Egzotiniai vaisiai vis dažniau atsiduria ant gyventojų stalo. Jie ne tik puošia lėkštę spalvomis, bet ir vilioja pažadais apie stipresnį imunitetą, geresnę savijautą ar net gražesnę odą. Tačiau specialistai įspėja – nors tai vertingi produktai, jų poveikis sveikatai gali būti dvilypis, ypač jei žmogus serga lėtinėmis ligomis ar vartoja tam tikrus vaistus.
Pasak vaistininkės Evelinos Šeibokaitės, egzotiniai vaisiai gali būti vertinga kasdienės mitybos dalis, jei vartojami tinkamai.
„Mango vaisiuose gausu vitaminų A ir C, jie stiprina imunitetą, gerina odos būklę. Ananasai išsiskiria bromelainu – fermentu, palengvinančiu baltymų virškinimą ir mažinančiu uždegimus. Kiviai – tikri vitamino C čempionai, be to, juose yra ląstelienos, skatinančios virškinimą. Papajos turi fermento papaino, padedančio valyti žarnyną. Avokadai, nors dažnai laikomi daržove, iš tiesų yra vaisiai, juose yra sveikųjų riebalų, naudingų širdžiai, smegenims ir hormonų pusiausvyrai“, – pasakoja vaistininkė.
Sąveika su vaistais
Vis dėlto ne visi egzotiniai vaisiai tinkami visiems žmonėms. Kai kurių jų sąveika su vaistais gali tapti grėsme sveikatai.
„Vienas pavojingiausių pavyzdžių – greipfrutai. Jie veikia kepenų fermentus, todėl kai kurie vaistai, pavyzdžiui, skirti kraujospūdžio ar cholesterolio reguliavimui, gali išlikti organizme ilgiau nei reikia ir turėti pernelyg stiprų poveikį. Panašiai veikia ir didieji greipfrutai (angl. pomelo), jie priklauso tai pačiai vaisių grupei kaip greipfrutai, tad ir jų poveikis vaistų apykaitai panašus“, – teigia E. Šeibokaitė.
Pasak vaistininkės, ir rečiau vartojami granatai gali turėti įtakos vartojamiems kraujospūdžio ar kraujo krešėjimą reguliuojantiems vaistams.
Alergija paragavus kivio
Egzotiniai vaisiai gali būti ir alergijos priežastis. Kiviai, mangai, papajos ar ličiai kai kuriems žmonėms gali sukelti alergines reakcijas, šių vaisių medžiagos dirgina jautresnį organizmą.
„Simptomai dažnai pasireiškia greitai, tai niežulys burnoje ar gerklėje, paraudimas, bėrimas ar net dusulys. Pastebėjus šią reakciją, būtina nedelsiant nustoti valgius vaisių, išsiskalauti burną ir prireikus išgerti antihistamininių vaistų. Jei reakcija stipri, atsiranda dusulys, lūpų ar veido tinimas, būtina kuo skubiau kreiptis į gydytojus ar kviesti greitąją pagalbą. Norint išvengti alergijos, egzotinius vaisius reikėtų ragauti nedideliais kiekiais, ypač pirmą kartą“, – pataria vaistininkė.
Ji prisimena ne vieną atvejį, kai egzotiniai vaisiai sukėlė netikėtų sveikatos sutrikimų. Viena pacientė, grįžusi iš atostogų Zanzibare, pasakojo kasdien valgiusi greipfrutus ir jautusis puikiai. Tačiau grįžusi į Lietuvą ir atnaujinusi cholesterolio kiekį mažinančių vaistų vartojimą, netrukus pradėjo jausti silpnumą, galvos svaigimą.
„Paaiškėjo, kad greipfrutai sustiprino vaistų poveikį. Kartą į vaistinę atėjo moteris su paraudusiu veidu ir niežuliu, simptomai pasireiškė po pirmo kivių paragavimo. Tai buvo lengva alerginė reakcija, apie kurią ji iki tol nežinojo“, – pasakoja E. Šeibokaitė.
Kaip tinkamai valgyti?
Egzotinius vaisius rekomenduojama valgyti rytais ar tarp pagrindinių valgymų, tada organizmas geriau pasisavina jų naudingas medžiagas, o skrandis patiria mažesnį dirginimą.
„Svarbu vaisių nevalgyti kartu su sunkiai virškinamu maistu, pavyzdžiui, mėsa ar pieno produktais, taip sumažėja virškinimo sutrikimų rizika. Egzotiniai vaisiai geriausiai įsisavinami, kai vartojami atskirai ar su lengvais produktais, pavyzdžiui, jogurtu ar avižomis. Taip pat būtina nepamiršti saiko, net ir sveiki vaisiai gali paskatinti cukraus kiekio kraujyje svyravimus ar sukelti virškinimo problemų, jeigu jų valgoma per dažnai ar per daug“, – akcentuoja E. Šeibokaitė.
Kam reikėtų vengti?
Vaistininkė pabrėžia, kad kartais ir nedidelis vaisiaus kiekis gali išprovokuoti rimtas sveikatos problemas.
„Sergant gastritu ar turint padidėjusį skrandžio rūgštingumą, reikėtų vengti rūgštesnių egzotinių vaisių, ananasų, kivių ar citrinos, jie gali dirginti skrandžio gleivinę ir sustiprinti nemalonius pojūčius. Diabetu sergantiems žmonėms irgi reikia būti atsargiems, kai kurie vaisiai, pavyzdžiui, mangai ar bananai, turi daug natūralaus cukraus, kuris gali sukelti gliukozės šuolius kraujyje. O džiovinti vaisiai ar vaisių sultys dažnai slepia koncentruoto cukraus perteklių“, – pažymi vaistininkė.
Pasak jos, riziką gali kelti ir nesunokę egzotiniai vaisiai. Kai kurie jų turi natūralių toksinų ar stiprių fermentų, galinčių dirginti gleivinę, sukelti pykinimą ar net apsinuodijimą. Įvežtiniai vaisiai dažnai būna apdoroti cheminėmis medžiagomis, todėl būtina juos kruopščiai nuplauti ar nulupti žievę.
„Egzotiniai vaisiai gali būti puikus sveikatos šaltinis, bet ir problema, ypač tiems žmonėms, kurie vartoja vaistus ar serga lėtinėmis ligomis. Todėl prieš įtraukiant juos į kasdienį racioną, reikėtų pasitarti su gydytoju ar vaistininku. Bet kuris vaisius gali turėti netikėtą poveikį“, – įspėja E. Šeibokaitė.
„Idea Prima“ inf.