2024/09/25

 

Išmokos – tik tikriems ūkininkams

Siekiama, kad išmokas už deklaruotas pievas ir ganyklas gautų tik gyvulių turintys asmenys.
Valio Staburo nuotrauka

Balandžio pabaigoje prasidėsiantis žemės ūkio naudmenų deklaravimas gali itin nuliūdinti vadinamus sofos ūkininkus, kurie iki tol gaudavo išmokas už nušienautas pievas, ganyklas, tačiau jokio ūkio jose nevedė. Pagal Europos Sąjungos (ES) nuostatas po 2013 metų į tiesiogines išmokas galės pretenduoti tik tie ūkininkai, kurie gauna pajamas iš žemės ūkio veiklos – tai yra tikri žemdirbiai. Tuo tarpu Lietuva suskubo šias naujoves įvesti jau nuo šių metų ir žada priimti reikalavimą, kad visos išmokos gavėjas privalės turėti gyvulių.

Lietuva skuba apriboti

Iki šiol buvusi tvarka dėl žemės ūkio naudmenų deklaravimo ir išmokų bent iš dalies padėjo gintis nuo apžėlusių, niekieno neprižiūrimų pievų ir ganyklų. Mažėjant gyvulių skaičiui kaimuose, paprastai tokie žemės plotai jau nebėra itin didelė vertybė ir tik išmokos už nušienautas pievas ir ganyklas dar skatino jų savininkus prižiūrėti savo turtą.

Nuo šių metų parengtos naujos deklaravimo taisyklės graso nuskandinti mus kemsynuose. Mat mūsų šalis nusprendė būti pirmesnė nei kitos ES valstybės ir atsijoti tikrus ūkininkus nuo tų, kurie tik susirenka išmokas ir neorganizuoja jokios ūkinės veiklos.
Jau balandžio pabaigoje žemės ūkio naudmenų deklaracijas pateikę asmenys išmokas už pievas ir ganyklas gali gauti, tik jei turės gyvulių. To nereikalaujama, jeigu pievos užima mažiau nei 10 procentų visos ūkininko naudojamos žemės.

O sofiniai ūkininkai gali tikėtis netgi piniginių sankcijų – jiems greičiausiai bus per pusę mažinamos išmokos.
Galutinai šios taisyklės nepatvirtintos. Dėl jų vis dar kyla nemažai diskusijų.
Dėl naujų reikalavimų deklaruojantiesiems pievas ar ganyklas itin prieštarauja šalies savivaldybių atstovai. Jie būgštauja, kad tai skatins ūkininkus neprižiūrėti turimų žemės ūkio naudmenų.

Išmokomis piktnaudžiauja net miestiečiai

Žemės ūkio ministerija visiškai pritaria tokiam pasikeitimui. Jos atstovų tvirtinimu, žemė tam ir yra, kad ją dirbtų, naudotųsi produkcijai gauti ir pinigams uždirbti. O be to, mažėjant gyvulių laikymui kaime, ši sritis vėl turėtų tapti žemės ūkio prioritetu.
Su tuo sutiko ir Kupiškio rajono savivaldybės Žemės ūkio skyriaus vyr. specialistė Danutė Juškevičienė. Pasak jos, nuogąstauti, jog neprižiūrimi laukai užžels piktžolėmis neverta – išmokų netekę sofiniai žemdirbiai nebenorės laikyti nenaudingų ganyklų ir jas nuomos tiems, kas jas tikrai dirba.

„Dabar dažnai būna taip, kad savo ganyklas deklaruoja ir išmokas už tai pasiima net miestiečiai, kurie tikrai nieko nedirba žemės ūkyje. Todėl siekiama, kad taip nebūtų – žemė turi būti naudojama sąžiningai“, – tvirtino D. Juškevičienė.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Ingrida NAGROCKIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video