Kupiškėnų mintys

2024 m. lapkričio 23 d., šeštadienis

Reklama   |   Prenumerata   |   Naujienos   |   Archyvas

 

 Ieškoti

Kroštas brungiausias
Informacija
Įkainiai
 

Sveikata

KIEK BURBULIUKų GERTI SAUGU?

Laura ÄŒEKUOLYTÄ–

2014−04−17

Komentarai2    Paruošti spausdinimui      Nusiųsk šio straipsnio nuorodą draugui

Gazuotus gÄ—rimus vartojant saikingai, osteoporoze tikrai nesusirgsite.
Jurgitos Žiukaitės nuotrauka
Gaivus, aromatingas, viliojantis karštą vasaros dieną ar po sočių pietų gurkšnis gaivaus gazuoto gėrimo, pripildyto maloniai spragsinčių burbuliukų, gali ne tik numalšinti troškulį, bet ir tapti malonia dienos akimirka. Tačiau vis dažniau išgirstame įvairiausių nuomonių bei įsitikinimų apie gazuotų gėrimų gamyboje naudojamo anglies dvideginio poveikį sveikatai. Kurie iš jų tiesa, o kurie – nepagrįstas baiminimasis, pasakoja gydytoja dietologė Laura Romeraitė.

Bet apie viską nuo pradžių. Pirmasis pastebėjęs vandens reakciją su anglies dioksidu anglų mokslininkas Džozefas Pristlis (Joseph Priestly) XVIII a. pabaigoje sukūrė dirbtinai šnypščiantį gėrimą. Įdomus faktas, kad pirmasis gazuotas vanduo buvo vartojamas medicinoje, gydant įvairiausius virškinimo sutrikimus. Tik ilgainiui į vandenį buvo pradėta pilti cukrų ar vaisių sultis norint atsigaivinti – tada ir gimė gaivieji gazuoti gėrimai. Tačiau svarbu paminėti, jog angliarūgštė naudojama ne vien tik gaiviųjų gėrimų gamyboje. Dirbtinai anglies dioksido prisotinta ir nemažai mums gerai žinomų putojančio vyno rūšių, kurių gausų asortimentą galime rasti kiekviename prekybos centre.

Burbuliukai – ir natūralios fermentacijos metu

Yra ir kitas būdas išgauti gazuotą gėrimą. Tai iš dviejų etapų susidedanti tradicinė fermentacija, taikoma, pavyzdžiui, šampano gamyboje. Pirminė fermentacija dažniausiai vykdoma didžiulėse plieno talpyklose. Išskirtinis šampano bruožas – antrinė fermentacija buteliuose. Šio etapo metu naudojamos mielės, kurios ir skatina natūralią fermentaciją. Tai sudėtingas procesas – reikia labai kruopščiai apskaičiuoti, kiek cukraus likę po pirminės fermentacijos, o kiek jo reikia įdėti papildomai. Antrinio etapo metu didėja alkoholio koncentracija ir gaminasi anglies dioksido burbuliukai. Šampano gamyba neretai tapatinama su bombų gaminimu. Taip yra todėl, kad slėgis buteliuose pakyla net iki 7 atmosferų. Tradiciniu metodu pagamintas vynas mus pasiekia jau būdamas 2–5 metų senumo. Šis burbuliukų išgavimo metodas gaiviesiems gėrimams netinkamas.

Plačiau skaitykite "Kupiškėnų mintyse"


Skaityti komentarus (2)

 

Redakcija už komentarų turinį neatsako ir pasilieka teisę pašalinti tuos
skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, reklamuoja ar pažeidžia įstatymus.
 

 

Vardas:  (nebūtinas)
El. paštas:  (nebūtinas)
Komentarai:

Šį lauką palikite neužpildytą:

 

 Gali praeiti šiek tiek laiko, kol komentaras bus matomas.

 

Savaitės klausimas

Ar pritariate, kad tėvai būtų skatinami eiti tėvystės atostogų?

 
 
 
 

 

Vardadieniai

AdelÄ—, Doviltas, Dovilta, DoviltÄ—, Klema, Klemas, Klemencija, Klemensas, Klemensa, Klementina, Klementinas, KlemÄ—, Koluma, Kolumbas, Liubartas, Orestas.

Naujienos: Visos naujienos  |  Aktualijos  |  Gamta ir mes  |  Sveikata  |  Vėrinys  |  Nuomonės  |  KupiÅ¡kio kraÅ¡to kaimų istorijos  |  Rezervuota jaunimui  |  PAMIRÅ TI NEGALIMA PRISIMINTI
KroÅ¡tas brungiausias: KupiÅ¡kėnų kertala
Informacija: Skelbimai  |  Atsiliepimai  |  Redakcija
Ä®kainiai: Prenumerata  |  Reklama
Archyvas: Amatų gijos  |  AukÅ¡taičių kraÅ¡tas  |  Bendruomenė  |  Kamara  |  Iš ESmės  |  PožiÅ«ris  |  Sugrįžimai  |  Ulyčia  |  Amžių sandÅ«roje  |  „Pasikalbosykim“  |  Laiko raÅ¡tas  |  Gyvenimo ratas  |  Savi tarp kupiÅ¡kėnų  |  Å ėlsmas  |  Talalojus  |  Pasikalbosykim  |  MÅ«sų Å¾monas  |  Likimai  |  Horizontai  |  Propagandos anatomija  |  Pabėgėliai  |  PilietiÅ¡kumas  |  Kas mus saugo?

Jūs esate

9 082 654

šios svetainės lankytojas


Šiame puslapyje pateiktą medžiagą kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Kupiškėnų mintys“ sutikimą.

 

UAB „Kupiškėnų mintys“, Gedimino g. 34, 40130 Kupiškis

Tel.: (8 459) 3 54 74, tel./fax.: (8 459) 5 48 89.

Elektroninis paštas: [email protected]