2011-ieji kiÅ¡kio (triuÅ¡io) metai. Å is gyvÅ«nÄ—lis dažnas personažas buvo lietuvių liaudies dainose ir pasakose. TaÄiau paskutiniu metu lietuviai jį Å¡iek tiek primirÅ¡o. Medžiotojams miÅ¡kuose iÅ¡retÄ—jÄ™ kiÅ¡kiai nÄ—ra pats geidžiamiausias laimikis. Jų kailis retai bereikalingas ir kailinių siuvÄ—jams. Taip pat retai pamatysi triušį ir Å«kyje.
Augina sau
Šiuo metu Lietuvoje yra vos keli nedideli triušių veislynai. O juose auginamų triušių veislių žymiai mažiau nei prieš dešimtmetį.
Nors pastaruoju metu prigÄ…sdinti nesveiko maisto prekybos centruose, lietuviai vis dažniau užsimano ekologiÅ¡kos triuÅ¡ienos. Å ios mÄ—sytÄ—s mÅ«sų tautieÄiai vis dar suvalgo deÅ¡imteriopai mažiau nei kitų Europos valstybių gyventojai. PrancÅ«zui, belgui ar italui per metus tenka vidutiniÅ¡kai 5 kilogramai triuÅ¡ienos.
Kupiškio rajone didelių triušių fermų nėra. Jei kas ir augina šiuos gyvuliukus, tai tik keletą,ir savo šeimos stalui.
TriuÅ¡iai jau daugelį metų maitina Å«kininko iÅ¡ Å epetos Antano Dobrovolskio Å¡eimÄ…. Å iuos gyvÅ«nus pirmÄ… kartÄ… į namus atsivežė jo žmona Virginija. Jai triuÅ¡iai tapo maloniu pomÄ—giu. "MÅ«sų Å«kyje dabar yra apie 100 triuÅ¡ių. Turime Naujosios Zelandijos baltųjų, zuikinÄ—s, reksų ir kitų veislių triuÅ¡ių. Vieni tinka daugiau mÄ—sai, kiti kailiui, - sakÄ— savo gražuolius rodydamas Å«kininkas. - Lankome parodas ir ten retkarÄiais įsigyjame kokios nors naujos veislÄ—s triuÅ¡ių. Bendraujame su kitais Å¡ių gyvÅ«nų augintojais."
Lengva priežiūra
Daugiau gyvūnų savo ūkyje Dobrovolskiai nelaiko, todėl prižiūrėti triušius jiems nėra jokio vargo. Triušių priežiūra, pasak A. Dobrovolskio, reikalauja nedaug pastangų: "Auginti nėra sunku. Jei pasidarai gerą narvelį, kas dieną jų šerti net ir nereikia. Vasarą paleidžiame į lauką."
Å epetiÅ¡kio kailiniuoÄiai net ir žiemos metu smagiai jauÄiasi lauke neÅ¡ildomose patalpose sukonstruotuose narvuose. Vyras juos girdo vandeniu ar net sniegu, o Å¡eria savo laukuose užaugintų ekologiÅ¡kų grÅ«dų miÅ¡iniais.
Taip šeima užsiaugina tikrai sveikos mėsytės. O iš triušienos, pasak A. Dobrovolskio, galima sugalvoti įvairiausių patiekalų.
"Mes dažnai valgome triušieną. Kai kas sako, kad nemėgsta šios mėsos, bet iš tiesų ji panaši į vištieną. Mano žmona pagamina įvairiausių patiekalų iš triušienos", - kalbėjo ūkininkas.
Triušių kailio, jis teigia, savo augintiniams nediriantis. Tai - didžiulis darbas, o, be to, Lietuvoje jau retai besiuvama rūbų iš šių kailiukų.
Ir mÄ—sa, ir taukai
Dėl to itin apgailestauja senas medžiotojas Albinas Vaižmužis. Anot jo, triušio, kiškio, kaip ir kitų žvėrių kailiai, šiais laikais visai nebevertinami - medžiotojai juos su visomis atliekomis tiesiog užkasa po žeme.
Jau daugiau nei 50 metų medžiojantis vyras per visą šį laikotarpį sakė nušovęs kelias dešimtis kiškių. Tai nėra toks sunkiai pagaunamas laimikis kaip vilkas.
"Tai - taikus gyvÅ«nÄ—lis. Jį sumedžioti nÄ—ra sunku - per vienÄ… medžioklÄ™ kiÅ¡kių galima nuÅ¡auti ir du, ir tris, nors dar bent deÅ¡imt sugeba pasprukti. Juos medžiojame dažniausiai per varymines medžiokles. Su savo bÅ«reliu anksÄiau rengdavome planines kiÅ¡kių medžiokles, taÄiau paÄiam Å¡auliui Å¡is žvÄ—riukas nÄ—ra labai reikalingas", - sakÄ— A. Vaižmužis.
Kiškis, pasak pašnekovo, sveria 4 - 5 kilogramus. Iš jo mėsos išeina apie 1,5 - 2 kilogramus.
Kiškiena, medžiotojo teigimu, labai skiriasi nuo triušienos. Kiškio mėsa tamsi.
Redakcija už komentarų turinį neatsako ir pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, reklamuoja ar pažeidžia įstatymus.
Gali praeiti šiek tiek laiko, kol komentaras bus matomas.