Kupiškėnų mintys

2024 m. lapkričio 26 d., antradienis

Reklama   |   Prenumerata   |   Naujienos   |   Archyvas

 

 Ieškoti

Kroštas brungiausias
Informacija
Įkainiai
 

Vėrinys

ITALIJOS DVELKSMAS PASTOS LÄ—KÅ¡TÄ—JE

BanguolÄ— ALEKNIENÄ–

2007−05−19

Komentarai0    Paruošti spausdinimui      Nusiųsk šio straipsnio nuorodą draugui

Italija. Kas nebuvo šioje šalyje, tas svajoja ją pamatyti, kas jau joje apsilankė, trokšta nors kartelį ten sugrįžti.
Kupiškio viešosios bibliotekos direktorės pavaduotoja Lina Matiukaitė į Italiją nuvažiavo šį pavasarį prieš Velykas. Todėl buvo labai įdomu ją pakamantinėti, kokius itališkus patiekalus ragavo, kaip apskritai maitinasi šios šalies žmonės, ar tikrai italai yra makaronų ir picų karaliai.


Pasak Linos, Italijoje jai neteko lankytis prašmatniuose restoranuose, bet ir kuklesnėse kavinukėse ji spėjo susidaryti šiokį tokį itališkos virtuvės vaizdą. Makaronai čia tikrai karaliauja ant patiekalų stalo. Pavyzdžiui, per vakarienę buvo patiekiami trys patiekalai, iš kurių du pasta arba kitaip tariant makaronai su įvairiais padažais. Kiekvienai makaronų rūšiai italai patiekia ir specialų padažą. Padažui nenaudoja kečupo, o tik natūralius arba konservuotus savo sultyse pomidorus. Vietoj padažo makaronai gali būti patiekti su nesaldžia grietinėle, žirneliais, morkomis bei kitomis daržovėmis. Į padažus dedama tuno, lašišos. Prie makaronų su padažu ar grietinėle visada atskirai paduodama ir smulkiai tarkuoto fermentinio sūrio. Kiekvienas valgytojas jo gali užsibarstyti ant makaronų kiek jam reikia. Itališkos virtuvės subtilybių tikrai nepajusite, jei valgio neužgersite taure balto ar raudono rūšinio vyno. Stalo vynai laikomi prasčiausiais. Skaniausią sausą raudoną vyną pašnekovė ragavo Toskanoje, Florencijoje.
Čia daržovės nemaišomos. Pavyzdžiu, didelėje lėkštėje patiekiami pekino kopūstai, salotos, paprika ir padedama alyvuogių aliejaus ar užpilo su citrina. Jei norėsi, galėsi jais pašlakstyti tas daržoves. Beje, pasak Linos, italai labai mėgsta alyvuoges. Šioje šalyje šeima, turinti 10 alyvmedžių, jau laikoma turtinga. Pirmąjį tikrą derlių šis medis subrandina tik po 15 m. Kad neprapultų veltui nė viena alyvuogė, po alyvmedžiais ištiesiami tinklai.
Italai smaguriauja ir miltuose apvoliotais arba įvairiuose plakiniuose mirkytais keptais cukinijų žiedais.
O pica išties nenusileidžia makaronų įvairovei. Kiekviename Italijos regione picas kepa savaip. Pavyzdžiui, Romoje jos kietu padu, o Neapolyje - išsipūtusiu, minkštesniu. Karštutėlės picos gabaliuką, įvyniotą į gražią servetėlę, galima nusipirkti ir gatvėje. Labai šioje šalyje populiari pica „Margarita“. Tikras italas gerai žino, kad jos komponentai visuomet yra tik lydytas sūris, pomidoras ir prieskoniai. Pas mus jų tautiečiai užsisakę analogišką picą išverčia akis pamatę kumpio gabaliukus.
Italo negali įsivaizduoti negeriančio „Espreso“ ar „Capuchino“ kavos. Kavinukėse dažnai galima pamatyti kostiumuotus solidžius vyriškius, kurie minutėlei stabteli prie baro su miniatiūriniu stiprios iš aparato kavos puodeliu. Ir ne todėl, kad čia kava 1,5 euro, t. y. dvigubai pigiau nei prie staliuko, kai atneša padavėjas. Tiesiog jie taip įpratę.
Linai įsiminė ir privačiame viešbutuke valgyta žuvis su brokoliais bei šokoladu aplietas šaltas pyragas, kurį gamino šeimininkų sūnus. Jis pats ir svečius aptarnavo.
Linai šv. Velykų rytą teko pusryčiauti Venecijoje. Ta proga buvo patiektas velykinis pyragas su vaisiais razinomis, panašus į naminę bandą. Tokį pat pyragą tik su kitokiu įdaru italai tradiciškai kepa ir Kalėdoms. Davė ir kiaušinių, bet nedažytų, nes ten jų nemargina.
Pašnekovė pastebėjo, jog italams valgis – šventas dalykas. Jie pietauja neskubėdami dvi valandas, o prie vakarienės stalo mėgsta ir ilgiau pavakaroti. Kaprio saloje per vakarėlį Linai teko paragauti ir išskirtinio skonio didžiųjų citrinų likerio.
Italijoje žmonės labiau linkę apsipirkti ne dideliuose prekybos centruose, o turguose, mažose parduotuvėlėse, kur galima rasti, pavyzdžiui, namuose darytų makaronų.
Savaitės, pasak Linos, tikrai neužtenka, kad gerai susipažintum su italų virtuve. Tam nepakaktų ir metų, nes kiekvienas šios šalies regionas turi labai savitas maitinimosi tradicijas.

Šįkart Lina mums pasiūlė iš Italijos parsivežtą pastos (makaronų) su tunu ir pomidorais receptą.
BÅ«tinai susiraskite didelÄ™ keptuvÄ™ ir pirmyn.

4 porcijoms reikia: 500 g itališkų makaronų vamzdelių formos, 2 dėžučių smulkinto tuno aliejuje (po 120 g), 800 g skardinės savo sultyse itališkų luptų pomidorų, džiovinto baziliko, druskos, alyvų aliejaus, didelės galvutės česnako, 200 g fermentinio sūrio.
Darbo eiga: į verdantį vandenį supilame makaronus. Verdam kiek nurodyta ant pakelio. Jokiu būdu nepervirkite. Tuo pačiu metu reikia keptuvėje pradėti kepinti alyvų aliejuje nepjaustytas česnako skilteles (3 min.). Pakaitinus jas išgriebiame. Lieka aliejus persisunkęs česnako kvapu. Į jį sudedame visą tuną. Paskirstom tolygiai keptuvėje ir kepam apie 3 min.
Tuo metu pomidorus iš skardinės suverčiam į dubenį ir sumaigę sudedam į keptuvę ant tuno. Troškinti reikia apie 5 min. ant mažos ugnies. Per tą laiką išverda ir makaronai. Juos nuvarviname kiaurasamtyje. Pomidorus keptuvėje apibarstome šaukštu baziliko, įdedam šiek tiek druskos. Po to ant viršaus į keptuvę suverčiame makaronus. Visą kepamą masę išmaišome mediniu šaukštu ir dar pakepiname apie 3 min.
Smulkiai sutarkuojame fermentinį sūrį ir patiekiame atskirai.
Patiekalas tinka su baltu ar raudonu vynu, būtinai itališku, nes kitaip vargu ar pajusite itališką dvasią.
Jei mėgstate aštresnį valgį, galima kepant ir neišgirebti česnako, įdėti šiek tiek čili pipiro.
Anot Linos, pasigaminti tokį patiekalą tikrai daug nekainuos. Jos paskaičiavimu, maždaug 12 Lt arba apie 4 Lt žmogui.
Bandykit! Skanaus!


Skaityti komentarus (0)

 

Redakcija už komentarų turinį neatsako ir pasilieka teisę pašalinti tuos
skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, reklamuoja ar pažeidžia įstatymus.
 

 

Vardas:  (nebūtinas)
El. paštas:  (nebūtinas)
Komentarai:

Šį lauką palikite neužpildytą:

 

 Gali praeiti šiek tiek laiko, kol komentaras bus matomas.

 

Savaitės klausimas

Ar pritariate, kad tėvai būtų skatinami eiti tėvystės atostogų?

 
 
 
 

 

Vardadieniai

Dobilas, DobilÄ—, Krizostomas, Leonardas, Silvestras, Vaigeta, VygantÄ—.

Naujienos: Visos naujienos  |  Aktualijos  |  Gamta ir mes  |  Sveikata  |  Vėrinys  |  Nuomonės  |  KupiÅ¡kio kraÅ¡to kaimų istorijos  |  Rezervuota jaunimui  |  PAMIRÅ TI NEGALIMA PRISIMINTI
KroÅ¡tas brungiausias: KupiÅ¡kėnų kertala
Informacija: Skelbimai  |  Atsiliepimai  |  Redakcija
Ä®kainiai: Prenumerata  |  Reklama
Archyvas: Amatų gijos  |  AukÅ¡taičių kraÅ¡tas  |  Bendruomenė  |  Kamara  |  Iš ESmės  |  PožiÅ«ris  |  Sugrįžimai  |  Ulyčia  |  Amžių sandÅ«roje  |  „Pasikalbosykim“  |  Laiko raÅ¡tas  |  Gyvenimo ratas  |  Savi tarp kupiÅ¡kėnų  |  Å ėlsmas  |  Talalojus  |  Pasikalbosykim  |  MÅ«sų Å¾monas  |  Likimai  |  Horizontai  |  Propagandos anatomija  |  Pabėgėliai  |  PilietiÅ¡kumas  |  Kas mus saugo?

Jūs esate

9 088 549

šios svetainės lankytojas


Šiame puslapyje pateiktą medžiagą kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Kupiškėnų mintys“ sutikimą.

 

UAB „Kupiškėnų mintys“, Gedimino g. 34, 40130 Kupiškis

Tel.: (8 459) 3 54 74, tel./fax.: (8 459) 5 48 89.

Elektroninis paštas: [email protected]