2024/09/19

 

FEJERVERKŲ ŠOU: VEIKSMINGI PATARIMAI, KAIP GALITE IŠVENGTI SUŽALOJIMŲ

Kai galvojate apie fejerverkų šou, tikriausiai galvojate apie didelę šventę. Jie ryškūs, garsūs, spalvingi ir skatina bent akimirkai sustoti bei pasimėgauti akimirka. Tačiau šie danguje vykstantys sprogimai taip pat gali būti pavojingi, jei su jais nesielgiama saugiai.

Kasmet visame pasaulyje dėl fejerverkų nukenčia šimtai tūkstančių žmonių – ir nemaža dalis iš jų yra jaunesni nei 15 metų vaikai. Tai, ką paprastai matome skubios pagalbos skyriuje, yra susiję su pirštų, rankų ir akių sužalojimais.

Jei per šventę ar bet kurį kitą vakarėlį norite pasimėgauti fejerverkų šou, geriau nueikite į apžvalgos vietą, iš kurios galite stebėti profesionaliai leidžiamus fejerverkus. Tačiau jei norite fejerverkus naudoti patys, svarbu būti atsargiems ir tinkamai pasiruošti. Todėl pateikiame jums daugybę praktiškų patarimų, kurie turėtų pagelbėti.

Fejerverkų saugos patarimai

Pateikiame ne vieną būdą, kaip išmintingai elgtis su fejerverkais.

Naudokite tik legalius fejerverkus

Prieš pradėdami gilintis į toliau pateikiamus patarimus, įsitikinkite, kad fejerverkai, kuriuos naudojate, yra legalūs ir sertifikuoti.

Fejerverkų incidentai tampa ypač pavojingi, kai naudojami draudžiami, profesionalūs (t. y. neskirti asmeniniam naudojimui) ir savadarbiai fejerverkai. Kai fejerverkų sudėtyje yra nelegalių sudedamųjų dalių, pavyzdžiui, sprogdiklių ar nesertifikuotų cheminių medžiagų, padidėja rizika, kad kažkas gali nepavykti ir sukelti sužalojimų. Taip pat niekada neeksperimentuokite su savadarbiais fejerverkais.

Kaip sužinoti, ar jūsų fejerverkai yra legalūs ir skirti naudoti namuose? Venkite pirkti fejerverkus, kurie supakuoti į rudą popierių, nes tai dažnai yra ženklas, kad jie pagaminti profesionaliems pasirodymams ir gali kelti didelį pavojų.

Laikykitės saugaus atstumo

Teisingai naudojant fejerverkus svarbiausia yra atstumas ir vieta. Pasirinkite atvirą vietą, kuri yra pakankamai toli nuo pastatų, krūmų, gyvūnų ir visko, kas gali užsidegti. Tuomet įsitikinkite, kad visi fejerverkų šou stebintys žmonės yra saugiu atstumu.

Nustatykite saugų perimetrą, kurio jūs ir aplinkiniai negalėsite peržengti, kai fejerverkai bus paleisti į dangų. Jei fejerverkai yra ant žemės, žiūrovai turėtų būti bent už 10 metrų. Jei fejerverkų šou rengiate ore, padidinkite saugų atstumą bent iki 45 metrų.

Jei naudojate fejerverkus, niekada nesilenkite virš fejerverkų uždegdami degtuką. Be to, įsitikinkite, kad juos uždegate po vieną. Uždegę fejerverką, greitai atsitraukite. Tik baigę leisti pirmąjį fejerverką galite uždegti kitą.

Pasiruoškite vandens

Norint užgesinti netikėtai kilusį gaisrą ir tinkamai sutvarkyti aplinką, svarbu turėti vandens. Įsitikinkite, kad turite kibirą vandens arba sodo žarną, kurią lengvai pasieksite.

Be to, tinkamai išmesti fejerverkus taip pat svarbu, kaip ir tinkamai juos paleisti į dangų. Kad sudegus fejerverkams nekiltų gaisras šiukšliadėžėje, prieš išmesdami fejerverkus kelias valandas pamirkykite juos vandenyje.

Pasirūpinkite, kad vaikai būtų ypatingai saugūs

Per tokias šventes kaip gimtadieniai ir Naujųjų metų išvakarės įvyksta daug su ugnimi susijusių sužalojimų, nes maži vaikai naudoja fejerverkus, kurie, daugumos žmonių manymu, yra ne tokie galingi. Deja, net ir nedideli fejerverkai taip pat gali būti pavojingi.

Taigi, jei ketinate namuose rengti fejerverkų šou, geriausia vaikus laikyti kaip įmanoma saugesniu atstumu.

Ką daryti, jei kas nors susižeidė

Galite elgtis visiškai teisingai ir laikytis visų taisyklių, bet vis tiek kas nors gali nutikti ne taip, kai fejerverkai bus pradėti naudoti. Todėl svarbu būti pasiruošus ir žinoti, ką daryti, jei kas nors susižeistų ar nudegtų.

Nudegimą visada geriausia gydyti kaip įmanoma greičiau. Jei kas nors iš pažįstamų susižeidė nuo fejerverkų uždegimo, galite pradėti teikti pirmąją pagalbą prieš vykdami į greitosios pagalbos skyrių.

Jei tai nudegimo trauma, turėtumėte iškart atvėsinti nudegimą ir uždėti švarų, sausą tvarstį. Tačiau nenaudokite ledo ant nudegimo ir venkite naudoti tepalus ar purškalus. Vietoj to naudokite vėsų, bet ne šaltą vandenį, po juo 5 – 20 minučių palaikydami nudegusią vietą.

Nudegimą taip pat galite padengti švariu drėgnu rankšluosčiu. Norėdami sumažinti skausmą, naudokite kokį nors tirštą drėkinamąjį kremą, pavyzdžiui, vazeliną arba alaviją, kad nuramintumėte nudegusią vietą.

Tuomet turėtumėte kreiptis į artimiausią skubios pagalbos skyrių arba sveikatos priežiūros įstaigą, kad nudegimas būtų tinkamai išvalytas. Net jei manote, kad nudegimas nėra toks stiprus kaip trečiojo laipsnio nudegimas, visada geriau imtis visų saugumo priemonių, nei paskui gailėtis.

Nepamirškite!

Nors fejerverkai gali būti smagus būdas paminėti daugelį progų, visų svarbiausia yra saugumas. O saugiausias būdas mėgautis fejerverkų šou – stebėti profesionaliai surengtą pasirodymą iš kuo saugesnio atstumo. Jei planuojate juos naudoti patys, įsitikinkite, kad naudojate legalius fejerverkus, elkitės su jais atsargiai, turėkite vandens ir laikykitės saugiu atstumu.

„Potissimus“ inf. ir nuotrauka

Užs. Nr.998

Dalintis
Komentarų nėra

PALIKTI KOMENTARĄ

Rekomenduojami video