2024 m. lapkričio 23 d., šeštadienis |
Reklama | Prenumerata | Naujienos | Archyvas
|
Naujienos Kroštas brungiausias Informacija Įkainiai |
Ką žINOME APIE KIAUšINIUS?
AuÅ¡ros JonuÅ¡ytÄ—s nuotrauka Nacionalinio maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo instituto (NMVRVI) Maisto rizikos vertinimo skyriaus vedÄ—ja IndrÄ— StoÅ¡kuvienÄ— pastebi, kad kiauÅ¡iniai yra vienas iÅ¡ geriausių žmonių maisto produktų, jame yra visų maisto medžiagų, kurių reikia žmogaus organizmui. KiauÅ¡inyje yra daug lengvai virÅ¡kinamų pilnaverÄių, turinÄių visas nepakeiÄiamÄ…sias aminorÅ«gÅ¡tis, baltymų. MinkÅ¡tai virti kiauÅ¡iniai organizmo įsisavinami geriau negu žali. KiauÅ¡inio baltyme yra fermentų, slopinanÄių virÅ¡kinimo fermentų veiklÄ…, todÄ—l, vartojant žaliÄ… kiauÅ¡inio baltymÄ…, dalis jo neįsisavinama. Be to, žaliuose kiauÅ¡iniuose yra baltymo avidino, kuris su biotinu (vitaminu H) sudaro neaktyvų kompleksÄ… biotiną–avidinÄ…, todÄ—l pasireiÅ¡kia avitaminozÄ—. BiologiÅ¡kai pilnaverÄiai trynio riebalai turi daug nepakeiÄiamųjų nesoÄiųjų riebiųjų rÅ«gÅ¡Äių, emulguoti labai smulkiais laÅ¡eliais, todÄ—l jų skonis geras ir juos organizmas gerai įsisavina. Be to, juose yra daug riebaluose tirpstanÄių vitaminų. Kaip teigia I.StoÅ¡kuvienÄ—, vienintelÄ— nepageidautina kiauÅ¡inio savybÄ— ta, kad jame gana daug cholesterino, kurio didesnis kiekis nepageidautinas žmogaus racione. Nors, kita vertus, kiauÅ¡inyje yra daug aminorÅ«gÅ¡ties cholino, kuris kliudo cholesterinui kauptis kraujagyslių sienelÄ—se. KiauÅ¡inio baltyme bÅ«na daug natrio, sieros, chloro, kalio, o trynyje – fosforo, sieros, kalcio. ViÅ¡tos kiauÅ¡inio trynyje yra apie 3,8 mg mikroelementų (daugiausia geležies ir cinko), o baltyme jų – apie 2,8 mg. KiauÅ¡iniuose, ypaÄ trynyje, gana daug vitaminų: A, E, D, tiamino, riboflavino. KiauÅ¡iniai dažnai vartojami ruoÅ¡iant įvairius kulinarijos ir konditerijos gaminius. Be to, jie vartojami medicinoje ir veterinarijoje (mitybinÄ—ms terpÄ—ms bei farmaciniams preparatams gaminti), kosmetikoje (kremams ir tepalams gaminti), poligrafijoje, dailÄ—je ir kt. KiauÅ¡inio sandara KiauÅ¡iniai dažniausiai yra ovalios formos: vienas jo galas smailus, kitas – bukesnis. KiauÅ¡inį sudaro 3 pagrindinÄ—s dalys: lukÅ¡tas, trynys, baltymas. LukÅ¡tas (kevalas) sudarytas iÅ¡ kalcio ir magnio karbonatų bei organinių medžiagų, jo svoris sudaro maždaug 13 proc. viso kiauÅ¡inio svorio. KiauÅ¡inio kevale yra daug porų. KiauÅ¡iniui senstant, susidaro palankios sÄ…lygos pro Å¡ias poras mikroorganizmams prasiskverbti į kiauÅ¡inio vidų. KiauÅ¡inio lukÅ¡to storis ir stiprumas, atskirų rÅ«Å¡ių bei skirtingai maitinamų viÅ¡tų, skiriasi. Baltymas. KiauÅ¡inio baltymas užima 57 proc. kiauÅ¡inio masÄ—s. KiauÅ¡iniui senstant, tirÅ¡to baltymo sluoksnis skystÄ—ja, ir trynys pasidaro judrus. KiauÅ¡inio baltymas nedirgina virÅ¡kinamojo trakto sienelÄ—s, todÄ—l sÄ—kmingai vartojamas dietinÄ—je mityboje. Trynys yra labai maistingas ir sudaro apie 30 proc. kiauÅ¡inio masÄ—s. Å viežio kiauÅ¡inio trynys yra apvalus, geltonas arba oranžinÄ—s spalvos, padengtas plona elastinga blizganÄia plÄ—vele. Å viežio, tik padÄ—to, kiauÅ¡inio trynys visada bÅ«na centre, jis gali suktis aplink savo ašį. Ä® rinkÄ… tiekiamų kiauÅ¡inių reikalavimai MÅ«sų Å¡alies rinkoje prekiaujamų kiauÅ¡inių kokybÄ— atitinka jiems keliamus teisÄ—s aktų reikalavimus, todÄ—l vartotojai gali saugiai rinktis tiek mÅ«sų Å¡alies, tiek kitų Å¡alių mÅ«sų rinkoje esanÄiÄ… produkcijÄ…. KiauÅ¡inių skirstymas pagal kokybÄ™ KiauÅ¡iniai pagal savo kokybÄ™ yra skirstomi į A arba „šviežius“ ir B klases. ParduotuvÄ—se gali bÅ«ti parduodami tik A klasÄ—s kiauÅ¡iniai. A klasÄ—s arba „švieži“ kiauÅ¡iniai surÅ«Å¡iuojami, paženklinami ir supakuojami per 10 dienų nuo padÄ—jimo datos. Žodžiai „ekstra“ arba „ekstra Å¡vieži“ gali bÅ«ti vartojami kaip papildoma kokybÄ—s nuoroda ant A klasÄ—s kiauÅ¡inių pakuoÄių iki devintos dienos po kiauÅ¡inių padÄ—jimo. A klasÄ—s kiauÅ¡iniai dar skirstomi į svorio kategorijas: XL — labai dideli (73 g ir didesni), L — dideli (63–73 g), M — vidutiniai (53–63 g), S — maži (iki 53 g). Svorio kategorijos turi bÅ«ti pažymÄ—tos ant kauÅ¡inių pakuotÄ—s. Galima prekiauti ir skirtingų A klasÄ—s dydžių kiauÅ¡iniais. Tada ant pakuotÄ—s turi bÅ«ti nurodyta informacija ,,skirtingų dydžių kiauÅ¡iniai“. Jeigu kiauÅ¡inių rÅ«Å¡iavimo metu, kiauÅ¡iniai neatitinka A klasÄ—s kiauÅ¡iniams taikomų reikalavimų (pvz., kiauÅ¡inio lukÅ¡tas Å¡iek tiek deformuotas), jie priskiriami B klasei. B klasÄ—s kiauÅ¡iniai yra skirti maisto pramonÄ—s įmonÄ—ms, gaminanÄioms žmonių maistui skirtus kiauÅ¡inių gaminius (pvz., kiauÅ¡inių miltelius), iÅ¡skyrus vieÅ¡ojo matinimo įstaigas, ir ne maisto pramonÄ—s įmonÄ—ms, gaminanÄioms kiauÅ¡inių gaminius, kurie nÄ—ra skirti žmonių maistui. KiauÅ¡inių ženklinimas Žmonių maistui skirti kiauÅ¡iniai privalo bÅ«ti paženklinti. Ženklinimo iÅ¡imtys yra taikomos smulkiems Å«kininkams, kurie augina ne daugiau kaip 50 viÅ¡tų savo Å«kyje. Tokie kiauÅ¡iniai dažniausiai yra parduodami turgavietÄ—se. Ant kiauÅ¡inio turi bÅ«ti žymuo, kurį sudaro skaiÄių ir raidžių seka. I. Pirmasis skaiÄius ant kiauÅ¡inio reiÅ¡kia dedeklių viÅ¡tų laikymo bÅ«dÄ…: 1 – laisvai laikomų viÅ¡tų kiauÅ¡iniai (viÅ¡toms sudarytos sÄ…lygos bÅ«ti lauko aptvaruose) 2 – ant kraiko laikomų viÅ¡tų kiauÅ¡iniai (viÅ¡toms sudarytos sÄ…lygos laisvai vaikÅ¡Äioti pastato viduje) 3 – narvuose laikomų viÅ¡tų kiauÅ¡iniai. 0 – ekologinis Å«kininkavimas (taikomi ekologinio Å«kininkavimo reikalavimai). II. Vidurinioji žymens dalis iÅ¡ raidžių nurodo Å¡alies kodÄ…, kurioje yra dedeklių viÅ¡tų laikymo vieta. Lietuvoje padÄ—ti viÅ¡tų kiauÅ¡iniai turÄ—s ženklÄ… LT. Lietuvai tapus Europos SÄ…jungos (ES) nare, kiauÅ¡iniai įvežami ir iÅ¡ kitų ES Å¡alių. III. TreÄioji dalis nurodo viÅ¡tų dedeklių laikymo vietos veterinarinio patvirtinimo numerį, kuris reiÅ¡kia, kad ta laikymo vieta yra kontroliuojama kompetentingos tarnybos. ViÅ¡tų kiauÅ¡iniai aplink lukÅ¡tÄ… turi apvalkalÄ…, natÅ«raliai apsaugantį kiauÅ¡inį nuo mikroorganizmų patekimo į vidų. Å is apsauginis sluoksnis pažeidžiamas plaunant kiauÅ¡inį. Netinkamai paruoÅ¡Ä™ kiauÅ¡inius ar vartodami žalius kiauÅ¡inius žmonÄ—s gali susirgti salmonelioze – žmonių ir gyvÅ«nų infekcinÄ— liga, kuriÄ… sukelia Salmonella rÅ«Å¡ies gramneigiamos lazdelÄ—s formos bakterijos. Virtų kiauÅ¡inių galiojimo terminas priklauso nuo lukÅ¡to tipo, kiauÅ¡inio paruoÅ¡imo bei laikymo. Tam, kad kiauÅ¡inio trynys bÅ«tų kietas, kiauÅ¡inį virti reiktų apie 10 minuÄių, priklausomai nuo kiauÅ¡inio dydžio. SpecialistÄ— I. StoÅ¡kuvienÄ— pažymi, kad virti kiauÅ¡iniai sugenda greiÄiau, kai jų lukÅ¡tai yra pažeisti ir mikroorganizmai greiÄiau patenka į kiauÅ¡inio vidų. TodÄ—l kiauÅ¡iniai po virimo neturÄ—tų bÅ«ti panardinami į Å¡altÄ… vandenį, kadangi kiauÅ¡inyje esantys mikroorganizmai gali prasiskverbti pro mažus įtrÅ«kimus ar pro akytus lukÅ¡tus. Tai sutrumpina virto kiauÅ¡inio galiojimo laikÄ…. Siekiant apsaugoti savo sveikatÄ…, virtÄ… kiauÅ¡inį patariama suvartoti ne vÄ—liau kaip per 24 valandas nuo iÅ¡virimo. Ne namuose ruoÅ¡tų maisto produktų tinkamumo vartoti trukmÄ™ ir laikymo sÄ…lygas nustato gamintojas, įvertinÄ™s produkto paruoÅ¡imo technologijÄ… bei įpakavimÄ…. Nacionalinio maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo instituto (NMVRVI) specialistai rekomenduoja vartotojams: - Perkant kiauÅ¡inius atkreipkite dÄ—mesį į galiojimo datÄ… (kiauÅ¡inių galiojimo terminas 28 dienos). - Rekomenduojama kiauÅ¡inius laikyti ne aukÅ¡tesnÄ—je kaip 18°C temperatÅ«roje. Laikomi žali kiauÅ¡iniai neturi liestis su kitu maistu. - Vartoti tik Å¡viežius kiauÅ¡inius. KiauÅ¡inio Å¡viežumÄ… galima patikrinti panardinus jį į Å¡alto vandens stiklinÄ™: Å¡vieži kiauÅ¡iniai lieka dugne, o seni kiauÅ¡iniai iÅ¡kyla į pavirÅ¡ių. Taip yra dÄ—l oro kiÅ¡enÄ—s kiauÅ¡inyje ─ kuo ji didesnÄ—, tuo kiauÅ¡inis senesnis. - Ant žalio kiauÅ¡inio lukÅ¡to yra natÅ«rali apsauginÄ— plÄ—velÄ—, kuri saugo kiauÅ¡inį nuo salmonelių patekimo. Siekiant iÅ¡saugoti apsauginį sluoksnį, prieÅ¡ laikymÄ… kiauÅ¡inio nereikÄ—tų plauti. - Naudotus kiauÅ¡iniams įskelti aÅ¡trius įrankius – kruopÅ¡Äiai nuplauti. - Vartoti tik gerai iÅ¡virtus arba iÅ¡keptus kiauÅ¡inius. Po terminio apdorojimo kiauÅ¡inio trynys turÄ—tų bÅ«ti kietas. - Gerai iÅ¡virtus kiauÅ¡inius laikyti Å¡aldytuve. - KruopÅ¡Äiai plauti rankas po sÄ…lyÄio su kiauÅ¡iniais. - Velykoms ruoÅ¡iami kiauÅ¡iniai turÄ—tų bÅ«ti dažomi tik maistiniais dažais. Nacionalinio maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo instituto inf.
Redakcija už komentarų turinį neatsako ir pasilieka teisę pašalinti tuos
Gali praeiti šiek tiek laiko, kol komentaras bus matomas. |
Skalsu kalbos Savaitės klausimas |
Vardadieniai AdelÄ—, Doviltas, Dovilta, DoviltÄ—, Klema, Klemas, Klemencija, Klemensas, Klemensa, Klementina, Klementinas, KlemÄ—, Koluma, Kolumbas, Liubartas, Orestas. |
|
Jūs esate 9 082 647 šios svetainės lankytojas |
Šiame puslapyje pateiktą medžiagą kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Kupiškėnų mintys“ sutikimą.
|
|
UAB „Kupiškėnų mintys“, Gedimino g. 34, 40130 Kupiškis Tel.: (8 459) 3 54 74, tel./fax.: (8 459) 5 48 89. Elektroninis paštas: [email protected] |