2025/12/05

 

„METŲ ŪKIO“ KONKURSE IEŠKOTA ĮKVEPIANČIOS VERSLUMO GYSLELĖS

Komisijos nariai nusifotografavo kartu su sodybos šeimininke Sigita Stančikiene. Banguolės Aleknienės-Andrijauskės nuotrauka

Šiemet Lietuvos ūkininkų sąjungos (LŪS) Kupiškio skyrius trisdešimt antrą kartą organizavo konkursą „Metų ūkis“.

Šio konkurso vertinimo komisija (Zigmantas Aleksandravičius, LŪS Kupiškio skyriaus pirmininkas, Saulius Kareiva, Kupiškio rajono savivaldybės Žemės ūkio ir bendruomenių skyriaus vedėjas, ūkininkės Jurgita Pakalnytė, Genė Žilinskienė ir Kristina Kazlauskaitė bei Aušra Petronytė, Lietuvos žemė ūkio konsultavimo tarnybos Kupiškio biuro vedėja, ekonomikos konsultantė) apsilankė pas septynis konkurso dalyvius.
Konkurso tema buvo kaimo verslas, jo vadyba ir ūkininkavimas.

Banguolė ALEKNIENĖ-ANDRIJAUSKĖ

Kur gimsta natūralus actas

Pirmiausia apsilankyta Bakšėnų kaime pas Renatą Fediakinienę, natūralaus acto ir oksimelio (obuolių acto ir medaus mišinio) gamintoją.

Renata žolininkyste užsiima dvylika metų. Daug mokėsi, gilinosi į šią sritį. Verslas prasidėjo nuo vaistažolių ir jų mišinių arbatos ruošimo. Bakšėnų kaime vyro mama skyrė vaistažolėms auginti daugiau nei hektaro plotą.

Bet kilo noras kažką naujo padaryti iš elementarių gamtos gėrybių, žolelių, uogų, iš visko, ką matai aplinkui ir kas auga, netgi iš piktžolių.

Renata Fediakinienė papasakojo, kaip gimė mintis pradėti acto gamybą.

„Arbata, sirupas trumpai galioja. Norėjau pagaminti iš augalų ilgesnio galiojimo produktą. Keliaudama užsienio šalyse stebėjau, kaip vietiniai žmonės fermentuoja įvairius augalus ir iš jų gamina actą maistui pagardinti.

Taip pat jis vartojamas ir kaip aperityvas skonio receptoriams sužadinti. Supratau, kad viskas, kas pas mus auga, gali turėti išliekamąją vertę, kaip turi prancūzai, belgai, austrai ir tuo didžiuojasi.

Pabandžiau ir aš žoleles fermentuoti. Taip atsirado actas. Reikėjo įdėti daug darbo. Iš pradžių bandžiau gaminti tik po kelis litrus.

Mokiausi pas vieną belgą, domėjausi įvairių restoranų šefų patirtimi. Šių dalykų gamintojai neatskleidžia visų paslapčių. Daug ką reikia surasti pačiam per praktiką“, – sakė natūralaus acto gamybą įvaldžiusi žolininkė.

Ji surengė svečiams nedidelę acto degustaciją. Skoniai buvo įvairiausi – gudobelės žiedų su beržo grybu, šeivamedžio su rabarbaru, viržių, slyvų, pušų.

Plačiau skaitykite liepos 15 d. „Kupiškėnų mintyse“ arba prenumeruokite PDF

Renatos produkcija.
Autorės nuotraukos
Dalintis
Komentarų nėra

PALIKTI KOMENTARĄ

Rekomenduojami video