2024/04/30

 

ŽELDYNŲ INVENTORIZACIJAI STINGA LĖŠŲ

Nuotrauka iš redakcijos archyvo

Kontrolės ir audito tarnybos ataskaitoje rašoma, kad 2016 metais Kupiškio rajono savivaldybės kontrolierė nustatė biologinio turto apskaitos trūkumų. Tie patys trūkumai išliko ir 2021 metais. Kodėl ši situacija nesikeičia?

Banguolė ALEKNIENĖ-ANDRIJAUSKĖ

Nustatyta, kad Lietuvos statistikos departamentui 2014 metais Savivaldybių želdynų statistinėje ataskaitoje nurodyta, kad Kupiškio rajono savivaldybėje yra 7 parkai ir 3 skverai.
Tai Adomynės dvaro parkas (1,99 ha), Antašavos dvaro sodyba (1,70 ha), Noriūnų dvaro parkas (7 ha), Kupos slėnio parkas (16,7 ha), Uošvės Liežuvis (Kupiškėnų parkas, 9,02 ha), Kareivinių parkas (16 ha), Lauryno Stuokos-Gucevičiaus gimnazijos parkas (2 ha), Jono Černiaus skveras (0,50 ha), Subačiaus miestelio skveras (0,70 ha), Povilo Matulionio progimnazijos skveras-arboretumas (0,60 ha), bet šių želdynų žemės sklypai neįregistruoti Nekilnojamojo turto registre. Taip pat neatlikta želdynų inventorizacija.
Kontrolės ir audito tarnyba rekomendavo Savivaldybei visus biologinio turto apskaitos trūkumus sutvarkyti.

Kupiškio rajono savivaldybės administracija informavo Savivaldybės kontrolierę Vilmą Mažeikienę, kad želdynų inventorizaciją buvo numatyta atlikti iki 2021 m. gruodžio 31 d., tačiau inventorizacija neatlikta.

Atsižvelgdama į pastarąsias Kontrolės ir audito tarnybos rekomendacijas Savivaldybės administracija numato iki šių metų pabaigos įvertinti ir įtraukti į buhalterinę apskaitą Kupiškio rajono savivaldybės parkų ir skverų želdinius, turinčius biologinio turto sampratą. Įvardyta, kad už šį darbą atsakingas Infrastruktūros skyriaus vedėjas Mažvydas Šalkauskas.
Paprašytas pakomentuoti, kodėl ilgai Savivaldybė delsia sutvarkyti biologinio turto apskaitą, jis sakė, kad visi Kupiškio miesto želdynai inventorizuoti, o rajone ne. Želdynų (parkų, skverų) ir želdinių juose inventorizavimas ir įvertinimas yra nepigi paslauga. Ją Savivaldybė turi pirkti konkurso būdu. Kiek tai kainuos, M. Šalkauskas negalėjo pasakyti, bet, pavyzdžiui, dešimties tūkstančių eurų tam tikrai neužtektų. Konkursas kol kas dar nepaskelbtas.

„Tie inventorizavimo, apskaitos darbai bus atlikti. Bet tam reikia lėšų ir laiko. Per metus neįmanoma to gana didelio darbo atlikti. Juk reikės kiekvieną medį parkuose, kur tai nepadaryta, apžiūrėti ir pagal reikalavimus įvertinti. Viskas užsitęsė dėl lėšų stokos“, – kalbėjo M. Šalkauskas.
Taigi matyt, šie Savivaldybės biologinio turto apskaitos formalumai anksčiau nesutvarkyti ir dar ilgai gali būti neužbaigti. Juolab dabartinės energetikos krizės kontekste.

Dalintis
Vėliausi komentarai
  • Na želdynų inventorizacijos paslaugos tikrai nekainuoja 10tūkst. eurų įdomu kiek iš tų minimų 10tūkst būtų sumokama inventorizaciją atlikusiam asmeniui

  • Nesuprantu tai Uošvės liežuvis ne Savivaldybės turtas ,o tai kodėl tada pinigus ima už renginius toje saloje gal vėl reikia patikrinimo ,kad su žinotume tiesą.

  • Nesuprantu tai uošvės liežuvis ne Savivaldybės turtas , o tai kodėl tada pinigus ima už renginius saloje kas gali paaiškinti gal vėl reikia patikrinimo, kad tiesą pasakytų

Rekomenduojami video