Nuo seno vyrauja požiÅ«ris, kad Å¡viežiausios mÄ—sos galima nusipirkti turguje. Svarbu ir tai, kad dÄ—l kainos galima pasiderÄ—ti. TaÄiau, ar vardan Å¡viežesnÄ—s ir pigesnÄ—s mÄ—sos bei jos gaminių pirkÄ—jas nerizikuoja savo sveikata, ar visada jÄ… parduodantys prekeiviai laikosi elementarių higienos reikalavimų?
Nemalonios staigmenos
Į redakciją užsukusi moteris pasakojo, kad ją labai nemaloniai nustebino mėsos ir jos gaminių prekiautojai "Kupiškėnų turguje".
"Pirkau kaimiÅ¡kų deÅ¡relių - pardavÄ—ja be didelių ceremonijų plikomis rankomis įdÄ—jo jas į maiÅ¡elį, paskui į popierių nusiÅ¡luostÄ— rankas ir paÄ—mÄ— pinigus. NuÄ—jau prie kito skyriaus, kur prekiaujama rÅ«kytais mÄ—sos gaminiais - ir vÄ—l tas pats. Ta paÄia ranka padavÄ— laÅ¡inių gabalÄ—lį, ta paÄia - pinigus. TreÄiame skyriuje istorija pasikartojo - karÅ¡to rÅ«kymo Å¡oninÄ—s taip pat gavau ta paÄia ranka, kuri dar visai nesenai iÅ¡ pirkÄ—jo Ä—mÄ— pinigus, - pasakojo savo įspÅ«džius moteris. - Nežinia, kur buvo pinigai, kokiomis ligomis sergantys žmonÄ—s juos turÄ—jo, o mÄ—sos prekiautojai be jokių skrupulų, tomis paÄiomis rankomis dirba iÅ¡ karto du darbus - ima mÄ—sÄ… ir pinigus, nesivargindami mÅ«vÄ—ti pirÅ¡tines ar bent jau su maiÅ¡eliu paimti mÄ—sos produktÄ…".
RÅ«pinasi tik patalpomis
"Kupiškėnų turgaus" paviljono direktorius Vilius Valintėlis sakė, kad jie atsakingi už patalpų būklę, rūpinasi, kad jos atitiktų higienos reikalavimus, tikrina, kad atvežta produkcija turėtų dokumentus.
"Kiekvienas prekeivis, prekiaujantis mėsos gaminiais, yra pats atsakingas už prekybos procesą - mes tik suteikiame prekybos plotą. Turgus yra turgus - nėra ko norėti, nors nemanau, kad jie taip elgtųsi, - sakė V. Valintėlis. - Kaip yra prekiaujama mėsa ir jos gaminiais, turėtų rūpintis kitos tarnybos".
Skundų negavo
Pasak Kupiškio rajono maisto ir veterinarijos tarnybos vyr. veterinarijos gydytojos Snaigūnės Skrandauskienės, jų tarnyba tokių skundų nebuvo sulaukusi. "Mes prekyvietes tikriname du kartus per metus - tokių pažeidimų nepastebėjome. Jeigu gautume tokių pranešimų - reaguotume iš karto", - sakė S. Skrandauskienė.
Pasak veterinarijos gydytojos, atliekant patikrinimus didelis dėmesys kreipamas, ar nepažeidžiami gaminių laikymui keliami temperatūros reikalavimai, ar nėra pasibaigę prekių galiojimo terminai. Šalto rūkymo gaminiai gali būti iki + 15 laipsnių temperatūros patalpoje, o karšto rūkymo - tik vitrinose ir ne didesnėje kaip + 7 laipsnių temperatūroje.
"Jeigu mÄ—sos gaminiai paskui dar bus termiÅ¡kai apdorojami, didelio pavojaus sveikatai nÄ—ra, bet imti be specialiųjų priemonių tuos gaminius, kurie bus valgomi be papildomo terminio apdorojimo, - griežtai draudžiamaâ€, - sakÄ— S. SkrandauskienÄ—.
Pasak gydytojos, už higienos taisyklių nesilaikymą veterinarijos inspektoriai gali skirti baudą iki 100 litų.
Patys kalti
IÅ¡klausiusi paÅ¡nekovų patikinimų, kad taip elgtis prekiautojai negali, - esÄ… tai mažai tikÄ—tina, "KupiÅ¡kÄ—nų minÄių" korespondentÄ— užsuko pasižvalgyti, kaip yra iÅ¡ tiesų.
Deja, tai, ko nepastebÄ—jo paÅ¡nekovai, - akivaizdu ir įprasta. Prekiautojos mÄ—sa ir mÄ—sos gaminiais be jokių specialių priemonių ant svarstyklių dÄ—jo laÅ¡inius, karÅ¡to rÅ«kymo Å¡oninÄ™ - tuos mÄ—sos gaminius, kurių plikomis rankomis, anot maisto ir veterinarijos tarnybos specialistų, imti negalima, o paskui tomis paÄiomis rankomis, jų net nenusiplovÄ™, skaiÄiavo pinigus.
Prie kiekvieno prekystalio kontrolieriaus nepastatysi, mėsą ir jos gaminius perkame visi, todėl patys ir reikalaukime, kad prekeiviai laikytųsi bent jau elementariausių higienos normų.
Redakcija už komentarų turinį neatsako ir pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, reklamuoja ar pažeidžia įstatymus.
Gali praeiti šiek tiek laiko, kol komentaras bus matomas.