2024/09/25

 

Įstaigų veiklos ataskaitos – su pesimistine nuotaika

Pasak VšĮ Kupiškio pirminės asmens sveikatos priežiūros centro direktorės Dovilės Kulbokienės, 2011 metus jų įstaiga baigė nenuostolingai, tačiau pelnas – minimalus.
Autorės nuotrauka

Rajono Tarybos posėdžio metu išklausytos 2011 metų Kupiškio socialinių
paslaugų centro, VšĮ Pirminės asmens sveikatos priežiūros centro
(PASPC), VšĮ „Kupiškio ligoninė“, UAB „Kupiškio autobusų parkas“, UAB
Kupiškio vandenys“, UAB „Kupiškio komunalininkas“ veiklos ataskaitos.
Visoms joms po diskusijų buvo pritarta.


Dvi įstaigos – VšĮ „Kupiškio ligoninė“ ir UAB „Kupiškio vandenys“ –
praėjusius metus baigė nuostolingai, o kitos tik su minimaliu pelnu.

Sveikatos reikalai

VšĮ Pirminės asmens sveikatos priežiūros centras 2011 metus baigė su 7 000 litų pelnu, tačiau, pasak šios gydymo įstaigos vadovės Dovilės Kulbokienės, laviruoja ties riba. Jų pajamos priklauso nuo gyventojų skaičiaus bei nuo to, kiek yra apdraustųjų privalomuoju sveikatos draudimu (PSD).

„Šiuo metu mūsų rajone gyvena 18 695 apdraustieji PSD. Praėjusiais metais iš šios įstaigos buvo atleisti 8 darbuotojai, – sakė D. Kulbokienė. – Tai susiję su gyventojų mažėjimu. Dabar dirba 28 gydytojai.“
PASPC lėšų užsidirba vykdydamas prevencines programas bei teikdamas skatinamąsias paslaugas. Ne vieną Tarybos narį privertė gūžtelėti išgirdus įkainius, kurie nustatyti skirtingų amžiaus grupių gyventojų apžiūrai. Patys brangiausi yra vaikai iki vienerių metų. Tokio kūdikio apžiūra kainuoja 28 litus per mėnesį. Jų mūsų rajone yra mažiausiai – 105. Kad ir kaip būtų apmaudu, pigiausi yra paties darbingiausio amžiaus 18-49 metų žmonės. Už vieną tokį rajono gyventoją PASPC per mėnesį gauna tik 5,70 Lt. „Žmogus kainuoja tiek, kiek šiukšlių išvežimas per mėnesį“, – liūdnai pajuokavo Tarybos narys Valentinas Beinoris.

Velkasi skolų uodega

Didelė skolų kupra slegia VšĮ „Kupiškio ligoninė“. Ligoninės skola šiandien siekia per septynis šimtus tūkstančių litų, o pridėjus kitus įsiskolinimus susidaro netoli 1 milijono litų. Nors ir labai sunkiai įstaiga vertėsi, tačiau pernai komandiruotėms ir kvalifikacijos kėlimui išleista beveik 4 tūkstančiai litų. Kvalifikaciją kėlė įstaigos vadovas, finansininkė, sekretorė, personalo skyriaus darbuotoja. Solidi išmoka pernai išmokėta ir buvusiam ligoninės direktoriui Povilui Rimkui. Jam priskaityta 43 293,06 Lt darbo užmokesčio ir 26 121,40 Lt išeitinė išmoka.

Ataskaitą pristatydamas UAB „Kupiškio autobusų parkas“ direktorius Virgilijus Braknys sakė, kad nors jo įstaiga 2011-uosius baigė su teigiamu balansu, tačiau dar velkasi praėjusių metų skolos.
Pernai UAB „Kupiškio autobusų parkas“ ėmė paskolą ir pirko du naujus autobusus. Pati didžiausia kliūtis, neduodanti pelningai dirbti  – kylančios kuro kainos ir pridėtinės vertės mokestis. Pernai vien PVM buvo grąžinta apie 180 tūkstančių. Nuo gegužės 1-osios brangsta ir kelių mokestis.

„Nepaisant problemų, mažėjančių lėšų, pernai metus baigėme su pelnu, – sakė ataskaitą pristatydamas UAB „Kupiškio komunalininkas“ direktorius Rimantas Stundys. – Darbuotojų skaičius išliko toks pat, tačiau sumažėjo vidutinis atlyginimas ir dirbome ne visą darbo dieną. Daug problemų kelia negauti pinigai už atliktas paslaugas. Apie 500 tūkst. litų sudaro gyventojų skolos už daugiabučių namų administravimą bei techninę priežiūrą. Nors jos teismų priteistos, tačiau skolų išieškojimas labai sudėtingas – antstoliai išieško tik apie 20 proc. skolų.“
Kitas didelis bendrovės skolininkas yra Savivaldybė. Ji praėjusių metų pabaigoje buvo skolinga 240 tūkst. litų, o šiandien skola išaugo iki 0,5 mln. litų.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Nida ŠULCIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video