2024/09/25

 

Miesto paplūdimiuose stinga saugumo

Pyragių ežerėlio puošmena –
plūduriuojantys fotelio likučiai.
Autorės nuotrauka

Jau beveik mėnuo maudynių mėgėjai pliuškenasi rajono vandens telkiniuose ir noriai leidžia laisvalaikį gamtoje. Sveikatos mokymo ir ligų prevencijos centras informavo, kad mūsų rajono maudyklų vandens kokybė birželio mėnesio pirmoje dekadoje atitiko reglamentuotus reikalavimus.
Praėjusį trečiadienį pasižvalgėme po du oficialius Kupiškio miesto paplūdimius Aukštupėnuose ir Pyragiuose, pakalbinome ten dirbančius ir poilsiaujančius žmones bei įsitikinome, kad ne visi pastarųjų lūkesčiai atitinka realybę.

Prie Pyragių

Pakeliui į Pyragių ežerėlio paplūdimį stabtelėjome prie vadinamojo gelbėtojų namelio. Čia nebuvo nė gyvos dvasios – namelio durys užrakintos, pro iškulto langelio grotas viduje buvo matyti sena sofa ir kažkokių rakandų likučiai.

Ežero prieigose vietoje kažkada čia buvusio tiltelio plūduriavo seno fotelio liekanos. Netoliese prie kavinukės sėdintys žmonės sakė, kad šiemet čia nėra matę jokių gelbėtojų.
Pyragių ežerėlio paplūdimyje kaitinosi prieš saulutę ir maudėsi per dvidešimt žmonių, daugiausia paauglių. Kartu su jais vandens malonumais mėgavosi ir vienas šuo. Jo šeimininkė tvirtino, kad aplinkinių atsiklaususi, ar gali maudyti šunį. Šie neprieštaravę. Be to, nemačiusi ir ženklo, įspėjančio, kad keturkojų čia negalima vestis.

Sigitos vardu prisistačiusi moteris sakė, kad šį paplūdimį labiau mėgstanti nei Kupiškio marias. Ežero vanduo šiltesnis ir minkštesnis. Ji atkreipė dėmesį, kad tiltas į ežerėlį jau labai nesaugus – mačiusi, kaip bėgdamas vaikas paslydo ir įkišo koją į išlūžusios lentelės tarpą. Linguoja ir visas tiltelis, ypač jo galas. Nuo ten šokinėjantys vaikai vieną dieną gali atsidurti kartu su dalimi to tiltelio vandenyje. Iki nelaimės netoli. Be to, ir gelbėtojų šiemet čia nematyti.

Prie Pyragių poilsiaujantys žmonės kalbėjo, kad jau metas čia žolę pjauti, reikėtų įrengti vaikams nors nedidelę žaidimų aikštelę, atitverti smėlio dėžę. Pernai buvo girdėję apie šio paplūdimio pertvarkymą, bet kol kas tie darbai nejuda.

Ne gelbėtojai, bet prižiūrėtojai

Tądien marių paplūdimyje poilsiautojų buvo nedaug. Kvepėjo ką tik nupjauta žole, iš pirmo žvilgsnio aplinkui buvo ramu ir švaru. Pirmiausia patraukėme prie valčių elingo, kur yra įsikūręs gelbėtojų postas. Čia budėjęs kupiškėnas Valdemaras Zubrickas papasakojo, kad šiemet kartu su juo dirba ir Tomas Pilkauskas bei Rūta Songailaitė. Kasdien budi po du žmones. Po keturių dienų darbo turi du laisvadienius. Jie nėra gelbėtojai profesionalai, o tik pakrantės priežiūros darbininkai. Svarbiausia jų pareiga atsitikus nelaimei kuo skubiau iškviesti profesionalią pagalbą, o po to patiems imtis veiksmų. Yra trys valtys, liemenės, gelbėjimosi ratai. Kaip elgtis, jei kam prireiktų pagalbos, juos instruktavęs tiesioginis jų vadovas UAB „Kupiškio komunalininkas“ direktoriaus pavaduotojas komunaliniam ūkiui Sigitas Dulksnys. Kol kas jam nei pernai, kai taip pat čia dirbo, nei šiemet neteko patirti ekstremalių situacijų. „Poilsiautojų daugiausia paplūdimyje būna savaitgaliais ir kai geri orai. Šiaip į mus žmonės kreipiasi, jei randa pamestų daiktų. Antai šiandien viena moteris atnešė raktą. Taip pat ateina paprašyti, kad uždėtume tinklą tinklinio aikštelėje. Mes galime poilsiautojams pagelbėti, jei susižeistų. Turime pirmos pagalbos vaistinėlę. Kaip ir pernai padėsime triatlono čempionato organizatoriams parengti plaukimo trasą – sustatysime plūdurus“, – pasakojo vaikinas.

V. Zubrickas sakė, kad visą vasarą čia nedirbs. Šiemet baigė dvylika klasių ir važiuos uždarbiauti ilgesniam laikui į užsienį.
Tą dieną kartu su juo budėjęs aukštupėnietis T. Pilkauskas pakrantės priežiūros darbininku pasiryžęs dirbti visą maudynių sezoną. Būsimam abiturientui tai gera proga kažkiek per vasarą užsidirbti. Pasak jo, poilsiautojai į juos dažnai kreipiasi ir norėdami išsinuomoti valtį. Tačiau gelbėtojų valtys nenuomojamos. Be to, budėjimo pabaigoje tenka apeiti paplūdimį ir aprinkti šiukšles. Pastaruoju metu jų būna ne kažin kiek.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Banguolė ALEKNIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video