2024 m. lapkričio 23 d., šeštadienis |
Reklama | Prenumerata | Naujienos | Archyvas
|
Naujienos Kroštas brungiausias Informacija Įkainiai |
SALMONELIOZÄ— €“ VIENA DAžNIAUSIų PER MAISTÄ… PLINTANÄIų INFEKCIJų
Valio Staburo nuotrauka 2013 m. Panevėžio apskrityje buvo užregistruota 150 susirgimų salmonelioze. Didžiausias sergamumas Å¡ia infekcija registruotas RokiÅ¡kio rajone ir Panevėžio mieste (atitinkamai 8,46 ir 8,37 atv./10 tÅ«kst. gyv.), mažiausias – Pasvalio rajone (1,11 atv./10 tÅ«kst. gyv.). Didžiausi sergamumo rodikliai registruojami vaikų iki 6 m. amžiaus grupÄ—se. Pagrindiniais salmoneliozÄ—s rizikos veiksniais iÅ¡lieka viÅ¡tų kiauÅ¡iniai, viÅ¡tiena ir jų produktai. SalmoneliozÄ— yra Å«mi infekcinÄ— liga, kuriÄ… sukelia salmonelÄ—mis vadinamos bakterijos. Å i liga pasireiÅ¡kia viduriavimu, karÅ¡Äiavimu, pilvo ir galvos skausmais. Dažniausiai iÅ¡vardyti ligos simptomai pasireiÅ¡kia po 12–72 val. nuo užsikrÄ—timo. Ligos inkubacinis periodas priklauso nuo salmonelių kiekio maisto produkte. Å i liga paprastai trunka 4–7 dienas ir daugelis pasveiksta be specifinio gydymo. Kai kuriems ligoniams bakterijos iÅ¡ žarnyno gali patekti į kraujÄ… bei kitus organus. Tokiu atveju negydant liga gali baigtis mirtimi. Sunkiau serga kÅ«dikiai, maži vaikai, pagyvenÄ™ žmonÄ—s bei asmenys su silpnesne imunine sistema. Siekiant iÅ¡vengti salmoneliozÄ—s, patariama atkreipti dÄ—mesį į kiauÅ¡inių tinkamÄ… tvarkymÄ…. Maistui vartoti tik Å¡viežius, nesuskilusius ir kruopÅ¡Äiai nuplautus kiauÅ¡inius, kuriuos patariama gerai iÅ¡virti ar iÅ¡kepti. IÅ¡virtus ir keptus kiauÅ¡inius patartina suvartoti nedelsiant. Svarbu tinkamai tvarkyti žaliÄ… viÅ¡tienÄ…, kitÄ… mÄ—sÄ… ir jų produktus. ŽaliÄ… mÄ—sÄ… laikyti Å¡aldytuve taip, kad ji nesiliestų su kitu maistu. SuÅ¡aldytÄ… mÄ—sÄ… atitirpinti Å¡aldytuve, o prieÅ¡ gaminimÄ… – visada nuplauti. Taip pat kruopÅ¡Äiai nuplauti po tekanÄiu karÅ¡tu vandeniu su indų plovikliu virtuvÄ—s įrankius bei rankas dorojus žaliÄ… mÄ—sÄ…. Neragauti ir nevalgyti žalios mÄ—sos, farÅ¡o. Asmenims, ruoÅ¡iantiems maistÄ…, labai svarbu laikytis asmens higienos: visada nusiplauti rankas prieÅ¡ maisto gamybÄ…, kiekvienÄ… kartÄ… po sÄ…lyÄio su žalia mÄ—sa, pasinaudojus tualetu, po sÄ…lyÄio su gyvÅ«nų ar ligonių iÅ¡matomis. Dirbantiems maisto pramonÄ—je privaloma tvarka tikrintis sveikatÄ…. Panevėžio visuomenÄ—s sveikatos centro inf.
Redakcija už komentarų turinį neatsako ir pasilieka teisę pašalinti tuos
Gali praeiti šiek tiek laiko, kol komentaras bus matomas. |
Skalsu kalbos Savaitės klausimas |
Vardadieniai AdelÄ—, Doviltas, Dovilta, DoviltÄ—, Klema, Klemas, Klemencija, Klemensas, Klemensa, Klementina, Klementinas, KlemÄ—, Koluma, Kolumbas, Liubartas, Orestas. |
|
Jūs esate 9 082 639 šios svetainės lankytojas |
Šiame puslapyje pateiktą medžiagą kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Kupiškėnų mintys“ sutikimą.
|
|
UAB „Kupiškėnų mintys“, Gedimino g. 34, 40130 Kupiškis Tel.: (8 459) 3 54 74, tel./fax.: (8 459) 5 48 89. Elektroninis paštas: [email protected] |