2024/09/24

Vaikų pienas nebevilioja

Jau septynerius metus visose šalies mokyklose vaikai gali nemokamai gauti po stiklinę pieno, nesaldaus jogurto ar varškės, o neseniai ir po kokį nors vaisių. Tačiau tokių skanumynų mūsų vaikai ne itin nori. Europos Sąjungos ir valstybės finansuojama parama dalinant nemokamus produktus švietimo įstaigose aktyviai naudojasi vos keli rajonai. Kupiškyje tokia galimybė iki šiol nesugundė dar nė vienos mokyklos.

Gali gauti pieno ir vaisių

Jau nuo 2004-ųjų metų Lietuvos žemės ūkio ministerija patvirtino programą „Pienas vaikams“. Ji šimtu procentų remiama iš ES ir valstybės lėšų. Programos tikslas – pagerinti vaikų ir mokinių mitybą, ugdyti pieno produktų vartojimo įpročius, siekiant atpratinti juos nuo vaisvandenių, kuriuose beveik nėra maistinių medžiagų, vartojimo bei padidinti pieno vartojimą.

Pasinaudodamos šia programa mokyklos gali savo 1 – 4 klasių vaikams dalinti nemokamai pieną, varškę, jogurtą ar sūrio lazdeles.

Nuo 2009 metų Lietuvoje jau įgyvendinama ir Vaisių vartojimo skatinimo mokyklose programa. Jos dėka vaikai kiekvieną dieną gali gauti po vieną vaisių ar daržovę.

Turtingesnės Europos Sąjungos valstybės jau seniai naudojasi tokia parama savo vaikų mitybai gerinti. Tuo tarpu mūsų šalyje nemokamas pienas ir vaisiai dar sunkiai skinasi kelią į mokyklas.

Aktyviausiai šiomis programomis kol kas naudojasi Panevėžio ir Kauno rajonai. Po truputį jos įsibėgėja ir kituose miestuose.

Kupiškiui – per sunku

Yra ir rajonų, kur programos nesulaukė jokio dėmesio – nemokamais pieno produktais dar nesusigundė Radviliškio, Jonavos, Utenos, Zarasų, Širvintų rajono švietimo įstaigos.

Į pasyviausiųjų gretas pateko ir Kupiškis. Pieno produktų čia nevartoja nė viena švietimo įstaiga, vaisių programa, Kupiškio rajono Kultūros ir švietimo skyriaus duomenimis, naudotis paraiškas pateikė tik Skapiškio pagrindinė ir Kupiškio Kupos pradinė mokykla.

Viena pagrindinių tokio pasyvumo priežasčių, pasak minėto skyriaus vedėjo pavaduotojo Vytauto Knizikevičiaus, papildomas darbas: „Vaikų teisių apsaugos tarnyba mūsų taip pat teiravosi, kodėl Kupiškio mokyklos nedalyvauja šioje programoje. Apklausus švietimo įstaigų vadovus, paaiškėjo, kad tam tikslui reikėtų papildomo etato. Jei šios programos vykdymas būtų paprastesnis, mūsų mokyklos galbūt aktyviau į ją įsitrauktų.“

Be to, pavaduotojo teigimu, kai kuriose rajono mokyklose nemokamą maitinimą gauna iki 80 procentų visų mokinių. Su juo vaikai gauna ir vaisių bei daržovių.

„Kupiškėnų minčių“ pastebėjimu, kai kurios mokyklos turi mažai informacijos apie siūlomas programas.

„Niekas mums nepasiūlė jokių vaisių ir nesuprantame, ar mes patys turime jų ieškoti. Kaip visa tai turi mus pasiekti? Gal reikėtų plačiau paaiškinti mokykloms apie nemokamų vaisių ir daržovių programas“, – sakė Alizavos pagrindinės mokyklos direktorius Gintaras Paškauskas.

Vadovo teigimu, jo mokykla gal ir norėtų gauti nemokamų vaisių ir daržovių. Tačiau dėl nemokamo pieno direktorius buvo kategoriškas. G. Paškausko nuomone, kaimo vaikai jo tikrai negers.

Tikrins poreikį

Dėl šio produkto populiarumo abejojo ir kiti kalbinti mokyklų vadovai. Kupiškio Lauryno Stuokos-Gucevičiaus gimnazijos direktorius Virgilijus Žilinskas patikino, kad mokyklinio amžiaus žmogui pieno vartojimas gali atrodyti visai skirtingai nei jo tėvams: „Mes, suaugę, galvojame, kad pieną gerti sveika. O jiems gali tai pasirodyti visai ne koks sumanymas – mokiniams svarbu, kaip jie atrodys su ta stikline pieno prieš draugus.“

Tačiau minties tiekti nemokamus produktus savo ugdytiniams pašnekovas neišsižada. Anot jo, šis klausimas – rimtai svarstomas. Ir jei poreikis valgyti vaisius ir daržoves bus didesnis nei krūvis mokyklos darbuotojams, gimnazija taip pat pradės naudotis siūloma programa.

„Pirmiausia turime viską gerai paskaičiuoti: koks krūvis teks darbuotojams, kiek teks dirbti prie popierių ir koks poreikis gauti paramą“, – teigė V. Žilinskas.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Ingrida Nagrockienė

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video