2024/09/25

 

Paaugliai nufilmavo savo globėjų smurtą

Globojamų vaikų priežiūrą nuolat tikrina atsakingos tarnybos, tačiau jos ne visada sugeba pasirūpinti globotinių saugumu.
Valio Staburo asociatyvi nuotrauka

Artėjant Tėvo dienai kiekvienas pagalvojame, kaip ta proga nudžiuginti artimą žmogų. Ne visi pirmąjį birželio sekmadienį pas savo tėvus skubės su gėlėmis ir dovanomis. Kupiškio rajono gyventoją A. S. jo globotiniai, ko gero, prisimins su skausmu. Du šios šeimos priglausti našlaičiai buvo priversti palikti namus dėl globėjų smurto. O įrodyti namuose vyravusią skriaudą vaikai sugebėjo tik paskutinį smurto atvejį nufilmavę mobiliuoju telefonu.

Iškeldinti iš šeimos

Praėjusią savaitę Kupiškio rajono policijos komisariatą bei Kupiškio rajono savivaldybės Vaiko teisių apsaugos skyrių pasiekė skandalingas įvykis. Mūsų rajone du paauglius globojančioje šeimoje įtariamas smurtas prieš vaikus.
Pilnametystės dar nesulaukusi globotinė mobiliuoju telefonu užfiksavo savo globėjo A. S. sumuštą brolį. Filmuotoje medžiagoje matoma kraujuojanti berniuko nosis, kuri galėjo būti sužeista po smūgio.

Apie šį įvykį parodę filmuotus įrodymus paaugliai prasitarė savo mokykloje, o pedagogai informaciją perdavė atsakingoms institucijoms.
Ne vienerius metus globėjų šeimoje gyvenę vaikai šiuo metu jau iškeldinti iš buvusių namų. Juos kol kas globoja nauja šeima.
Dėl šio įvykio policija pradėjo tyrimą.

Dėl Nepilnamečių apsaugos nuo neigiamos viešosios informacijos įstatymo duomenų apie šeimą, kurioje įtariama įvykdytas nusikaltimas, viešinti draudžiama. Todėl šio įvykio ir jo aplinkybių rajono vaiko teisių apsaugos specialistai išsamiai komentuoti neturėjo teisės. Kupiškio r. savivaldybės Vaiko teisių apsaugos skyriaus vedėja Nijolė Urbonavičienė tiesiog patvirtino, kad toks įvykis rajone iš tiesų užfiksuotas ir jos vadovaujamas skyrius apie tai žino bei sprendžia susidariusias problemas.

Kiek plačiau apie praėjusios savaitės įvykius papasakojo kaimo pagrindinės mokyklos, kurioje mokėsi iš globėjų paimti paaugliai, direktorė. Pasak pašnekovės, mokiniai parodė vaizdo įrašą, kuris privertė rimtai sunerimti.
Direktorė prisiminė, kad ir anksčiau šie vaikai pasipasakodavo apie globėjų namuose tvyrojusią atmosferą. Bet apie panašius smurtavimus, koks buvo praėjusią savaitę, pedagogai negirdėjo.

Ši šeima, pasak direktorės, iš šono atrodė tvarkinga. Globėjai užaugino du savo vaikus ir priglaudė keturis svetimus. Du jų sulaukę pilnametystės paliko globėjus.
„Žinote, globa yra globa. Tai – ne savus vaikus auginti. Čia ir nepaauklėsi, kaip nori – viskas žymiai labiau stebima. Ir vaikų genetika kartais nulemia, nors šie globotiniai buvo sugyvenami. Šeima atrodė tvarkinga. Jei tokia nebūtų buvusi, niekas jiems ir vaikų globoti nebūtų leidę. Bet problemų čia visgi buvo…“ – sakė direktorė.

Žmonės seniai žinojo

Kaimo, kur iki šiol augo globotiniai, žmonės taip pat pripažino seniai žinoję apie A. S. šeimoje vykusius baisius dalykus. Su „Kupiškėnų mintimis“ bendravę gyventojai labai bijojo apie tai pasakoti viešai ir pavardžių prašė neskelbti.
„Tai baisūs žmonės, todėl visas kaimas žino, bet bijo kalbėti. O nutylėti apie paskutinį A. S. poelgį jokiu būdu nebegalima. Žinome, kad vaikai viską nufilmavo, todėl bijome, kad tik tas įrašas neprapultų“, – kalbėjo kaimo žmonės.

Jie prisiminė ne vieną kartą, kai A. S. globotiniai kentė badą, skurdą ir smurtą savo buvusioje šeimoje. Vyresnieji du globotiniai vos sulaukę pilnametystės, anot jų, tuoj pat pabėgo iš namų.
„Čia pavyzdys, kaip iš globojamų vaikų gauti pinigų. Vaikai neturėjo nei rūbų, nei batų. Į mokyklą eidavo pėsčiomis didelį atstumą. Buvo prigąsdinti nesikalbėti su svetimais, o globėjų bausmės šiurpindavo visą kaimą. Bet jei bandė kas įsikišti, sulaukdavo grasinimų“, – pasakojo sutikti gyventojai.

Vaikus prabilti apie globėjų šeimoje buvusias sąlygas, pašnekovų nuomone, paskatino dabar itin dažnai rodomos televizijos laidos ir rašomi straipsniai apie smurtą šeimoje. Nesulaukę pagalbos jie ryžosi patys įrodyti savo globėjų elgesį šeimoje.
Labiausiai dėl šio įvykio sutikti žmonės kaltino globotiniais laiku nesirūpinusius vaiko teisių apsaugos specialistus ir mokyklą. Jiems, pasak pašnekovų, buvo ne kartą pranešta apie blogą A. S. šeimos elgesį su globojamais vaikais.

——-
Autorius: Ingrida NAGROCKIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video