Kupiškėnų mintys

2024 m. birželio 26 d., trečiadienis

Reklama   |   Prenumerata   |   Naujienos   |   Archyvas

 

 Ieškoti

Kroštas brungiausias
Informacija
Įkainiai
 

Sveikata

SALMONELIOZÄ— €“ VIENA DAžNIAUSIų PER MAISTÄ… PLINTANčIų INFEKCIJų

2014−04−24

Komentarai1    Paruošti spausdinimui      Nusiųsk šio straipsnio nuorodą draugui

Valio Staburo nuotrauka
Salmoneliozė yra dažniausia per maistą plintanti zoonozė ne tik Panevėžio apskrityje, bet ir Lietuvoje. Nors salmoneliozės sergamumo rodiklis 2013 m., palyginti su 2012 m., Panevėžio apskrityje sumažėjo nuo 8,3 iki 6,24 susirgimo/10 tūkst. gyv., tačiau jau per 1-ąjį šių metų ketvirtį stebimas šios ligos padidėjimas, palyginti su 2013 m. tuo pačiu laikotarpiu (atitinkamai 18 ir 27 susirgimai).

2013 m. Panevėžio apskrityje buvo užregistruota 150 susirgimų salmonelioze. Didžiausias sergamumas šia infekcija registruotas Rokiškio rajone ir Panevėžio mieste (atitinkamai 8,46 ir 8,37 atv./10 tūkst. gyv.), mažiausias – Pasvalio rajone (1,11 atv./10 tūkst. gyv.). Didžiausi sergamumo rodikliai registruojami vaikų iki 6 m. amžiaus grupėse. Pagrindiniais salmoneliozės rizikos veiksniais išlieka vištų kiaušiniai, vištiena ir jų produktai.

Salmoneliozė yra ūmi infekcinė liga, kurią sukelia salmonelėmis vadinamos bakterijos. Ši liga pasireiškia viduriavimu, karščiavimu, pilvo ir galvos skausmais. Dažniausiai išvardyti ligos simptomai pasireiškia po 12–72 val. nuo užsikrėtimo. Ligos inkubacinis periodas priklauso nuo salmonelių kiekio maisto produkte. Ši liga paprastai trunka 4–7 dienas ir daugelis pasveiksta be specifinio gydymo. Kai kuriems ligoniams bakterijos iš žarnyno gali patekti į kraują bei kitus organus. Tokiu atveju negydant liga gali baigtis mirtimi. Sunkiau serga kūdikiai, maži vaikai, pagyvenę žmonės bei asmenys su silpnesne imunine sistema.

Siekiant išvengti salmoneliozės, patariama atkreipti dėmesį į kiaušinių tinkamą tvarkymą. Maistui vartoti tik šviežius, nesuskilusius ir kruopščiai nuplautus kiaušinius, kuriuos patariama gerai išvirti ar iškepti. Išvirtus ir keptus kiaušinius patartina suvartoti nedelsiant. Svarbu tinkamai tvarkyti žalią vištieną, kitą mėsą ir jų produktus. Žalią mėsą laikyti šaldytuve taip, kad ji nesiliestų su kitu maistu. Sušaldytą mėsą atitirpinti šaldytuve, o prieš gaminimą – visada nuplauti. Taip pat kruopščiai nuplauti po tekančiu karštu vandeniu su indų plovikliu virtuvės įrankius bei rankas dorojus žalią mėsą. Neragauti ir nevalgyti žalios mėsos, faršo.

Asmenims, ruošiantiems maistą, labai svarbu laikytis asmens higienos: visada nusiplauti rankas prieš maisto gamybą, kiekvieną kartą po sąlyčio su žalia mėsa, pasinaudojus tualetu, po sąlyčio su gyvūnų ar ligonių išmatomis. Dirbantiems maisto pramonėje privaloma tvarka tikrintis sveikatą.

Panevėžio visuomenės sveikatos centro inf.


Skaityti komentarus (1)

 

Redakcija už komentarų turinį neatsako ir pasilieka teisę pašalinti tuos
skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, reklamuoja ar pažeidžia įstatymus.
 

 

Vardas:  (nebūtinas)
El. paštas:  (nebūtinas)
Komentarai:

Šį lauką palikite neužpildytą:

 

 Gali praeiti šiek tiek laiko, kol komentaras bus matomas.

 

Savaitės klausimas

Ar pritariate, kad tėvai būtų skatinami eiti tėvystės atostogų?

 
 
 
 

 

Vardadieniai

JaunÄ—, Jaunius, JaunutÄ—, Jaunutis, Mingauda, Mingaudas, Viltautas, ViltautÄ—.

Naujienos: Visos naujienos  |  Aktualijos  |  Gamta ir mes  |  Sveikata  |  Vėrinys  |  Nuomonės  |  KupiÅ¡kio kraÅ¡to kaimų istorijos  |  Rezervuota jaunimui  |  PAMIRÅ TI NEGALIMA PRISIMINTI
KroÅ¡tas brungiausias: KupiÅ¡kėnų kertala
Informacija: Skelbimai  |  Atsiliepimai  |  Redakcija
Ä®kainiai: Prenumerata  |  Reklama
Archyvas: Amatų gijos  |  AukÅ¡taičių kraÅ¡tas  |  Bendruomenė  |  Kamara  |  Iš ESmės  |  PožiÅ«ris  |  Sugrįžimai  |  Ulyčia  |  Amžių sandÅ«roje  |  „Pasikalbosykim“  |  Laiko raÅ¡tas  |  Gyvenimo ratas  |  Savi tarp kupiÅ¡kėnų  |  Å ėlsmas  |  Talalojus  |  Pasikalbosykim  |  MÅ«sų Å¾monas  |  Likimai  |  Horizontai  |  Propagandos anatomija  |  Pabėgėliai  |  PilietiÅ¡kumas  |  Kas mus saugo?

Jūs esate

9 043 097

šios svetainės lankytojas


Šiame puslapyje pateiktą medžiagą kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Kupiškėnų mintys“ sutikimą.

 

UAB „Kupiškėnų mintys“, Gedimino g. 34, 40130 Kupiškis

Tel.: (8 459) 3 54 74, tel./fax.: (8 459) 5 48 89.

Elektroninis paštas: [email protected]