2024/10/12

 

„ŽIDINYS“ ATVIRAS VISIEMS LIAUDIES MENO MYLĖTOJAMS

Lietuvos tautodailininkų sąjungos Panevėžio bendrijos Kupiškio skyriaus pirmininkė Virginija Jurevičienė nebeįsivaizduoja, kaip būtų, jei rajono tautodailininkai neturėtų savo patalpų. Autorės nuotrauka

Kupiškyje Vilniaus gatvės ketvirtuoju numeriu pažymėto medinio namo liaudiškais motyvais ištapytos langinės patraukia ne vieno praeivio žvilgsnį.

Čia, buvusiame žydų gyvenamajame name, nuo 2000 metų veikia Lietuvos tautodailininkų sąjungos Panevėžio bendrijos Kupiškio skyriaus įkurta nevyriausybinė organizacija – Liaudies meno studija „Židinys“.

Kupiškio rajono tautodailininkai turi savo namus – vietą, kur kada panorėję gali susirinkti pabendrauti prie arbatos puodelio, pristatyti savo kūrybą kitiems ar pasisemti žinių dalyvaudami edukacijose. Galimybė dalyvauti jose sudaroma ir visai bendruomenei, neabejingai liaudies menui.

Jurga BANIONIENĖ

Atgimė prieš septynerius metus

Pasikalbėti apie Liaudies meno studijos „Židinys“ atsiradimą, čia vykdomą veiklą, problemas ir rūpesčius susitikome su Lietuvos tautodailininkų sąjungos Panevėžio bendrijos Kupiškio skyriaus pirmininke Virginija Jurevičiene. Ji pasakojo, kad „Židinys“ įkurtas prieš 24 metus, kai rajono tautodailininkams vadovavo Vytautas Jasinskas.

„Tautodailininkai tiesiog norėjo turėti vietą, kur galėtų susirinkti. Antrame šio pastato aukšte gyvena mūsų tautodailininkė Irena Vapšienė. Ji ir pasiūlė čia patalpas. Tuomet tautodailininkai tik vieną kambarėlį nuomojosi iš „Kupiškio butų ūkio ir vandentiekio“, kad Savivaldybė galėtų skirti patalpas tautodailininkams, reikėjo steigti nevyriausybinę organizaciją. Tai 2000 metais ir padaryta. Ne veltui Liaudies meno studija pavadinta „Židiniu“ – Vytukas pamūrijo kambaryje židinį, taip atsirado pavadinimas“, – pasakojo pašnekovė.

Čia vykdavo parodos, tautodailininkų suėjimai, bet ilgainiui viskas nunyko, patalpos liko tuščios. Kai pirmą pastato aukštą įsigijo I. Vapšienė, o rajono tautodailininkams pradėjo vadovauti V. Jurevičienė, nutarta atgaivinti „Židinį“.

„Maždaug nuo 2016 metų pradėjome tvarkytis ir kurtis. Buvo baisu – pilna įvairių skudurų, butelių. Didžiausias krūvis teko Irenai, bet prisidėjome visi tautodailininkai. Be jokio nuomos mokesčio ji leido mums naudotis šiomis patalpomis, o šiais metais sudarėme su Irena panaudos sutartį 15-ikai metų, kad galėtume gauti ir tam tikrą paramą, nes visus remontus atlikdavome daugiausia savo asmeninėmis lėšomis, taip pat iš projektų.

Dvejus metus su Bistrampolio dvare įkurta asociacija vykdėme projektą, gavome nemažą paramą. Įsigijome baldus, šviestuvus, įsirengėme eksponatų kabinimo sistemą, susiremontavome koridorius. Rašėme ir projektus Savivaldybei. Iš gautų lėšų nusipirkome dažų, drobių, molbertų, nes visa tai buvo reikalinga vykdyti edukacinei veiklai“, – kalbėjo V. Jurevičienė.

Plačiau skaitykite spalio 11 d. „Kupiškėnų mintyse“ arba prenumeruokite PDF

Dalintis
Komentarų nėra

PALIKTI KOMENTARĄ

Rekomenduojami video