2024 m. lapkričio 24 d., sekmadienis |
Reklama | Prenumerata | Naujienos | Archyvas
|
Naujienos Kroštas brungiausias Informacija Įkainiai |
PRAÅ¡OM PRIE STALO. PASIBÅ«SIM...
Nelengva pilnÄ… bulvių koÅ¡Ä—s puodÄ… sugrÅ«sti... Centre - Å¡eimininkÄ— B. IndriliÅ«nienÄ— ir jos dukra Regina. Å itaip įprasta visur: Žemaitijoje, DzÅ«kijoje, Suvalkijoje ir AukÅ¡taitijoje. Tiksliau, taip buvo, kai dar žmonÄ—s ne taip skubÄ—jo gyventi. Dabar skuba, todÄ—l užstalÄ—, valgis ant stalo - kitokie. Greitas maistas bÄ—ganÄiam per savo gyvenimo dienas žmogui nebespÄ—ja perteikti visų kvapų, skonių ir poskonių. NÄ—ra kada sustoti, trÅ«ksta laiko viskam - artimiems žmonÄ—ms, duonai, patylÄ—jimui valgant (senoliai ir maldÄ… sukalbÄ—davo, persižegnodavo), tiems, kurie myli iÅ¡ toli, laukia atvykstanÄių... IÅ¡ties, nÄ—ra susitikimų be valgio, be gÄ—rimo, be vaiÅ¡ių stalo. TodÄ—l verta pakalbÄ—ti apie vienÄ… iÅ¡ svarbiausių žmogaus poreikių - valgymÄ…, kasdienį ir Å¡ventinį, bÅ«dingÄ… savam kraÅ¡tui, kaimui ar regionui. Patiko gaspadinauti Su iÅ¡mananÄiu žmogumi - visada smagi kalba. Pritinka apie gaspadinystÄ™ kalbÄ—tis su Bronislava IndriliÅ«niene, kupiÅ¡kiete, kilusia nuo AntaÅ¡avos. Per pusÅ¡imtį metų ji eidavo Å¡eimininkauti vestuvÄ—se, laidotuvÄ—se, metinÄ—se, krikÅ¡tynose, vardynų, gimtadienių Å¡ventÄ—se. Gausus vestuvininkų pulkas Tvirų kaime, priekyje su tortu - gaspadinÄ— B. IndriliÅ«nienÄ—. IÅ¡ kur toks gebÄ—jimas, ar vien tik pasižiÅ«rÄ—jimo užtenka? Niekur nesimokius, labai lengva suklysti, sugadinti... Patiekalus vestuvÄ—ms suruoÅ¡ti užtrukdavo visÄ… savaitÄ™. YpaÄ daug laiko reikÄ—jo saldumynams pagaminti ir papuoÅ¡ti. B. IndriliÅ«nienÄ—s senų laikų albumuose iÅ¡likÄ™ nemažai vaiÅ¡ių nuotraukų iÅ¡ vestuvių, kur jos bÅ«ta ir Å¡eimininkauta. Yra ir netikÄ—tų vaizdų, iÅ¡ paukÅ¡Äių fermos, tarp gausybÄ—s baltų viÅ¡taiÄių... Mat teko dirbti „Piliakalnio“ kolÅ«kio paukÅ¡Äių fermoje, vÄ—liau - ligoninÄ—s infekciniame skyriuje, priÄ—mimo skyriuje slaugute. Sako, visada stengdavosi iÅ¡ anksto užsidirbti laisvų dienų, kad prireikus galÄ—tų iÅ¡eiti gaspadinauti. Tas iÅ¡Ä—jimas vienam kartui užtrukdavo savaitÄ™. Tiek ilgai? PrieÅ¡ metus Å¡venÄiant 80-metį, Bronislava IndriliÅ«nienÄ— kartu su dukra Regina ir sÅ«numi Arvydu. Nuotraukos iÅ¡ asmeninio Bronislavos IndriliÅ«nienÄ—s albumo Kas iÅ¡ duonkepÄ—s, tas gardu Gal mÅ«sų skonio pajautimas pasikeitÄ—, gal liežuvis nebe toks, bet viskas, kÄ… valgoma dabar parsineÅ¡i iÅ¡ prekybos centrų, vienodai kvepia, vienodai spalvinga, ir visa mÄ—sa vienodo rÅ«gÅ¡tumo. B. IndriliÅ«nienÄ— irgi sako tÄ… patį: “Kaip diena nuo nakties skiriasi anų laikų ir Å¡ių dienų maistas. GausybÄ— prieskonių dedama, bet jie visi užmuÅ¡a tikrÄ…jį skonį. Viskas, kÄ… žmogus užaugina, paima į save tas medžiagas, kuo Å¡eriama, tręšiama, skatinama geriau augti. Kas per prievartÄ… daroma, tas nebegerai, nesveika...“ Anot patyrusios Å¡eimininkÄ—s, didžioji valgių gardumo paslaptis yra labai paprasta: mÄ—sa, užauginta paties žmogaus, ne didžiulÄ—se fermose, daržovÄ—s ne pertręštos, ir iÅ¡kepta, pagaminta viskas ant ugnies, duonkepÄ—je krosnyje. Ten kitoks karÅ¡tis nei dujinÄ—s ar elektrinÄ—s viryklÄ—s, orkaitÄ—s. IÅ¡kepk sausainius ar pyragÄ… krosnies karÅ¡tyje, iÅ¡kart atskirsi sodresnį, geresnį skonį. Valgio gardumui iÅ¡gauti reikia iÅ¡manyti daug smulkmenų, paÅ¡nekovÄ— neslepia, tam reikia patirties. BuvÄ™ taip Å¡eimininkaujant prie SkapiÅ¡kio: viena pagalbininkÄ— negalÄ—jo atsistebÄ—ti, pamaÄiusi gaspadinÄ™ barstant cukrumi sluoksniais dedamÄ… silkÄ™, svogÅ«nus. Prieskoniai tais laikais nebuvo įmantrÅ«s, tik pipirai, lauro lapai, svogÅ«nai, Äesnakai, saldiems patiekalams - cukrus, kiauÅ¡inių baltymai, želatina, iÅ¡ jų reikÄ—davo sugalvoti ir įdomesnį patiekalo papuoÅ¡imÄ…. Anais laikais stigo konditerinių Å¡eimininkavimo reikmenų, reikÄ—davo paÄioms Å¡eimininkÄ—ms sugalvoti ir pasidaryti įvairių formelių, Å¡virkÅ¡tų. Ir visa tai atimdavo labai daug laiko, pasak B. IndriliÅ«nienÄ—s, saldumynų gaminimas, įvairių susuktų vamzdelių su kremu, grybukų puoÅ¡imas, kruopÅ¡tus formų dailinimas surydavo didžiÄ…jÄ… Å¡eimininkÄ—s laiko dalį. IÅ¡radingos Å¡eimininkÄ—s paprastai nelinkusios iÅ¡duoti savo amato gudrybių, paklausta apie tai, B. IndriliÅ«nienÄ— Å¡ypsosi: „Reikia ne tik sudÄ—ti viskÄ…, kas bÅ«tina, bet ir palaikyti tiek, kiek reikia prieÅ¡ kepant, žinoti, kokiame karÅ¡tyje ir kiek laikyti. Å eimininkÄ—s žino, kad ir bulvių koÅ¡Ä™ skaniai iÅ¡virti ne visada pavyksta. Reikia gerai sugrÅ«sti, reikia krakmolo pabarstyti, virinto pieno įpilti...“ ChoristÄ— ir giedotoja Ne tik gaspadinystÄ—, sako paÅ¡nekovÄ—, jai visÄ… gyvenimÄ… buvusi svarbi. Prie valgio žmonÄ—s kalbasi apie svarbius dalykus, apie tai, kas iÅ¡ tikrųjų vertinga. Svarbu žinoti, vargas žmogų auklÄ—ja - taip sako ir nerimauja, kas iÅ¡eis iÅ¡ dabartinio jaunimo, kuris nežino alkio, santÅ«rumo, savÄ™s ribojimo, nepažįsta sunkumų. Kurie visko pertekÄ™, tie neturi užuojautos kitam žmogui. „Visada, nuo mažų dienų, tÄ—velių buvom iÅ¡mokyti gyventi su malda. VisÄ… gyvenimÄ… taip, ir dabar kasdien einu bažnyÄion į rytines pamaldas. Ä®pratusi visÄ… gyvenimÄ… keltis 5 valandÄ…, nesunku... Priklausau tretininkÄ—ms. Giedu bažnyÄios chore jau gal 40 metų. Žmogui reikia bendrauti, gražiai su visais sutarti. Tik tas laikas labai greitai bÄ—ga, nepastebint 81-erių sulaukiau. Dabar anÅ«kų, proanÅ«kių laukiu, kÅ«Äiavosim visi, galvoju, kÄ… Äia skanaus ir įdomaus padaryti...“ - džiaugÄ—si Å¡eimininkÄ— ir dar pasakÄ— gardaus kalÄ—dinio meduolio receptÄ…. Labai paprastÄ…: reikia imti po 200 gramų medaus, sviesto, grietinÄ—s, cukraus, 5 kiauÅ¡inius, vienos citrinos nutarkuotÄ… žievelÄ™, 3 stiklines miltų. Miltus sumaiÅ¡yti su 2 nubrauktais Å¡aukÅ¡teliais sodos. Galima dar pridÄ—ti razinų. Kepinys gardus, neaÅ¡trus bus... x x x Apie maistÄ… dabar daug kalbama, valgiai pakylÄ—ti iki kultÅ«ros lygmens. Atsigręžta į praeitį, senolių patirtį. 1998 metais įkurtas Europos regionų kulinarinio paveldo tinklas. Lietuvoje taip pat yra kulinarinio paveldo fondas, jo vadovÄ— BirutÄ— ImbrasienÄ—, kur tik vieÅ¡ai kalbÄ—dama, paragina: neužmirÅ¡kime mÅ«sų tÄ—vų ir senelių gyvenimo paproÄių, tausokime ir naudokime mitybos paveldÄ…. Nes valgiai - tai valstybÄ—s, tautos, bendruomenÄ—s, Å¡eimos stipriausia jungianti grandis. Visko sugrąžinti nepavyks ir nereikia, bet kai kÄ… itin savita gal vertÄ—tų? Kulinarinio paveldo fondo direktorÄ— B. ImbrasienÄ— užsimena apie unikalų, skanų valgį - žirninius blynus, tokių net Europa nežino. Apie žirninius paploÄius, raguolius raÅ¡o ir Elvyra DulaitienÄ—-GlemžaitÄ— „KupiÅ¡kÄ—nų senovÄ—je“. Kiek pasitaikÄ— bÅ«ti kaimų bendruomenių Å¡ventÄ—se, pobÅ«viuose, neteko tokių ragauti, o smalsu bÅ«tų tokį skonį pažinti...
Redakcija už komentarų turinį neatsako ir pasilieka teisę pašalinti tuos
Gali praeiti šiek tiek laiko, kol komentaras bus matomas. |
Skalsu kalbos Savaitės klausimas |
Vardadieniai Gerardas, Gedkantas, Largas, Legailas, Legailė, Legaudas, Mantvina, Mantvinas, Mantvinė, Žybantas, Žybartas, Žybartė. |
|
Jūs esate 9 084 869 šios svetainės lankytojas |
Šiame puslapyje pateiktą medžiagą kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Kupiškėnų mintys“ sutikimą.
|
|
UAB „Kupiškėnų mintys“, Gedimino g. 34, 40130 Kupiškis Tel.: (8 459) 3 54 74, tel./fax.: (8 459) 5 48 89. Elektroninis paštas: [email protected] |