2024/04/30

 

Gimsta pirmasis blusų turgus

Rasos Čepaitės nuotrauka

Idėja rengti blusų turgų Kupiškyje šiemet pirmą kartą viešai nuskambėjo per vieną iš diskusijų, kaip paįvairinti mūsų miesto gyvenimą naujais renginiais, naujais sumanymais. Džiugu, kad ši idėja rado atgarsį, ir po savaitės bus realizuota Kupiškio kultūros centro vitražų salėje.
Savo sumanymu Kupiškyje surengti blusų turgų pasidalijo kupiškėnas Paulius Briedis.

Vaikinas papasakojo, kad mintis apie tokį turgų Kupiškyje jam kilo porą mėnesių padirbėjus Anglijoje. Ten jis sužinojęs, kad anglai labai mėgsta pardavinėti senus savo daiktus, kad kiekviename mieste vyksta “Car boot sail“ (pažodžiui išvertus – prekyba tiesiai iš mašinos bagažinės).

Kas sekmadienį nuo ankstyvo ryto šalia miesto, parkeliuose, laukymėse, renkasi žmonės ir dažniausiai už simbolinę kainą siūlo arba maino į kitus savo senus, nebereikalingus daiktus. Tokiame turguje ir jam pačiam teko apsilankyti bei pajusti jo atmosferą. Pasigilinęs į šio reiškinio istoriją sužinojęs, kad pirmą kartą kunigas Haris Klarkas blusų turgaus idėją šioje šalyje paskleidė po to, kai panašų renginį pamatė apie 1960 metus viešėdamas Kanadoje. Nuo to laiko blusų turgūs greitai pasklido po visą Angliją ir dėl savo populiarumo yra laikomi kone šalies kultūros dalimi. Iš čia paplito po visą Europą. Anot Pauliaus, blusturgis – nebe naujiena ir Lietuvoje. Vilniuje bei Kaune tai jau labai dažnas renginys, o ir maži miesteliai vis labiau užsikrečia daiktų keitimosi manija.

„Svarbiausias kupiškėniško blusturgio tikslas ir yra įgyvendinti blusų turgaus idėją, t. y. nekomerciniais tikslais paremtą prekybą, labdarą, mainus dėvėtais daiktais.
Nebereikalingi mums daiktai dar puikiai gali pasitarnauti kitiems. Blusų turgaus idėja siūlo parduoti, atiduoti senus nebenaudojamus daiktus arba keistis jais. Tai – ne tik būdas atsikratyti senienų. Už jas dar gali gauti ir simbolinį užmokestį. Kiekvienas mūsų namuose turime daiktų ar drabužių, kurie mums nebetinka, nebepatinka, seniai jų nenaudojome, nebenešiojame, ir juos laikas išmesti. Vis dėlto teisingai padarysite, jei tuos daiktus pasiūlysite blusų turguje“, – sakė Paulius.

Pasak vaikino, tokiame turguje prekybininku galės tapti kiekvienas ir parduoti vis dar naudingus, bet jam nebereikalingus daiktus. Žmonėms bus suteikta galimybė dalintis savo rankdarbiais, piešiniais ar kitais kūrybos darbeliais.
Svarbu sukurti ir gerą atmosferą: prekyba turi tapti ne tik naudinga, bet ir įdomi bei smagi.
„Turgus vyks Kupiškio kultūros namų vitražų salėje gruodžio 20 d. nuo 16 iki 18 val. Salę ketiname įrengti taip, kad ji kurtų sendaikčių turgaus nuotaiką. Pardavėjai bei pirkėjai galės vaišintis arbata ir sausainiais. Muzika ir dainos turguje kurs šventinę nuotaiką.
Paremti turgaus idėją kalbinome gerbiamus ir žinomus Kupiškio žmones, galinčius ir turinčius kuo pasidalinti su kitais.

Tikimės, jog šis turgus taps vieta, kurioje žmonės norės ne tik įsigyti daiktų ar juos parduoti, bet ir pabendrauti: pasiklausyti pasakojimų apie parduodamas prekes, dalintis patirtimi apie tai, kaip švenčių proga išrinkti dovanas namiškiams, o gal tik apžiūrėti daiktus, kuriuos iš savo palėpių sunešė kupiškėnai – tiesiog gerai praleisti laiką“, – kalbėjo Paulius ir pateikė taisykles, kurių privalo laikytis visi blusų turgaus prekiautojai.

Taisyklės

Blusturgyje gali prekiauti visi ir tik savo asmeniniais daiktais.
Galima prekiauti ir savo kūrybos daiktais, tačiau svarbu, kad jų dalis nesudarytų daugumos visų jūsų turimų prekių, t. y. negalima prekiauti vien rankdarbiais.
Draudžiama prekiauti pelno siekiantiems fiziniams ir juridiniams asmenims, gaminantiems ar perpardavinėjantiems nevienetinius daiktus. Negalima prekiauti ir maistu ar maisto produktais.
Taisyklės – iš puslapio http://blusuturgus.wordpress.com/api/

——-
Autorius: Banguolė ALEKNIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video