Kupiškėnų mintys

2024 m. liepos 5 d., penktadienis

Reklama   |   Prenumerata   |   Naujienos   |   Archyvas

 

 Ieškoti

Kroštas brungiausias
Informacija
Įkainiai
 

Sveikata

MOKYKLOSE įTEISINTAS TAUSOJANTIS MAITINIMAS

BanguolÄ— ALEKNIENÄ–

2012−10−11

Komentarai1    Paruošti spausdinimui      Nusiųsk šio straipsnio nuorodą draugui

Pasak Kupiškio valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos vyr. specialistės-maisto produktų inspektorės Aldonos Stukienės, ji trejus metus šioje srityje dirbo viena. Dabar jau turi jauną kolegą Ernestą Košaitį. Šiemet baigęs studijas Lietuvos sveikatos universitete, įgijęs maisto saugos specialisto diplomą ir laimėjęs konkursą jis pradėjo dirbti Kupiškyje.
AutorÄ—s nuotrauka
Jau rašėme apie tai, kad nuo šių mokslo metų labai pabrango mokinių maitinimas mokyklose, kad tai lėmė maisto gamybos išlaidos, kurių jau nebeišgali padengti Savivaldybė. Ne vienam tėvui jau kyla klausimų, ar verta mokėti už savo atžalų pietus, beveik prilygstančius kavinės kainoms, ar mokyklose patiekiamas maistas yra kokybiškas.
Kupiškio valstybinėje maisto ir veterinarijos tarnyboje pasidomėjome, kaip šios įstaigos specialistai vertina mokyklų valgyklų darbą, kokie yra kasmet rugsėjį atliekamo jų tikrinimo rezultatai, kokių naujų reikalavimų atsirado vaikų ir moksleivių maitinimo organizatoriams.


Suvienodinti reikalavimai

Pasak Kupiškio valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos vyr. specialistės-maisto produktų inspektorės Aldonos Stukienės, šiemet nuo liepos 1 d. įsigaliojo pakoreguotas maitinimo organizavimo ikimokyklinėse ugdymo įstaigose, bendrojo ugdymo mokyklose ir vaikų socialinės globos įstaigose tvarkos aprašas. Kovo mėnesį rajono virėjams buvo surengtas seminaras, kuriame jie supažindinti su naujaisiais reikalavimais.

Anksčiau toks maitinimo organizavimo aprašas galiojo tik mokykloms, o ikimokyklinių ugdymo ir vaikų socialinės globos įstaigų maisto paruošimo skyrių darbą reglamentavo tam tikros higienos normos.

Kokias naujoves savo darbe privalo nuo šiol taikyti mokyklų, vaikų lopšelių-darželių, vaikų socialinės globos įstaigų maisto gaminimo skyriai? A. Stukienė pabrėžė, kad viena iš naujovių, kad šiose įstaigose bus organizuojamas tausojantis, kitaip sakant, dietinis maitinimas. Iki 2011 m. tokio maitinimo iš viso nebuvo, o pastaruoju metu - tik kur ne kur. Šio maitinimo esmė - maistas turi būti pagamintas garuose arba virtas vandenyje. Taip pat maistas vaikams turi būti pagamintas ir patiektas tą pačią dieną. Anksčiau buvo galima per 12 val. jo likučius pašildyti ir suvartoti. Be to, vaikams negalima vartoti mechaniškai atskirtos mėsos, genetiškai modifikuotų organizmų maisto ir jų dėti į kitus produktus. Ant stalo, prie kurio valgo darželinukai ir mokiniai, negalima papildomai padėti druskos, garstyčių ar pipirų indelių, jų maistui skaninti vartoti prieskonių mišinių su skonio stiprikliais. Mokiniams leidžiama vieną kartą per savaitę patiekti rūkytų mėsos gaminių, o iš darželinukų maitinimo jie iš viso yra išbraukti. „Jei vartojama malta mėsa, tai ją reikėtų malti vietoje. Tačiau ne visose rajono mokyklose yra tam skirti prietaisai. Kai kurios mokyklos perka iš patikimų tiekėjų šaldytą maltą mėsą. Svarbu, jog tai būtų ne faršas“, - pabrėžė specialistė.

Pasak jos, naujajame apraše taip pat nurodyta, kad vaikams ir moksleiviams kiekvieną dieną privalo būti patiekta daržovių ir vaisių, tas pats patiekalas turi kartotis ne dažniau kaip vieną kartą per savaitę. Jaunoji karta turi būti maitinama kuo mažiau riebalų, ypač gyvūninių, turinčiu maistu. Arbata turėtų būti nesaldyta. Reikėtų sudaryti galimybę patiems pasisaldyti, jei reikia.

Rekomendacijos ir programos

„Vaikai ugdymo įstaigoje turi turėti galimybę bet kada atsigerti paprasto vandens, energetiniai ir gazuoti gėrimai yra kategoriškai draudžiami. Su visais šiais reikalavimais, taip pat su visais vaikams draudžiamais maisto produktais ir maisto gaminimo priedais mokyklų ir darželių virėjai yra supažindinti. Šių įstaigų vadovai taip pat žino, kad yra rekomenduojama vaikų maitinimui produktus tiekti iš ekologinių ūkių. Šiuo metu gal tik trys rajono mokyklos produktus perka tiesiai iš ūkininkų. Nors tie ūkiai nėra ekologiniai, bet vis tiek jų produktai geresnės kokybės nei iš urmo sandėlių. Vienoje mokykloje buvo rasta mažų pažaliavusių bulvių. Tokie akibrokštai neleistini. Džiugina, kad visos mūsų rajono mokyklos, kuriose yra pradinio ugdymo klasės, dalyvauja pieno produktų ir vaisių vartojimo skatinimo programose“, - dalijosi vaikų maitinimo aktualijomis pašnekovė.

A. Stukienė sakė, kad virėjams didelis palengvinimas yra parengti kasdieninių valgiaraščių atskiroms vaikų amžiaus grupėms pavyzdžiai, kuriuos jie gali rasti internete. Žinoma, išlieka galimybė ir patiems maisto ruošėjams sudaryti savo valgiaraščius, bet jie turi būti patvirtinti visuomenės sveikatos centro specialistų.

Regima pažanga

Sveikos mitybos principai galioja ir pedagogams mokyklose ruoÅ¡iamam maistui. Viena iÅ¡ naujovių yra tai, kad visuomenÄ—s sveikatos priežiÅ«ros specialistai arba ugdymo įstaigos direktoriaus įgalioti asmenys kasdien privalo patikrinti, ar virÄ—jai nenukrypsta nuo pateikto valgiaraščio, ar vaikai valgo bÅ«tent tai, kas jame nurodyta. Jei yra nesilaikoma valgiaraščio, jie turi apie tai praneÅ¡ti maisto produktų inspektoriams. SpecialistÄ—s nuomone, palyginti su tuo, kas buvo prieÅ¡ deÅ¡imt metų, vaikų maitinimas ugdymo įstaigose Å¡iuo metu pastebimai pagerÄ—jÄ™s. Vaikus privalu mokyti sveikai maitintis. Apie tokios mitybos svarbÄ… mokyklose jiems primena įvairÅ«s plakatai. Mokiniai ir jų tÄ—vai gali paskambinti nemokamu telefonu Maisto ir veterinarijos tarnybai ir praneÅ¡ti apie netinkamÄ… maitinimÄ…. Å iemet buvo gauti du skambučiai. Skųstasi, kad Å epetos Almos AdamkienÄ—s mokykloje riebi sriuba, supelijÄ™s sÅ«ris, o KupiÅ¡kio P. Matulionio progimnazijoje – per sÅ«rÅ«s patiekalai.  Patikrinus, Å¡ie skundai nepasitvirtino.

Suskirstė į grupes

A. Stukienė sakė, kad rugsėjį buvo tikrinamos visos rajono mokyklos ir vertinama, kaip jos pasirengusios organizuoti mokinių maitinimą. Rajono darželiai bus patikrinti lapkričio mėnesį. Visose mokyklose, išskyrus Subačiaus gimnazijos Lukonių skyrių, yra maisto paruošimo skyriai. Į Lukonis 8 mokinukams maistas termosuose atvežamas iš Subačiaus. Bėda tik, kad tie termosai nėra labai geri, ir šios mokyklos vaikus maistas pasiekia šiek tiek atvėsęs.

„Po šių metų patikrinimo, vadovaujantis Valstybinės maisto tarnybos direktoriaus įsakymu, kiekvienas maisto tvarkymo subjektas turi būti priskirtas tam tikrai rizikos grupei. Pernai visos rajono mokyklos buvo priskirtos vidutinei rizikos grupei ir planingai tikrintos kartą per metus. Dabar atsirado naujų vertinimo kriterijų. Jie leidžia lanksčiau įvertinti kiekvieną viešojo maitinimo įstaigą. Atsižvelgiant į vartotojų grupę, tvarkomų maisto produktų grupę, maisto ruošimo kiekius, geros higienos praktikos taisyklių įgyvendinimą, patikrinimo rezultatus, jos visos buvo suskirstytos į tam tikras rizikos grupes.

Vidutinei rizikos grupei yra priskirta 12 rajono mokyklų. Jos bus tikrinamos kartą per metus. Skapiškio pagrindinė mokykla ir Kupiškio Povilo Matulionio progimnazija pateko į mažos rizikos grupę ir tikrintojų turėtų sulaukti kartą per dvejus metus. Adomynės ir Šepetos Almos Adamkienės pagrindinės mokyklos pateko į padidintos rizikos grupę ir bus tikrinamos du kartus per metus. Į skundus dėl netinkamo maitinimo yra ir bus reaguojama nepaisant šio suskirstymo“, - teigė specialistė.

Plačiau skaitykite "Kupiškėnų mintyse"


Skaityti komentarus (1)

 

Redakcija už komentarų turinį neatsako ir pasilieka teisę pašalinti tuos
skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, reklamuoja ar pažeidžia įstatymus.
 

 

Vardas:  (nebūtinas)
El. paštas:  (nebūtinas)
Komentarai:

Šį lauką palikite neužpildytą:

 

 Gali praeiti šiek tiek laiko, kol komentaras bus matomas.

 

Savaitės klausimas

Ar pritariate, kad tėvai būtų skatinami eiti tėvystės atostogų?

 
 
 
 

 

Vardadieniai

Butgina, Butginas, ButginÄ—, Butgintas, ButgintÄ—, FilÄ—, Filomena, Filomenas, Karolina, Mantmilas, MantmilÄ—;

Naujienos: Visos naujienos  |  Aktualijos  |  Gamta ir mes  |  Sveikata  |  Vėrinys  |  Nuomonės  |  KupiÅ¡kio kraÅ¡to kaimų istorijos  |  Rezervuota jaunimui  |  PAMIRÅ TI NEGALIMA PRISIMINTI
KroÅ¡tas brungiausias: KupiÅ¡kėnų kertala
Informacija: Skelbimai  |  Atsiliepimai  |  Redakcija
Ä®kainiai: Prenumerata  |  Reklama
Archyvas: Amatų gijos  |  AukÅ¡taičių kraÅ¡tas  |  Bendruomenė  |  Kamara  |  Iš ESmės  |  PožiÅ«ris  |  Sugrįžimai  |  Ulyčia  |  Amžių sandÅ«roje  |  „Pasikalbosykim“  |  Laiko raÅ¡tas  |  Gyvenimo ratas  |  Savi tarp kupiÅ¡kėnų  |  Å ėlsmas  |  Talalojus  |  Pasikalbosykim  |  MÅ«sų Å¾monas  |  Likimai  |  Horizontai  |  Propagandos anatomija  |  Pabėgėliai  |  PilietiÅ¡kumas  |  Kas mus saugo?

Jūs esate

9 048 819

šios svetainės lankytojas


Šiame puslapyje pateiktą medžiagą kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Kupiškėnų mintys“ sutikimą.

 

UAB „Kupiškėnų mintys“, Gedimino g. 34, 40130 Kupiškis

Tel.: (8 459) 3 54 74, tel./fax.: (8 459) 5 48 89.

Elektroninis paštas: [email protected]