2024/04/30

 

PAAIŠKĖJO, NUO KO APSIGYNĖ ŽAIDELIŲ ŪKININKAS

Vidos Kaupienės nuotrauka

Mokslininkams atlikus genetinius tyrimus, subliūško versija, kad šių metų rugpjūčio pabaigoje Žaidelių kaimo ūkininką užpuolė ir jam ginantis buvo nudurtas vilkas. Paaiškėjo, kad tai grynas šuo.
Bet kyla klausimas, iš kur tas sulaukėjęs šuo atsirado. Ar tokių šunų populiacija plečiasi? Kokia dėl to grėsmė kyla ne tik naminiams gyvuliams, bet ir žmogui? Kodėl dėl visų gyvulių užpuolimo kaltinami vilkai? Ar kompensacijos ūkininkams už prarastus gyvulius mokamos tik tada, jei juos sudoroja vilkai? Ar vilkais neprisidengia medžiotojai, siekdami gauti didesnę kvotą šiems gyvūnams medžioti?

Banguolė ALEKNIENĖ-ANDRIJAUSKĖ

Kupiškio aplinkosaugos ir veterinarijos specialistams taip pat buvo kilę abejonių, ar šį ūkininką užpuolęs gyvūnas tikrai yra vilkas, nes šiems gyvūnams pulti žmogų nebūdinga. Jie tuomet išdėstė savo įžvalgas, kad laukiniai gyvūnai paprastai bėga nuo žmogaus. Žinoma, jei nėra pasiutę.
Genetinius gyvūno tyrimus atliko Vytauto Didžiojo universiteto mokslininkai. Jie nustatė, kad žaidelietį ūkininką puolęs ir jo nudurtas gyvūnas yra grynas šuo.

Jokių hibridizacijos su vilku požymių nenustatyta.
Nukentėjęs ūkininkas vis tiek laikosi versijos, kad jį puolė vilkas, ir netiki mokslininkų tyrimų rezultatais.
Šio konkretaus įvykio daugiau komentuoti aplinkosaugininkai, su medžiokle ir ūkininkavimu susiję specialistai nepanoro. Jie iškėlė daugiau opių problemų.

Plačiau skaitykite spalio 18 d. „Kupiškėnų mintyse“ arba prenumeruokite PDF (4 Eur/mėn.)

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video