Kupiškėnų mintys

2024 m. lapkričio 24 d., sekmadienis

Reklama   |   Prenumerata   |   Naujienos   |   Archyvas

 

 Ieškoti

Kroštas brungiausias
Informacija
Įkainiai
 

Sveikata

NUO BITÄ—S IR MEDAUS - PRIE MIDAUS

Ada DVARIONAITÄ–

2012−03−01

Komentarai1    Paruošti spausdinimui      Nusiųsk šio straipsnio nuorodą draugui

Viskas, kas gyva, turi savo paskirtį ir prasmę. Kas to neturi, tas nunyksta ar suvis neatsiranda. Viskas pasaulyje sujungta priežastingumo ir mitybos grandinėmis. Jeigu nebūtų augmenijos, kuo maitintųsi gyvūnai, jeigu šių nebūtų, ką valgytų žmogus? Jeigu nebūtų vabzdžių ir bičių, nebūtų derlių, vaisių ir sėklų, viso saulės ridenamo, maitinamo ir nuolat atgimstančio gamtos rato. Mokslininkai sako: kai išnyks paskutinės bitės pasaulyje, žmogus galbūt tesugebės išgyventi tik kelerius metus. Bitė, toks mažas padarėlis su perregimais sparneliais, o jam gamtos suteikta pasaulio ir žmogaus gelbėjimo misija, tokia sunkiai suvokiama galia...

DÄ—kingi bitÄ—ms

„Nebūtų bičių, nebūtų medaus, nebūtų ir midaus gamintojų“, - taip pasididžiuodami sako lietuviško midaus gamintojai.
Dėl ko šįsyk verta kalbėti apie midų ir apie Stakliškes? Nes iš Kupiškio ten veda gyvos gijos. Buvęs Kupiškio ligoninės direktorius Povilas Rimkus, vienas iš Lietuvos apiterapeutų asociacijos steigėjų, dabartinis viceprezidentas, nuo seno bendradarbiauja ne tik su bitininkais, bet ir su midaus gamintojais. Praėjusių metų pabaigoje su bendraminčiais jis įkūrė viešąją įstaigą „Sveikatos mokymų institutas“, kurio tikslas yra visuomenės švietimas sveikos mitybos ir gyvensenos srityse. Medus čia - bene garbingiausioje vietoje, o visai šalia medaus yra midus, kad ir kaip neįtikėtina tai atrodo... Taigi buvęs kupiškėnas P. Rimkus pasikvietė nemažą pulką Kupiškio visuomenės atstovų, kad jiems Stakliškių bendrovės šeimininkai parodytų savo įmonę ir apie ją papasakotų. Žinojimas visada praverčia, ir žvalgantis po parduotuvių lentynas, ir namuose dengiant kasdienį valgio ar retkarčiais vaišių stalą.

Tūkstantmečių išbandytas

Niekam nekyla abejonių, kas yra alkoholis. Tai vienareikšmiškai blogybė - pasakytų aktyvus blaivybės propaguotojas A. Veryga. Farmacininkai pridurtų, kad tai daugelio vaistų sudedamoji dalis. Maisto gamintojai irgi neneigs, kad alkoholio dedama ir į maisto gaminius, konditerijos produktus. Nes jis yra naudingas, apsaugo produktą nuo gedimo...
„Lietuviško midaus“ bendrovės vadovas Egidijus Valiukevičius juokauja, kad svaiginimosi nuodėme reikėtų apkaltinti jau pirmykštį žmogų. Jis aptiko, kad laukinių bičių suneštas medžių drevėse medus ne tik gardus, bet ir svaigina paveiktas natūralių mielių. Patiko žmogui toks gamtos kūrinys. Ir tai buvo 5-7 tūkst. metų prieš Kristų.

Senovės raštuose aprašyta, kaip gaminti midų: į vandenį reikia įdėti medaus, kriaukšlę duonos, palaikyti šiltai, o paskui pusei metų užkasti indą į žemę. Įdomiausia, kad panašus gėrimo brandinimo procesas vyksta ir dabar, tiesa, gaminio žemėn užkasti nereikia, bet didelėse statinėse produktas savo valandos laukia net iki dvejų metų.
Midus populiarus baltų kraštuose buvo iki 19 amžiaus, paskui jį išstūmė alus, degtinė, slaviškų kraštų gėrimai. Atgimė gamyba tik 20 amžiuje. Pietų kraštų gyventojai midaus nežino, jie prisirišę prie vynuogių ir vynų tradicijų, tik šiaurėje, kur daug miškų, bičių, midus visada buvo žinomas ir vertinamas.

Reikia daug medaus

Ar gali būti alkoholinis gėrimas be spirito? Midaus gamybai vartojamas natūralus bičių medus, pridedant kadagių ar kitokių uogų, apynių, liepos žiedų. Net 50 proc. produkto sudaro medus.
Midus fermentuodamasis gali pasiekti 12, 13 ar 16 laipsnių stiprumą. Midaus nektarai ir midaus balzamai jau yra stipresni gėrimai, bet jų stiprumas pasiekiamas distiliavimo būdu, vienam litrui išgauti distiliuojama 10 litrų. Pridedama mėlynių, spanguolių, aviečių ar braškių sulčių, įvairių žolelių antpilo, liepų žiedų, ąžuolo gilių, gvazdikėlių, kadagio uogų. Nėra jokių dirbtinių dažiklių, kvapo, skonio stipriklių.

Dar keletą minčių galima pridurti apie degustaciją.
Senais laikais taip būdavę: lietuviai užpuolikams prie pilies vartų padėdavo kelias midaus statinaites. Kai anie viską išragaudavo, ir noras kautis pradingdavo, o jeigu ir bandydavo, ne kas išeidavo... Taigi, ką beveiktum, visur praverčia protas ir saikas.


Skaityti komentarus (1)

 

Redakcija už komentarų turinį neatsako ir pasilieka teisę pašalinti tuos
skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, reklamuoja ar pažeidžia įstatymus.
 

 

Vardas:  (nebūtinas)
El. paštas:  (nebūtinas)
Komentarai:

Šį lauką palikite neužpildytą:

 

 Gali praeiti šiek tiek laiko, kol komentaras bus matomas.

 

Savaitės klausimas

Ar pritariate, kad tėvai būtų skatinami eiti tėvystės atostogų?

 
 
 
 

 

Vardadieniai

Gerardas, Gedkantas, Largas, Legailas, Legailė, Legaudas, Mantvina, Mantvinas, Mantvinė, Žybantas, Žybartas, Žybartė.

Naujienos: Visos naujienos  |  Aktualijos  |  Gamta ir mes  |  Sveikata  |  Vėrinys  |  Nuomonės  |  KupiÅ¡kio kraÅ¡to kaimų istorijos  |  Rezervuota jaunimui  |  PAMIRÅ TI NEGALIMA PRISIMINTI
KroÅ¡tas brungiausias: KupiÅ¡kėnų kertala
Informacija: Skelbimai  |  Atsiliepimai  |  Redakcija
Ä®kainiai: Prenumerata  |  Reklama
Archyvas: Amatų gijos  |  AukÅ¡taičių kraÅ¡tas  |  Bendruomenė  |  Kamara  |  Iš ESmės  |  PožiÅ«ris  |  Sugrįžimai  |  Ulyčia  |  Amžių sandÅ«roje  |  „Pasikalbosykim“  |  Laiko raÅ¡tas  |  Gyvenimo ratas  |  Savi tarp kupiÅ¡kėnų  |  Å ėlsmas  |  Talalojus  |  Pasikalbosykim  |  MÅ«sų Å¾monas  |  Likimai  |  Horizontai  |  Propagandos anatomija  |  Pabėgėliai  |  PilietiÅ¡kumas  |  Kas mus saugo?

Jūs esate

9 083 586

šios svetainės lankytojas


Šiame puslapyje pateiktą medžiagą kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Kupiškėnų mintys“ sutikimą.

 

UAB „Kupiškėnų mintys“, Gedimino g. 34, 40130 Kupiškis

Tel.: (8 459) 3 54 74, tel./fax.: (8 459) 5 48 89.

Elektroninis paštas: [email protected]