2024/04/30

 

Rado įtartinų pašalpos gavėjų

SPT vadovė, Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos Piniginės paramos skyriaus vedėja Svetlana Kulpina aptarė Savivaldybės Socialinės paramos skyriaus darbą, tačiau patarė keisti socialinės paramos administravimo modelį.
Autorės nuotrauka

Lapkričio 22 d. rajono Savivaldybėje lankėsi Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos Socialinės pagalbos tarnybos (SPT) nariai. Ši tarnyba įsteigta 2012 m. birželio mėnesį. Tai mobili grupė, susidedanti iš Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos ir jai pavaldžių įstaigų – Lietuvos darbo biržos, Valstybinės darbo inspekcijos, Neįgalumo ir darbingumo nustatymo tarnybos specialistų. Ji lankosi šalies savivaldybėse tam, kad vietoje pamatytų, kaip veikia nuo metų pradžios įsigaliojusi nauja socialinės paramos nepasiturintiems gyventojams skyrimo tvarka. Apie savo vizitus SPT savivaldybėms iš anksto nepraneša.
Kokią nuomonę netikėti svečiai susidarė apie mūsų rajono Socialinės paramos ir kitų skyrių specialistų darbą?

SPT nariai susipažino su Socialinės paramos skyriaus tvarkoma dokumentacija, lankėsi socialinę pašalpą gaunančiose šeimose. Juos domino ne tik pašalpų, kompensacijų skyrimas. Susitikę su Vaiko teisių apsaugos, Kultūros ir švietimo skyriaus specialistais, Savivaldybės gydytoju, Panevėžio teritorinės darbo biržos Kupiškio skyriaus specialistais SPT nariai aptarė gyventojų užimtumo, mokyklos nelankančių vaikų, nemokamo maitinimo klausimus.

Ką sužinojo ir pamatė, SPT nariai tos pačios dienos pavakariu aptarė Savivaldybės posėdžių salėje kartu su rajono vadovais ir specialistais.

Gyrė darbuotojus

Pasak SPT vadovės, Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos Piniginės paramos skyriaus vedėjos Svetlanos Kulpinos, šiuo metu Kupiškio r. išlaidos socialinėms pašalpoms sumažėjo 3,6 proc. Tačiau socialinės pašalpos gavėjų skaičius išaugo. Šiuo metu tokių asmenų yra 2 tūkst. Iš jų trejus metus socialines pašalpas gauna 208 asmenys arba 10,4 proc. (šalyje – 10 proc.), šešerius metus – 24 asmenys arba 1,2 proc. (šalyje – 1,3 proc.).

Viešnia pasidžiaugė, kad rajono Savivaldybė pradėjo mokėti papildomas socialines pašalpas. Tokia galimybė atsirado, nuo šių metų įsigaliojus naujos redakcijos Piniginės socialinės paramos nepasiturintiems gyventojams įstatymui.

Vadovaujantis šiuo įstatymu, įsidarbinus vaikus auginančiam ilgalaikiam bedarbiui dar 6 mėnesius papildomai mokama socialinė pašalpa, kurios dydis lygus 50 proc. socialinės pašalpos, mokėtos per 12 mėnesių iki įsidarbinimo. Tokių asmenų, kuriems taikyta ši įstatymo nuostata rajone, jau buvo 23. Pasak S. Kulpinos, Seimo yra pasiūlyta papildomas pašalpas šiais atvejais skirti ne tik vaikus auginančioms šeimoms, bet ir pavieniams asmenims.

Gal tai bus veiksminga priemonė atpratinant žmones gyventi tik iš pašalpų.
Taip pat buvo konstatuota, kad iš Savivaldybės biudžeto socialinei paramai, palyginti su kitomis savivaldybėmis, skiriama nelabai daug. Antai vienkartinėms socialinėms pašalpoms – 6 830 Lt.

SPT vadovė gerai įvertino Socialinės paramos skyriaus darbą. „Labai nedaug darbuotojų turintis skyrius dirba nepriekaištingai. Stipri komanda, susitelkusi. Bylos sutvarkytos idealiai. Matyti, jog šis skyrius, spręsdamas socialinius klausimus, glaudžiai bendradarbiauja su Vaiko teisių apsaugos, Kultūros ir švietimo skyriaus bei kitų tarnybų darbuotojais“, – sakė viešnia.

S. Kulpina atkreipė dėmesį į tai, kad mūsų rajono socialinės srities specialistai iš tikro dirba žmonėms. Rajone yra taikomos vardinės vertybinės kortelės, už kurias žmogus gali pirkti pasirinktoje parduotuvėje, kur jiems patogiau. Tai pagirtina. Ne visur taip yra. Kai kuriose savivaldybėse socialiai remtini asmenys gauna socialinę kortelę, su kuria tegali maisto produktų ir kitų buities prekių įsigyti tik vienoje parduotuvėje.

Siūlė keisti darbo stilių

S. Kulpina turėjo kai kurių pastabų dėl administravimo modelio. Pasak jos, reikėtų labiau socialinės paramos teikimą priartinti prie žmogaus gyvenamosios vietos. Penki šio skyriaus išmokų specialistai labai apkrauti darbu. Ar nebūtų tikslinga, kad seniūnijose atsirastų darbuotojas, atsakingas už kompensacijų, socialinės pašalpos skyrimą. Socialinės paramos skyriaus specialistams liktų tvarkyti šalpos, laidojimo pašalpų, pašalpų mokėjimo vaikams dokumentus, taip pat mokyti ir kontroliuoti seniūnijų specialistus.

Seniūnijose turėtų veikti komisijos, panašios į dabar Savivaldybėje veikiančią Globos ir rūpybos tarybą. Mat vietiniai žmonės vieni kitus labiau pažįsta ir tikrai lengviau gali išsiaiškinti, kam tikrai reikia socialinės pašalpos, ar ta pašalpa nepiktnaudžiaujama.
Viešnia pastebėjo, kad kitokiam administravimo modeliui juntamas pasipriešinimas iš skyriaus, argumentuojama, jog čia dirba stiprūs specialistai. tačiau reikia labiau pasitikėti ir kitais kolegomis.

Rajono meras Jonas Jarutis patikino, kad jis esąs už tokią šios srities darbo pertvarką. Jei nuo kitų metų tikrai Savivaldybė turės daugiau laisvių, tokios komisijos išties bus seniūnijose.

Tikrino pašalpų gavėjus

Tądien SPT narių grupė aplankė šešias rajono šeimas, gaunančias socialinę pašalpą. Pasak šios grupės narės, Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos Piniginės paramos skyriaus vyriausiosios specialistės Aldonos Dobrovolskienės, dviejose šeimose buities ištirti nepavyko, nes namuose nerasta suaugusiųjų.
Vienoje šeimoje ir vyras, ir žmona bedarbiai. Tačiau vyras nuolat atsisakinėja darbo biržos pasiūlymų. Yra nuogirdų neva jis prekiauja narkotikais, yra policijai žinomas asmuo, vienos bylos įtariamasis. Reikėtų labiau pasidomėti, ar jie tikrai gyvena tik iš socialinės pašalpos.

Kitoje šeimoje vyras dirba su verslo liudijimu ir deklaruoja labai mažas pajamas. Tačiau butas gana prabangus. Čia taip pat rekomenduota patikrinti, ar teisingai yra nurodomos šeimos pajamos. Socialinės paramos skyriaus vedėja Laima Bartulienė pridūrė, kad šiai šeimai jau yra nurodyta tai padaryti.

Aplankius trečią šeimą nustatyta, kad mama gyvena iš socialinės pašalpos, gauna vaikui išlaikyti alimentus. Socialinės pašalpos gavėja lengvatinėmis sąlygomis moka už studijas. Ji gyvena išties sunkiai, kažkiek padedama savo mamos. Jai socialinė pašalpa skiriama teisėtai.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Banguolė ALEKNIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video