Kupiškėnų mintys

2024 m. spalio 6 d., sekmadienis

Reklama   |   Prenumerata   |   Naujienos   |   Archyvas

 

 Ieškoti

Kroštas brungiausias
Informacija
Įkainiai
 

Sveikata

CHEMIJOS MūSų GYVENIME GALI BūTI DAUG MAžIAU

BanguolÄ— ALEKNIENÄ–

2011−10−27

Komentarai0    Paruošti spausdinimui      Nusiųsk šio straipsnio nuorodą draugui

Praėjusį šeštadienį Panevėžio r. savivaldybės viešosios bibliotekos Miežiškių filiale vyko konferencija "Sveika gyvensena - sveikatos šaltinis". Į jį iš įvairių Lietuvos kampelių, taip pat ir iš Kupiškio, buvo suvažiavusios krūties vėžio prevencijos projekto "Nedelsk" ambasadorės ir aktyvistės.
Paskaitas apie judėjimo, sveikos mitybos, natūralių grožio priemonių naudą skaitė visuomenės sveikatos specialistai, natūralios kosmetikos, jogos ir ajurvedos žinovai. Konferencijos dalyviai galėjo paragauti vegetariškų patiekalų. Po pietų konferencija tęsėsi Puziniškyje, rašytojos Gabrielės Petkevičaitės-Bitės dvarelyje-muziejuje, degustuojant vaistažolių arbatas ir gilinantis į jų naudą žmogaus sveikatai.


Jautiesi nelaimingas - sergi

Paskaitą apie sveiką mitybą "Gyvenu ir sveikstu. Maistas - tai prevencinis vaistas" skaitė Ajurvedos akademijos vadovė ir viena iš bendrasavininkių Lina Lukošienė.
Pasak jos, ajurveda - tai mokslas apie mediciną ir ligų prevenciją. Jo šaltiniai yra indų Vedos, seniausieji indų kultūros istoriniai, filosofiniai ir mitologiniai raštai. Juose užfiksuota ir iki mūsų dienų išlikusi prieš 5 tūkst. metų gyvavusi gyvenimo išmintis. Ajurveda išties yra mūsų gyvenimo instrukcija.

"Jei nesergi, bet nesijauti laimingas - esi ligonis. Atrodo, žmogus nesiskundžia kūno negaliomis, pinigų turi kaip šieno, o jam kažko liūdna. Besigilindami į ajurvedos išmintį, kur didžiausias dėmesys skiriamas žmogaus sielai ir jos tobulėjimui, galime rasti atsakymą, kodėl taip yra. Ajurveda yra holistinis mokslas. Žmogus čia suvokiamas kaip visuma, kaip gamtos sudedamoji dalis. Jos pagrindiniai energetiniai elementai ugnis, eteris ir oras, vanduo ir žemė yra įsikūniję ir žmoguje. Pagal tai, kokie įgimti energetiniai elementai mumyse vyrauja, žmonės yra skirstomi į oro, ugnies ir žemės tipus.

Oro tipo žmonės - aukšti, dažniausiai liesi, judrūs. Šąla, styra. Šeimos gyvenime nepastovūs, nepatikimi, bet labai kūrybingi. Žemės tipo - kresni, stambių kaulų, linkę tukti. Yra charakterizuojami kaip lėtapėdžiai, pastovūs ir patys patikimiausi. Ugnies tipui priskirtini sportinio sudėjimo, aktyvūs, greitai įsižeidžiantys žmonės. Savo tipą galima nustatyti specialiais testais.

Svarbu išsiaiškinti, kokio tipo savybės mumyse ima viršų. Tai žinodami galėsime maitintis tik mums tinkančiu, subalansuotu maistu. Jei valgome tai, kas mums netinka - formuojame sau ligą. Ne visada mums tinkantis maistas yra tas, kurį labiausiai mėgstame, kuris mums yra skanus. Esi tai, ką suvalgai ir įsisavini. Jei kūno sistemos nepajėgia pašalinti to, ko organizmui nereikia, tai tos atliekos toksinų, riebalų, šlakų pavidalu kraujo yra išnešiojamos po visą organizmą ir nusėdusios kokiame nors organe sukelia vėžį ar kitokį negalavimą", - kalbėjo lektorė. Ji patarė kūną prieš vonią ar pirtį ištepti sezamo aliejumi. Jis sutraukia iš organizmo šlakus. Jais atsikratyti padeda ir prakaitavimas, judėjimas. Geriausia yra jogos pratimai.

Kaip valgyti?

Pasak L. Lukošienės, valgyti turime saikingai, iki atsirūgimo. Maistas turi būti suvirškintas ir įsisavintas. Ryte prie stalo neturėtume sėsti tol, kol neišsituštinome. Jei tuštintis nesinori, reikėtų išgerti stiklinę vandens ar arbatos ir palaukti. Nereikėtų valgyti 2 val. iki miego.
Maiste taip pat svarbu šeši skoniai - saldumas, sūrumas, rūgštumas, aštrumas, kartumas, rišlumas. Skonių karalius yra kartumas. Jis gydo. Ne veltui vaistažolės, įvairūs vaistai yra kartūs. Tačiau kartumu piktnaudžiauti nereikėtų. Žmogui reikia visų skonių.

Ajurvedoje maistas skirstomas į tris rūšis: dorybės (grūdai, daržovės, vaisiai, pieno produktai, medus, vanduo), aistros (prieskoniai, kiaušiniai, kava, arbata, cukrus, rafinuoti produktai), neišmanymo (jautiena, kiauliena, paukštiena, žuvis, grybai, svogūnai, česnakai, konservuotas, šaldytas maistas, alkoholis).

Lektorė pabrėžė, kad maistas turi būti gyvas. Pagamintą maistą reikia suvalgyti per 3 val., kad suteiktų mums gyvybinės energijos. Labai svarbu maisto kiekis. Valgant reikėtų įsivaizduoti, kad skrandį padalijame į tris dalis. Viena skiriama kietam maistui, kita - šlapiam, o likusi - orui. Maistas geriausiai virškinamas nuo 12 iki 15 val. Iki to laiko turėtume suvalgyti apie 80 proc. dienos raciono.

Niekada nereikėtų valgyti, jei nejaučiame alkio. Maistas turi būti pagamintas su meile. Prieš valgant reikia padėkoti už maistą Dievui.
L. Lukošienė pasiūlė išmėginti arbatėlės nuo kosulio receptą.
Reikės sumaišyti po vieną šaukštelį kardamono, cinamono, ciberžolės, imbiero, gvazdikėlių, pipirų ir medaus. Gerti ryte ir vakare po šaukštelį su arbatėle.

Plačiau skaitykite "Kupiškėnų mintyse"


Skaityti komentarus (0)

 

Redakcija už komentarų turinį neatsako ir pasilieka teisę pašalinti tuos
skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, reklamuoja ar pažeidžia įstatymus.
 

 

Vardas:  (nebūtinas)
El. paštas:  (nebūtinas)
Komentarai:

Šį lauką palikite neužpildytą:

 

 Gali praeiti šiek tiek laiko, kol komentaras bus matomas.

 

Savaitės klausimas

Ar pritariate, kad tėvai būtų skatinami eiti tėvystės atostogų?

 
 
 
 

 

Vardadieniai

Brunonas, Budvydas, Brutenis, Eismantas, VytenÄ—.

Naujienos: Visos naujienos  |  Aktualijos  |  Gamta ir mes  |  Sveikata  |  Vėrinys  |  Nuomonės  |  KupiÅ¡kio kraÅ¡to kaimų istorijos  |  Rezervuota jaunimui  |  PAMIRÅ TI NEGALIMA PRISIMINTI
KroÅ¡tas brungiausias: KupiÅ¡kėnų kertala
Informacija: Skelbimai  |  Atsiliepimai  |  Redakcija
Ä®kainiai: Prenumerata  |  Reklama
Archyvas: Amatų gijos  |  AukÅ¡taičių kraÅ¡tas  |  Bendruomenė  |  Kamara  |  Iš ESmės  |  PožiÅ«ris  |  Sugrįžimai  |  Ulyčia  |  Amžių sandÅ«roje  |  „Pasikalbosykim“  |  Laiko raÅ¡tas  |  Gyvenimo ratas  |  Savi tarp kupiÅ¡kėnų  |  Å ėlsmas  |  Talalojus  |  Pasikalbosykim  |  MÅ«sų Å¾monas  |  Likimai  |  Horizontai  |  Propagandos anatomija  |  Pabėgėliai  |  PilietiÅ¡kumas  |  Kas mus saugo?

Jūs esate

9 071 461

šios svetainės lankytojas


Šiame puslapyje pateiktą medžiagą kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Kupiškėnų mintys“ sutikimą.

 

UAB „Kupiškėnų mintys“, Gedimino g. 34, 40130 Kupiškis

Tel.: (8 459) 3 54 74, tel./fax.: (8 459) 5 48 89.

Elektroninis paštas: [email protected]