2024 m. lapkričio 23 d., šeštadienis |
Reklama | Prenumerata | Naujienos | Archyvas
|
Naujienos Kroštas brungiausias Informacija Įkainiai |
€ŽPENKIų SEKUNDžIų TAISYKLė€Œ €“ FAKTAS AR PRASIMANYMAS?
Jono KokoÅ¡kino nuotrauka O kaip gi yra iÅ¡ tikrųjų? Ar dÄ—ti atgal į burnÄ… iÅ¡kritusį kÄ…snį? Astono universiteto (Birmingamas, Anglija) mokslininkai iÅ¡tyrÄ— dviejų rÅ«Å¡ių ant skirtingų grindų dangų esanÄias patogenines bakterijas ir jų patekimÄ… ant skrebuÄių, makaronų, sausainių bei lipnių saldumynų, kai jie 3–30 sekundžių buvo nukritÄ™ ant žemÄ—s. Mokslininkų komanda iÅ¡analizavo bakterijų iÅ¡silaikymÄ… ant minÄ—tų pavirÅ¡ių bei jų patekimÄ… ant kitų maisto produktų. Kaip teigia mokslininkai, maistui bÅ«nant ant žemÄ—s ilgiau nei 5 sekundes, labiausiai nuo laminato ar plytelių į drÄ—gnus maisto produktus linkÄ™ patekti Esherichia coli (E. coli) ir auksinis stafilokokas (Staphylococcus aureus). ReÄiausiai į maisto produktus bakterijos patekdavo nuo kiliminių pavirÅ¡ių. Londono KaralienÄ—s Marijos universiteto (ang. Queen Mary University of London) mikrobiologas dr. Ronald Cutler teigia, kad „penkių sekundžių taisyklė“ yra tik mitas, o ant bet kokio grindinio pavirÅ¡iaus numestas maistas turÄ—tų bÅ«ti iÅ¡metamas lauk. Astono universiteto biologinio ir biomedicininio mokslo vadovas profesorius A. Hilton teigia, kad pavirÅ¡iaus, ant kurio buvo nukritÄ™s maistas, struktÅ«ra turÄ—jo įtakos bakterijų patekimui į maistÄ…. NukritÄ™s ant kiliminio pavirÅ¡iaus maistas laikosi ant pluoÅ¡to skaidulų, todÄ—l pilnai su pavirÅ¡iumi nekontaktuoja, ne taip kaip nukritus ant plytelių ar laminato. ŽmonÄ—s galvoja, kad per tas penkias sekundes bakterijos tiesiog nespÄ—ja patekti ant maisto. Å iam tyrimui E. coli ir auksinis stafilokokas buvo pasirinkti kaip dažniausiai laboratorijose naudojami mikroorganizmų įvairovÄ—je paplitÄ™ atstovai. Kuo daugiau laiko praeina maistui nukritus ant žemÄ—s, tuo daugiau bakterijų susikaupia. Pavyzdžiui, makaronams nukritus ir susilietus su grindimis, bakterijos spÄ—ja kolonizuotis, todÄ—l keliamuose nuo žemÄ—s makaronuose kartu jau bÅ«na ir bakterijos. E. coli ir auksinis stafilokokas – žarnyno infekcinių ligų sukÄ—lÄ—jai Veterinarijos gydytoja I.StoÅ¡kuvienÄ— vartotojams primena, kad E. coli ir auksinis stafilokokas – tai bakterijos, kurios gali sukelti žarnyno infekcines ligas. E. coli bakterijų grupÄ— yra gausi ir įvairi. Nors dauguma E. coli rÅ«Å¡ies bakterijų nÄ—ra patogeniÅ¡kos žmogui, taÄiau dalis gali sukelti viduriavimÄ…, Å¡lapimo takų, kvÄ—pavimo takų infekcijas, kitas ligas. Tinkamiausia Å¡ioms bakterijoms daugintis yra 37°C temperatÅ«ra. Bakterija jautri dezinfekantams. Veikiant 121°C temperatÅ«ros drÄ—gnam karÅ¡Äiui mažiausiai 15 minuÄių arba 160–170°C temperatÅ«ros sausam karÅ¡Äiui mažiausiai 1 valandÄ…, sukÄ—lÄ—jas žūva. Žmogui susirgti pakanka labai mažo bakterijų kiekio. Žmogus gali susirgti suvalgÄ™s maisto, kuris užkrÄ—stas nors ir mikroskopiniu žmonių ar gyvÅ«nų iÅ¡matų kiekiu. InfekcijÄ… gali sukelti nepakankamai termiÅ¡kai apdorotos mÄ—sos, ypaÄ maltos jautienos, nepasterizuoto pieno ir iÅ¡ jo pagamintų produktų (ypaÄ sÅ«rių), netinkamai apruoÅ¡to vandens, žalių vaisių, daržovių, nepasterizuotų obuolių sulÄių/sidro vartojimas. MaistÄ… bakterijomis gali užkrÄ—sti jį tvarkantys asmenys, nenusiplovÄ™ rankų pasinaudojus tualetu. SukÄ—lÄ—jai į maistÄ… taip pat gali patekti nuo virtuvÄ—s įrankių, aplinkos pavirÅ¡ių, ant kurių prieÅ¡ tai buvo pjaustyta mÄ—sa, daržovÄ—s. Vartojimui paruoÅ¡tas maistas gali bÅ«ti užkrÄ—stas sukÄ—lÄ—jais laikant jį kartu su neapdorota mÄ—sa, daržovÄ—mis. Taip pat galima užsikrÄ—sti kontakto bÅ«du nuo gyvÅ«nų fekalijų. Ligos inkubacinis periodas Ligos inkubacinis periodas paprastai trunka 3–4 dienas. Dažniausiai infekcija pasireiÅ¡kia stipriais pilvo spazmais, labai intensyviu viduriavimu (paprastai su kraujo priemaiÅ¡a), vÄ—mimu. Gali bÅ«ti nedidelis karÅ¡Äiavimas (iki 38,5°C). Dauguma susirgusiųjų pasveiksta per 5–7 dienas, taÄiau 10 proc. iÅ¡sivysto komplikacija – hemolizinis – ureminis sindromas (HUS). Jis paprastai atsiranda septintÄ… dienÄ… nuo pirmųjų ligos simptomų pradžios, pasireiÅ¡kia hemolizine anemija, trombocitopenija, Å«miniu inkstų nepakankamumu. Kad maistÄ… bÅ«tų saugu vartoti, bÅ«tina jį tinkamai termiÅ¡kai apdoroti. Dauguma stafilokokų yra nepatogeniÅ¡ki, nedaugelis patogeninių stafilokokų gamina enterotoksinus, kuriais žmonÄ—s apsinuodija. Pagrindinis vaidmuo apsinuodijimo maistu sukelÄ—jams tarp stafilokokų tenka koagulazei teigiamiems stafilokokams (tame tarpe Staphylococcus aureus), kurie gali augti 7–48°C temperatÅ«roje, iÅ¡laiko kaitinimÄ… 70°C temperatÅ«roje 30 min., 80°C – 10 min. Stafilokokai gali daugintis ir gaminti toksinus įvairiose medžiagose, todÄ—l ir apsinuodijama įvairiais maisto produktais. Dažniausiai apsinuodijama produktais, kuriuose gausu angliavandenių, nes kaip tik juose stafilokokai geriausiai vystosi. StafilokokinÄ—s toksikozÄ—s yra dažnos, jomis suserga 60–90 proc. apsikrÄ—tusių žmonių. StafilokokinÄ™ infekcijÄ… perduoda žmonÄ—s, sergantys pÅ«liniais, kurie patenka ant maisto produktų (per orÄ…, rankas, inventorių). Apsinuodijimas pasireiÅ¡kia praÄ—jus 1–6 h po valgymo tipiÅ¡kais virÅ¡kinamojo trakto sutrikimo (gastroenterito) požymiais: skrandžio, vidurių skausmais, vÄ—mimu, viduriavimu. Liga praeina per 1–2 dienas. Stafilokokų intoksikacijų profilaktikai svarbu, kad maisto negamintų odos pÅ«linÄ—mis ligomis ir angina sergantys žmonÄ—s. Maisto produktai turi bÅ«ti laikomi Å¡altai, tinkamai termiÅ¡kai paruoÅ¡iami ir greitai realizuojami. Kad ant vartotojų stalo patektų saugÅ«s, tinkami vartoti produktai, Nacionalinio maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo instituto (NMVRVI) specialistai rekomenduoja: • Vartoti gerai termiÅ¡kai apdorotÄ… mÄ—sÄ… ir jos produktus. • TermiÅ¡kai neapdorotÄ… mÄ—sÄ…, daržoves laikyti atskirai nuo termiÅ¡kai apdoroto, vartojimui paruoÅ¡to maisto. • KruopÅ¡Äiai nuplauti pjaustymo lentas, įrankius po sÄ…lyÄio su mÄ—sa, žuvininkystÄ—s produktais, daržovÄ—mis. • Pirkti maisto produktus įteisintose prekybos vietose. • KruopÅ¡Äiai plauti žalias daržoves, vaisius prieÅ¡ vartojimÄ…. • ParuoÅ¡tus vartojimui produktus laikyti ne aukÅ¡tesnÄ—je nei 6–8 °C temperatÅ«roje. • Produktus, kurie vartojami karÅ¡ti, laikyti aukÅ¡tesnÄ—je nei 68°C temperatÅ«roje. • Laikytis asmens higienos reikalavimų, dažnai plauti rankas po tekanÄiu vandeniu, ypaÄ prieÅ¡ maisto ruoÅ¡imÄ…, maisto ruoÅ¡imo metu, pasinaudojus tualetu, po kontakto su gyvÅ«nais. • Negaminti maisto sergant angina ir odos pÅ«linÄ—mis ligomis. Nacionalinio maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo instituto inf.
Redakcija už komentarų turinį neatsako ir pasilieka teisę pašalinti tuos
Gali praeiti šiek tiek laiko, kol komentaras bus matomas. |
Skalsu kalbos Savaitės klausimas |
Vardadieniai AdelÄ—, Doviltas, Dovilta, DoviltÄ—, Klema, Klemas, Klemencija, Klemensas, Klemensa, Klementina, Klementinas, KlemÄ—, Koluma, Kolumbas, Liubartas, Orestas. |
|
Jūs esate 9 082 666 šios svetainės lankytojas |
Šiame puslapyje pateiktą medžiagą kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Kupiškėnų mintys“ sutikimą.
|
|
UAB „Kupiškėnų mintys“, Gedimino g. 34, 40130 Kupiškis Tel.: (8 459) 3 54 74, tel./fax.: (8 459) 5 48 89. Elektroninis paštas: [email protected] |