2024/09/18

 

ŪKININKAMS EIBIŲ PRIDARO NE TIK VILKAI

Autorės nuotrauka

Kasmet girdime apie vilkų daromą žalą ūkininkams. Šiemet vilkai, mokydami savo jauniklius prasimanyti grobio, bene labiausiai siautėjo Žemaitijoje, kur buvo įsisukę į gyvulių bandas. Nuo jų ypač kaskart nukenčia avys.

Kokia padėtis Kupiškio krašte? Kaip nuo vilkų ir kitų žalą ūkininkavimui darančių žvėrių apsiginti? Kaip ūkininkams kompensuojama gyvūnų padaryta žala?

Banguolė ALEKNIENĖ-ANDRIJAUSKĖ

Ūkininkų ir medžiotojų žvilgsniu

Dvariškių kaimo ūkininkė Jūra Šinkūnienė papasakojo, kad prieš penkerius metus patyrė, ką reiškia vilkų „viešnagė“.

„Netekau veislinio avino ir buvo apdraskytos keturios avys. Apsiginti nuo vilkų – problema. Jei galvijai nuolat laikomi ganyklose, tai jos turėtų būti aptvertos standžia bent dviejų metrų tvora.

Mano sprendimas po išpuolio: avis laikyti tik tada, jei gali jas nakčiai parvaryti į tvartą ir sandariai uždaryti. Tuo ir naudojuosi“, – sakė ūkininkė.

Kaip galėtų ūkininkams padėti ir ar padeda medžiotojai, pakomentavo Lietuvos medžiotojų ir žvejų draugijos Kupiškio skyriaus pirmininkas Bronislovas Domža. Statistikos apie pastaraisiais metais Kupiškio rajone vilkų padarytą žalą pateikė Regina Urbonienė, Kupiškio rajono savivaldybės Žemės ūkio ir bendruomenių skyriaus vyr. specialistė.

Plačiau skaitykite rugsėjo 13 d. „Kupiškėnų mintyse“ arba prenumeruokite PDF

Dalintis
Komentarų nėra

PALIKTI KOMENTARĄ

Rekomenduojami video