Viskas, kas gyva, turi savo paskirtį ir prasmÄ™. Kas to neturi, tas nunyksta ar suvis neatsiranda. Viskas pasaulyje sujungta priežastingumo ir mitybos grandinÄ—mis. Jeigu nebÅ«tų augmenijos, kuo maitintųsi gyvÅ«nai, jeigu Å¡ių nebÅ«tų, kÄ… valgytų žmogus? Jeigu nebÅ«tų vabzdžių ir biÄių, nebÅ«tų derlių, vaisių ir sÄ—klų, viso saulÄ—s ridenamo, maitinamo ir nuolat atgimstanÄio gamtos rato. Mokslininkai sako: kai iÅ¡nyks paskutinÄ—s bitÄ—s pasaulyje, žmogus galbÅ«t tesugebÄ—s iÅ¡gyventi tik kelerius metus. BitÄ—, toks mažas padarÄ—lis su perregimais sparneliais, o jam gamtos suteikta pasaulio ir žmogaus gelbÄ—jimo misija, tokia sunkiai suvokiama galia...
DÄ—kingi bitÄ—ms
„NebÅ«tų biÄių, nebÅ«tų medaus, nebÅ«tų ir midaus gamintojų“, - taip pasididžiuodami sako lietuviÅ¡ko midaus gamintojai.
DÄ—l ko šįsyk verta kalbÄ—ti apie midų ir apie StakliÅ¡kes? Nes iÅ¡ KupiÅ¡kio ten veda gyvos gijos. BuvÄ™s KupiÅ¡kio ligoninÄ—s direktorius Povilas Rimkus, vienas iÅ¡ Lietuvos apiterapeutų asociacijos steigÄ—jų, dabartinis viceprezidentas, nuo seno bendradarbiauja ne tik su bitininkais, bet ir su midaus gamintojais. PraÄ—jusių metų pabaigoje su bendraminÄiais jis įkÅ«rÄ— vieÅ¡Ä…jÄ… įstaigÄ… „Sveikatos mokymų institutas“, kurio tikslas yra visuomenÄ—s Å¡vietimas sveikos mitybos ir gyvensenos srityse. Medus Äia - bene garbingiausioje vietoje, o visai Å¡alia medaus yra midus, kad ir kaip neįtikÄ—tina tai atrodo... Taigi buvÄ™s kupiÅ¡kÄ—nas P. Rimkus pasikvietÄ— nemažą pulkÄ… KupiÅ¡kio visuomenÄ—s atstovų, kad jiems StakliÅ¡kių bendrovÄ—s Å¡eimininkai parodytų savo įmonÄ™ ir apie jÄ… papasakotų. Žinojimas visada praverÄia, ir žvalgantis po parduotuvių lentynas, ir namuose dengiant kasdienį valgio ar retkarÄiais vaiÅ¡ių stalÄ….
TÅ«kstantmeÄių iÅ¡bandytas
Niekam nekyla abejonių, kas yra alkoholis. Tai vienareikšmiškai blogybė - pasakytų aktyvus blaivybės propaguotojas A. Veryga. Farmacininkai pridurtų, kad tai daugelio vaistų sudedamoji dalis. Maisto gamintojai irgi neneigs, kad alkoholio dedama ir į maisto gaminius, konditerijos produktus. Nes jis yra naudingas, apsaugo produktą nuo gedimo...
„LietuviÅ¡ko midaus“ bendrovÄ—s vadovas Egidijus ValiukeviÄius juokauja, kad svaiginimosi nuodÄ—me reikÄ—tų apkaltinti jau pirmykÅ¡tį žmogų. Jis aptiko, kad laukinių biÄių suneÅ¡tas medžių drevÄ—se medus ne tik gardus, bet ir svaigina paveiktas natÅ«ralių mielių. Patiko žmogui toks gamtos kÅ«rinys. Ir tai buvo 5-7 tÅ«kst. metų prieÅ¡ Kristų.
Senovės raštuose aprašyta, kaip gaminti midų: į vandenį reikia įdėti medaus, kriaukšlę duonos, palaikyti šiltai, o paskui pusei metų užkasti indą į žemę. Įdomiausia, kad panašus gėrimo brandinimo procesas vyksta ir dabar, tiesa, gaminio žemėn užkasti nereikia, bet didelėse statinėse produktas savo valandos laukia net iki dvejų metų.
Midus populiarus baltų kraÅ¡tuose buvo iki 19 amžiaus, paskui jį iÅ¡stÅ«mÄ— alus, degtinÄ—, slaviÅ¡kų kraÅ¡tų gÄ—rimai. AtgimÄ— gamyba tik 20 amžiuje. Pietų kraÅ¡tų gyventojai midaus nežino, jie prisiriÅ¡Ä™ prie vynuogių ir vynų tradicijų, tik Å¡iaurÄ—je, kur daug miÅ¡kų, biÄių, midus visada buvo žinomas ir vertinamas.
Reikia daug medaus
Ar gali bÅ«ti alkoholinis gÄ—rimas be spirito? Midaus gamybai vartojamas natÅ«ralus biÄių medus, pridedant kadagių ar kitokių uogų, apynių, liepos žiedų. Net 50 proc. produkto sudaro medus.
Midus fermentuodamasis gali pasiekti 12, 13 ar 16 laipsnių stiprumÄ…. Midaus nektarai ir midaus balzamai jau yra stipresni gÄ—rimai, bet jų stiprumas pasiekiamas distiliavimo bÅ«du, vienam litrui iÅ¡gauti distiliuojama 10 litrų. Pridedama mÄ—lynių, spanguolių, avieÄių ar braÅ¡kių sulÄių, įvairių žolelių antpilo, liepų žiedų, ąžuolo gilių, gvazdikÄ—lių, kadagio uogų. NÄ—ra jokių dirbtinių dažiklių, kvapo, skonio stipriklių.
Dar keletÄ… minÄių galima pridurti apie degustacijÄ….
Senais laikais taip bÅ«davÄ™: lietuviai užpuolikams prie pilies vartų padÄ—davo kelias midaus statinaites. Kai anie viskÄ… iÅ¡ragaudavo, ir noras kautis pradingdavo, o jeigu ir bandydavo, ne kas iÅ¡eidavo... Taigi, kÄ… beveiktum, visur praverÄia protas ir saikas.
Redakcija už komentarų turinį neatsako ir pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, reklamuoja ar pažeidžia įstatymus.
Gali praeiti šiek tiek laiko, kol komentaras bus matomas.