2024 m. lapkričio 22 d., penktadienis |
Reklama | Prenumerata | Naujienos | Archyvas
|
Naujienos Kroštas brungiausias Informacija Įkainiai |
AR TIKRAI į PIENą PRIDEDAMA CUKRAUS?
Nuotrauka iÅ¡ redakcijos archyvo Galime nuraminti – pieno, kefyro etiketÄ—je, tiksliau toje etiketÄ—s dalyje, kuri vadinama maistingumo deklaracija, nurodytas cukrus – tai tik piene natÅ«raliai randamo pieno cukraus, vadinamo laktoze, kiekis, paaiÅ¡kina instituto Maisto rizikos vertinimo skyriaus vedÄ—jos patarÄ—ja Ilona DrulytÄ—. NatÅ«ralus pieno cukrus – laktozÄ— LaktozÄ— pienui suteikia saldų skonį ir, atsižvelgiant į pieno riebumÄ…, sudaro 30–45 procentus visų su pienu gaunamų kalorijų. 2,5 proc. riebumo piene vidutiniÅ¡kai yra 88,5 proc. vandens, 2,5 proc. riebalų, 3,4 proc. baltymų, 4,9 proc. laktozÄ—s, likÄ™s mažiau nei 1 procentas atitenka mineralinÄ—ms medžiagoms (kaliui, kalciui, fosforui, natriui ir kt.) ir vitaminams. Cukrų privaloma nurodyti ženklinimo etiketÄ—je Nuo 2016 m. gruodžio 13 d. visose Europos SÄ…jungos valstybÄ—se įsigaliojo reikalavimas maisto produktų etiketÄ—se pateikti maistingumo deklaracijÄ…. Maisto produkto maistingumo deklaracija – tai informacija apie maisto produkto energinÄ™ vertÄ™ ir tam tikras jo maistines medžiagas: riebalų, soÄiųjų riebalų rÅ«gÅ¡Äių, angliavandenių, cukraus, baltymų ir druskos kiekį. Cukrus (dar vadinamas paprastaisiais angliavandeniais) – tai monosacharidai ir disacharidai, tokie kaip gliukozÄ—, galaktozÄ—, fruktozÄ— (vaisių cukrus), sacharozÄ— (cukrus), pieno cukrus – laktozÄ— ir kt. Taigi, nurodyti cukraus (visų monosacharidų ir disacharidų), ne tik geriausiai visiems žinomo disacharido sacharozÄ—s, t. y. cukraus, kiekį yra privaloma. Pieno cukrus laktozÄ— – dar vienas cukrus, disacharidas, sudarytas iÅ¡ gliukozÄ—s ir galaktozÄ—s. Piene laktozÄ—s paprastai yra per 4,8 proc. (literatÅ«roje nurodoma, kad gali bÅ«ti 3,6–5,5 proc.). Žodis „laktozė“ (lot. lac, kilmininkas – lactis) reiÅ¡kia pienÄ…, o galÅ«nÄ— -ozÄ— reiÅ¡kia cukrų. Rauginant pienÄ… laktozÄ—s mažėja, todÄ—l kefyre, rÅ«gpienyje jos yra mažiau nei piene (3–4 procentai). LaktozÄ—s netoleravimas Dalis žmonių netoleruoja pieno, nes jų organizme trÅ«ksta laktozÄ™ skaidanÄio fermento. LaktozÄ—s netoleravimo pagrindiniai klinikiniai požymiai yra pykinimas, vÄ—mimas, spazminiai pilvo skausmai, pilvo pÅ«timas, viduriavimas. Å io fermento trÅ«kumas gali bÅ«ti įgimtas arba atsirasti po įvairių žarnyno ligų. Lietuvoje laktozÄ—s netoleruoja per 30 procentų gyventojų. AtspindÄ—s sudedamųjų dalių sÄ…raÅ¡as I. DrulytÄ— pastebi, kad maisto produktų etiketÄ—je privaloma pateikti ir sudedamųjų dalių sÄ…raÅ¡Ä…, kuriame nurodomos visos maisto produkto sudedamosios dalys (ingredientai) pagal svorį mažėjanÄia tvarka. Taigi, jeigu cukraus (ar kurios kitos medžiagos) bus pridÄ—ta gaminant maisto produktÄ…, tai atspindÄ—s sudedamųjų dalių sÄ…raÅ¡as. Tiesa, sÅ«rio, sviesto, rauginto pieno, grietinÄ—lÄ—s (jei į juos nebuvo įdÄ—ta jokių sudedamųjų dalių, iÅ¡skyrus pieno gaminius, maisto fermentus ir mikroorganizmų kultÅ«ras, kurie yra pagrindiniai gamybos elementai, arba druskÄ…, kuri reikalinga sÅ«riams gaminti, iÅ¡skyrus Å¡viežius ir lydytus sÅ«rius) ir iÅ¡ vienos sudedamosios dalies sudarytiems maisto produktams (pvz., pienui), jei pavadinimas sutampa su sudedamosios dalies pavadinimu, sudedamųjų dalių sÄ…raÅ¡o pateikti neprivaloma. Taigi, etiketÄ—je nurodytas maisto produkto pavadinimas, sudedamųjų dalių sÄ…raÅ¡as ir maistingumo deklaracija yra ta informacija, kuri padÄ—s suprasti, kokios produkto maistinÄ—s savybÄ—s ir ar buvo į jį pridÄ—ta cukraus. Kaip žinia, per gausus cukraus vartojimas nÄ—ra palankus sveikatai. Kai kurie Lietuvoje parduodami pieno produktai yra tokie saldÅ«s, kad prilygintini desertams – per įvairius pasisakymus teigÄ— Nacionalinis maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo institutas, pateikdamas tokius pavyzdžius kaip geriamasis jogurtas, saldÅ«s varÅ¡kÄ—s sÅ«reliai. Nacionalinio maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo instituto specialistai primena, kad daugiausia cukraus suvartojama su sudÄ—tiniais maisto produktais (ypaÄ gÄ—rimais ir saldumynais), į kuriuos pridÄ—ta sacharozÄ—s (cukraus) ir krakmolo hidrolizatų (pvz., gliukozÄ—s ar fruktozÄ—s sirupo). Jei mityba racionali, žmogus neserga tam tikromis ligomis, natÅ«raliai piene, vaisiuose ir daržovÄ—se randamas cukrus grÄ—smÄ—s sveikatai nekelia. Nacionalinio maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo instituto inf.
Redakcija už komentarų turinį neatsako ir pasilieka teisę pašalinti tuos
Gali praeiti šiek tiek laiko, kol komentaras bus matomas. |
Skalsu kalbos Savaitės klausimas |
Vardadieniai CilÄ—, Cecilioja, Cecilijus, Cecilius, Cilas, CilÄ—, DargintÄ—, Laimutis, Steikintas, Suvaidas, SuvaidÄ—, Suvainas, SuvainÄ—. |
|
Jūs esate 9 079 769 šios svetainės lankytojas |
Šiame puslapyje pateiktą medžiagą kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Kupiškėnų mintys“ sutikimą.
|
|
UAB „Kupiškėnų mintys“, Gedimino g. 34, 40130 Kupiškis Tel.: (8 459) 3 54 74, tel./fax.: (8 459) 5 48 89. Elektroninis paštas: [email protected] |