  Sugrįžimai  |  Ulyčia  |  Amžių sandÅ«roje  |  „Pasikalbosykim“  |  Laiko raÅ¡tas  |  Gyvenimo ratas  |  Savi tarp kupiÅ¡kėnų  |  Å ėlsmas  |  Talalojus  |  Pasikalbosykim  |  MÅ«sų Å¾monas  |  Likimai  |  Horizontai  |  Propagandos anatomija  |  Pabėgėliai  |  PilietiÅ¡kumas  |  Kas mus saugo?

Jūs esate

9 010 014

šios svetainės lankytojas


Šiame puslapyje pateiktą medžiagą kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Kupiškėnų mintys“ sutikimą.

 

UAB „Kupiškėnų mintys“, Gedimino g. 34, 40130 Kupiškis

Tel.: (8 459) 3 54 74, tel./fax.: (8 459) 5 48 89.

Elektroninis paštas: [email protected]