2024/09/25

 

Miesto nušiurimas jau bado akis

Suklypę laipteliai prie Kupiškio piliakalnio.
Autorės nuotrauka

Po savaitės, birželio 2-ąją, yra numatyta mūsų rajone paskelbti turistinio sezono pradžią. Ji bus paminėta prie Kupiškio marių šventiniais renginiais, kurie vyks miesto paplūdimyje prie elingo ir Uošvės Liežuvyje.
Prieš šį renginį pasižvalgėme po turistams ir kitiems miesto svečiams rodytinas miesto ir jo prieigų vietas, pasidomėjome, kaip tvarkomasi ir ruošiamasi naujajam turistiniam sezonui.

Kur reikia šeimininko rankos

Pastarosiomis dienomis Kupiškyje intensyviai šienaujamos Kupos pakrantės, miesto vejos. Iki birželio 2-osios tikriausiai neliks nenupjautų plotelių ir prie marių, kur vyks pagrindiniai turistinio sezono atidarymo renginiai.
Kol kas netaisyti laiptai prie Kupiškio piliakalnio. O jie yra ant didžiojo tako į paplūdimį. Čia keliose vietose reikėtų pakeisti išklibusias, išpuvusias pakopas. Kelias nuo Aukštupėnų iki paplūdimio aikštelės lyg tarka. Kažin ar bus spėta jį pataisyti iki šventės? Pastarosiomis dienomis dar neveikė ir viešieji tualetai prie Kupiškio marių.

Ne viskas gerai ir Kupos parke. Nors nušienauta, tačiau akis čia kai kur užkliūva už patrūnijusių medinukų. Tačiau blogiausia, kad yra ir akivaizdžių vandalizmo požymių. Antai vienos skulptūros viršus visiškai suniokotas, belikę pusė medinės šiukšliadėžės. Už gimnazijos teniso kortų, prie tilto per Kupą, vietoje buvusių suolų ir staliuko tekyšo tik liekanos.

Miesto centrinė Lauryno Stuokos-Gucevičiaus aikštė tebelaukia rekonstrukcijos, bet paremontuoti ir perdažyti jos suoliukus gal būtų galima ir be didelių remonto užmojų. Kupiškėnai tikisi, kad čia bent jau nuo birželio pradžios pradės veikti fontanai.
Miestelėnai laukia nesulaukia, kada gi atgis Henriko Orakausko skulptūra fontanas „Baltų pasaulio medis“. Kol kas šią vietą naktį gaubia tamsa.
Krantinės gatvėje tarp čia gyvenančių vaikų populiarioje krepšinio aikštelėje vienas krepšinio stovas be lanko.

Atnaujinimams stinga lėšų

Savivaldybės administracijos direktorius Žilvinas Aukštikalnis patikino, kad iki naujojo turistinio sezono atidarymo pradžios bus spėta, kiek įmanoma, aptvarkyti visas miesto ir jo prieigų lankytinas ir matomiausias vietas.

Visko idealiai sutvarkyti, atnaujinti neįmanoma dėl lėšų stokos. Apskritai rajono biudžete stinga apie 4 mln. litų. Pernai miesto tvarkymo darbams, įskaitant ir apšvietimą, buvo skirta 2 mln. litų, o šiemet daugiau nei perpus mažiau – 978 tūkst. litų. Gyventojai jau pastebėjo, kad miestas prasčiau tvarkomas. „Šių lėšų užtenka tik miesto aplinkos ir jos objektų priežiūrai, o atnaujinimo darbams jų nebelieka. Antai pernai buvo planuota iš pagrindų atnaujinti laiptus prie piliakalnio, bet tam nebeužteko pinigų. Iki turistinio sezono pradžios pasistengsime suremontuoti tik išklibusias pakopas. Kupos parko medinių skulptūrų būklę pavasarį apžiūrėjo Savivaldybės specialistas, atsakingas už miesto reikalus. Tas skulptūras reikės atnaujinti. Tačiau stinga lėšų impregnavimo medžiagoms. Miesto fontanai, tualetai paplūdimyje ir Uošvės Liežuvyje pradės veikti nuo birželio 1 d. O dėl centrinės aikštės suoliukų dažymo nebent reikėtų apeliuoti į savanorius tvarkytojus. Savivaldybė UAB „Kupiškio komunalininkas“ yra skolinga už atliktus darbus ir šiuo metu teprašo jų padaryti tik tai, ką reikia neatidėliotinai“, – teigė direktorius.

Pasak jo, kelio atkarpa nuo Aukštupėnų iki paplūdimio bus remontuojama. Šie darbai turės būti baigti iki birželio 30 d. vyksiančių tarptautinių triatlono varžybų. To pageidavo ir tarptautinė triatlono federacija. Anksčiau suremontuoti kelio nepavyko dėl to, kad vėliau (balandį) nei įprasta (vasarį) buvo pasirašyta su Kelių direkcija sutartis dėl plėtros pinigų. Po to vyko konkursas. Kitą savaitę su rangovu jau bus pasirašoma darbų sutartis.

——-
Autorius: Banguolė ALEKNIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video