2024/09/25

 

Ar brangs žemė mūsų rajone?

Apleistų sklypų savininkams Kupiškio rajono valdžia patvirtino didžiausią žemės mokesčio tarifą.
Simono Dariaus nuotrauka

Nuo šių metų įsigaliojęs naujas Žemės mokesčių įstatymas jau kelia sumaištį. Savivaldybės patvirtino mokesčio tarifus ir negali prognozuoti, kaip tai atsilieps rajono biudžetams. Registrų centras laukia užgriūsiančio darbo pervertinant individualiai gyventojų sklypus. O patys žemių savininkai būgštauja dėl išaugsiančių mokesčių. Įstatymo sumanytojai guodžia dėl šios suirutės ir teigia, kad tokios permainos gali trukti penkmetį.

Savivaldybės patvirtino tarifus

Seimas nusprendė, kad nuo šių metų žemė bus apmokestinta pagal jos rinkos vertę, o ne derlingumą, našumą, kaip iki šiol. Tai reglamentuoja naujos redakcijos Žemės mokesčio įstatymas. Jame įtvirtintas nuo 0,01 procento iki 4 procentų žemės mokestinės vertės žemės mokesčio tarifas, kurį dar baigiantis praeitiems metams turėjo pasitvirtinti kiekviena savivaldybė.

Kupiškio valdžia įvedė 2 proc. nuo žemės mokestinės vertės tarifą žemės ūkio paskirties, 0,5 proc. – mėgėjų sodų, 1,2 proc. gyvenamųjų teritorijų, 1 proc. komercinės paskirties, 2,5 proc. pramonės ir sandėliavimo, 0,4 proc. tvenkinių žuvininkystės ūkių ir net 4 proc. apleistai žemės ūkio paskirties žemei.

„Kokia yra gyventojo ar įmonės turimo sklypo mokestinė vertė (nuo kurios bus apskaičiuojamas 2013 metų žemės mokestis), galima sužinoti Registrų centro internetinės svetainės duomenų bazėje įrašius savo žemės sklypo unikalų numerį“, – „Kupiškėnų mintims“ aiškino Panevėžio apskrities valstybinės mokesčių inspekcijos (VMI) Mokestinių prievolių departamento direktorius Darius Kučinskas.

Atkreipiamas mokesčių mokėtojų dėmesys, kad Registrų centro nustatyta vidutinė žemės rinkos vertė gali net daugiau nei 20 proc. pasikeisti atlikus individualų žemės vertinimą.
Dėl savo žemės mokestinės vertės pervertinimo žmonės turi kreiptis į Registrų centrą, kur galima pateikti mokesčių mokėtojų skundus dėl Registrų centro nustatytos žemės vidutinės rinkos vertės (t. y. dėl žemės sklypo kadastro duomenų, turinčių įtakos vidutinei rinkos vertei) ir prašymus žemės mokestine verte laikyti žemės vertę, nustatytą atlikus individualų vertinimą.
Šie skundai ir prašymai Registrų centrui gali būti teikiami nuo 2013 m. sausio 1 d. iki 2013 m. liepos 1 d.

Ragina pasiskaičiuoti

„Žemės mokestį administruojanti VMI apie žemės sklypų mokestinių verčių pasikeitimus individualiai informuoja kiekvieną mokesčių mokėtoją – šiuo metu jau išsiųsti elektroniniai laiškai mokėtojams, turintiems ir VMI nurodžiusiems savo elektroninio pašto adresus“, – sakė departamento direktorius.
„Tiek gyventojai, tiek įmonės turi atkreipti dėmesį į pasikeitimus ir pasitikrinti savo sklypų mokestines vertes jau pasakytais būdais, nes rudenį gavus žemės mokesčio deklaracijas su nurodyta mokėtina suma, kuri gali netenkinti, nebeegzistuos apskundimo galimybė“, – teigė D. Kučinskas.

Masinis žemės vertinimas žemės mokestinėms vertėms apskaičiuoti turėtų būti atliekamas ne rečiau kaip kas 5 metai. Vadinasi, nustatytos vidutinės rinkos vertės galios 5 metus.
Vėlesniais mokestiniais laikotarpiais mokesčių mokėtojų prašymai žemės mokestine verte laikyti žemės vertę, nustatytą atlikus individualų vertinimą, galės būti teikiami kiekvienais metais per 3 mėnesius nuo mokestinio laikotarpio pradžios.
VMI specialistai informuoja, kad naujai skaičiuojami žemės mokesčiai bus penkerius metus. Jei toks sprendimas nepasitvirtins, bus ieškoma kitokio būdo.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Ingrida NAGROCKIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video