2024/09/25

 

Sveiko maisto pasiilgę žmonės ėmė auginti viščiukus

Pabrangus kiaušiniams žmonės pradėjo auginti ne tik mėsinius, bet ir dedeklių veislės viščiukus.
Agnės Penkauskaitės nuotrauka

Vis dažniau kalbant apie sveiką mitybą ir jos reikšmę žmogaus sveikatai tapo populiaru auginti viščiukus. Jau kelintus metus žmonės intensyviai perka vadinamus kalakutinius viščiukus, kurių mėsa galima mėgautis jau po dviejų mėnesių. Pabrangus kiaušiniams paklausą rado ir dedeklių vištų pardavėjai.

Pritrūko viščiukų

Pavasarį sušilus orams kiekvienais metais turgus pasidabina plonais vienadienių ir kiek vyresnių viščiukų balsais. Pasak pardavėjų, šių naminių paukščių pardavimo sezonas dabar eina į pabaigą, tačiau prekyba viščiukais vėl suaktyvės liepą. Mat tuomet per du mėnesius paukščius iki tinkamo svorio užsiauginę pirkėjai ryžtasi dar vienai jų partijai.
Pirkėjų gausa šiais metais nesiskundžia nei turgaus prekybininkai, nei paukštynų savininkai. Pastarieji pelnė didesnį viščiukų augintojų dėmesį – jų parduodama produkcija ne tokia nuostolinga kaip turgininkų.

Nedidelį paukštyną Viešintų seniūnijoje (Anykščių r.) turintis ūkininkas Algis Bukauskas jau dešimt metų pardavinėja vienadienius ir vyresnius viščiukus. Šiemet, anot jo, prekyba itin sparti ir baigiantis sezonui ūkininkas net pritrūko produkcijos.
„Mūsų paukštynas – nedidelis. Čia dirba tik šeimos nariai. Daugiau orientuojamės į gyvulininkystę, tačiau turime savų klientų ratą, kurie kiekvieną pavasarį atvažiuoja, ir šio verslo kol kas nemetame. O šiemet viščiukų pardavėme daugiau, net ir pritrūko“, – sakė A. Bukauskas.

Tokį prekybos bumą, anot jo, sukurstė žiniasklaida. Kai per televiziją vis dažniau rodo apie prekybininkų gudrybes parduodant maisto produktus, žmonės užsikrėtė ir ekologine gyvulininkyste, ir žemdirbyste.

Geriausia 10 dienų

A. Bukausko paukštyne paprastai parduodami vakcinuoti viščiukai nuo pačių mažiausių (1 dienos) iki keleto savaičių dydžio. Idealiausia, pasak pašnekovo, pirkti dešimties dienų viščiukus. Tuomet jie būna praėję 7 dienų krizę ir esti atsparesni.
„Nepatyrusiems augintojams patarčiau pirkti dešimties dienų paukščiukus. Mat pirma savaitė jiems – gana pavojinga. Ir tos papildomos trys dienos išeina į naudą – parsivežus paūgėjusius viščiukus šiltomis dienomis netgi į lauką jau galima leisti“, – patarė A. Bukauskas.

Toks pasirinkimas, anot jo, ir pirkėjo kišenės ne itin nuskriaus. Vienadieniai šio paukštyno viščiukai kainuoja 3 litus ir per dešimt dienų jų kaina užauga litu. Pinigai susitaupo, nes didesniems viščiukams reikia mažiau priežiūros.
Žmonės pirkti paukščių atvažiuoja tiesiai į A. Bukausko paukštyną, pats savininkas vežioti viščiukų nedrįsta.
„Po turgus ir po kiemus viščiukus vežioti griežtai draudžiame. Jau penkeri metai to nedarome, nes tokios kelionės – nuostolingos. Viščiukai pavargsta, peršąla ir išgaišta“, – kalbėjo pašnekovas.

Reikia prašyti pažymos

Nuo turguje pardavinėjamų viščiukų pašnekovas atkalbėti taip pat nesiryžo. Tik ūkininkas patarė pirkėjams prašyti veterinaro pažymos iš pardavėjo. Joje turi būti pažymėta, ar paukštis vakcinuotas. Dalis pardavėjų nenori to daryti, nes vakcina gana brangiai kainuoja.
„Turgaus prekybininkai dažnai užsiima ne tik viščiukų prekyba, bet pardavinėja ir bulves, ir vaismedžius – kas tinka kiekvienam sezonui. Todėl didelio dėmesio savo prekei jie paprastai neskiria. O vėliau šį užsiėmimą visi meta, nes praranda klientus“, – sakė ūkininkas.

Priešingos nuomonės apie viščiukų vakcinavimą buvo Panevėžio rajono Kritižio kaime paukštyną turintis Algis Bielinis. Anot jo, svarbiausia paukščiukų nesušaldyti. Tai pirmąsias dienas daroma šildant juos lempa.
O patikrinti, ar paukšteliams nešalta, galima pasidėjus juos ant riešo. Jei kojytės šaltos, tai viščiukai šąla.

„Aš jau dvidešimt metų šituo verčiuosi ir galiu pasakyti, kad vakcina – tik mitas. Mes juos privalomai vakcinuojame tik nuo Mareko ligos. Kitos vakcinos net neapsimoka: tai brangu, o pirkėjai likusių dozių ir nebeduoda. Svarbiausia yra apsaugoti viščiukus nuo šalčio“, – teigė A. Bielinis. Todėl ir pirkėjų bumas jo paukštyne būna per šiltas dienas.

Mėgsta švarą

„Buvo atvejis, kai dviem kaimynams pardaviau tokius pat viščiukus. Vienam augo, o kitam visai nesisekė“, – pasakojo pašnekovas.
Taigi tik nuo paties augintojo, jo nuomone, priklauso viščiuko gyvybė. Itin svarbu, pasak verslininko, rūpintis mažų viščiukų švara, nelaikyti jų purvinose, nedezinfekuotose vietose.
„Atsimenu, viena močiutė pas mus trejus metus atvažiuodavo nusipirkti viščiukų su ta pačia pridergta dėžute. Tai kaip tų paukščiukų ligos neužpuls?“ – kalbėjo pašnekovas.
Žmonės, pasak A. Bielinio, augindami viščiukus taip pat prisigalvoja visokių mitų: „Nesuprantu, kam žmonės virina vandenį viščiukui. Jei vanduo švarus ir pats šeimininkas gali gerti, tai palikite jį tokį, koks yra. Išvirintas vanduo – negyvas. Be to, nereikia pilti jokių kalio permanganato miltelių.“

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Ingrida NAGROCKIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video