2024/09/24

Kupiškio plytų gamykloje – vadovų kaita

Nuo lapkričio 2-osios UAB „Kupiškio plytų gamykla“ vadovauja Audrius Galinis, kuris anksčiau dvejus metus dirbo AB „Panevėžio energija“ Kupiškio šilumos tinklų rajono direktoriaus pavaduotoju. Iki naujųjų metų, kol pavyks naujajam vadovui visiškai perduoti valdymo funkcijas, čia dar darbuosis ir net keturias dešimtis metų įstaigai atidavęs Rimgaudas Muntrimas.

Keturi dešimtmečiai

Dirbti ir gyventi į Kupiškį kartu su žmona R. Muntrimas atvyko iš Akmenės 1967 metais. „Liepos 27-oji buvo pirmoji mano darbo diena Kupiškio statybinių medžiagų gamykloje.Tuomet tai buvo valstybinė įmonė, vėliau įsiliejusi į kooperatinių įmonių bendriją. Tais pačiais metais Vyriausybė priėmė nutarimą, kad Kupiškio statybinių medžiagų gamyklos bazėje reikia įkurti šeštąją Lietuvoje silikatinių plytų gamyklą – mes ir tapome ta šeštąja, o dabar jų likusios keturios“, – darbo pradžią prisiminė R. Muntrimas.

„Projektinis įmonės pajėgumas tuomet siekė 60 milijonų litų per metus, tačiau gamybinė bazė buvo labai silpna, reikėjo viską susikurti naujai.

Po keleto metų sunkaus ir alinančio darbo 1969-aisiais Kupiškyje buvo pagaminta pirmoji silikatinė plyta. Tai buvo didelis įvykis. Reikia pasakyti, kad tuo metu Lietuvoje labai trūko plytų“, – pasakojo R. Muntrimas.

Ant buvusio direktoriaus kabineto sienos kabo iš paukščio skrydžio įamžinta Kupiškio plytų gamyklos nuotrauka. Panorama pasikeitė, tačiau gamybinė bazė iki šių dienų išliko ta pati, nebėra tik šachtinių krosnių. „Pradėjus veikti silikatinių plytų gamyklai, šalyje labai trūko kalkių, tad mes pastatėme dvi jas gaminusias krosnis. Kalkes naudojome savo reikmėms bei kaip statybinę medžiagą pardavinėjome Lietuvoje“, – senus laikus prisiminė R. Muntrimas.

Iš viso Kupiškio plytų gamykloje jis darbavosi 44-ius metus. Per tiek laiko įmonės priklausomybė keitėsi ne kartą: „Iki privatizacijos pradžios tai buvo kooperatinė įmonė „Kupiškio statybinių medžiagų gamykla“. Po Nepriklausomybės atkūrimo, pradėjus privatizuoti visą Lietuvos ūkį, to neišvengta ir pas mus. 1993 m. tapome AB „Simega“. Simega – labai simbolinis vardas, kuris reiškia trijų žodžių – silikatinių medžiagų gamykla trumpinį. Net skelbėme konkursą bendrovei renkant vardą, o jo nugalėtojai laimėjo prizus.“

Kurį laiką R. Muntrimas buvo AB „Simega“ valdybos nariu, o jos pirmininkui Algirdui Valiušiui išėjus dirbti į UAB „Ochoco Lumber“ jam buvo pasiūlyta užimti generalinio direktoriaus vietą: „2001 m. spalį AB „Simega“ pardavė plytų gamybą kitiems savininkams – UAB „Simpras“, atstovaujančiai 7 Lietuvos įmonėms-gamintojoms, kurių profilis – keraminių, silikatinių ir akytojo betono blokelių, apdailos plytų bei sausų statybinių mišinių gamyba. Ir štai jau prabėgo visas mano, kaip vadovo, dešimtmetis UAB „Kupiškio plytų gamykla“.

Kokybė – puiki, pardavimai – menki

Prisimindamas šioje uždarojoje akcinėje bendrovėje praleistą laiką R. Muntrimas akcentuoja, kad darbuotis teko visiškai naujomis sąlygomis: „Nauji savininkai, akcininkai, naujo kolektyvo telkimas. Tuomet pardavimai buvo labai smukę, bet jau kitais metais jie ėmė vis sparčiau kilti. Man teko didelis rūpestis, kaip patenkinti rinkos paklausą. 2006 – 2007 m. gaminome virš 20 milijonų plytų per metus, o dabar vėl esame nusmukę į 2001-uosius metus. Didžiojo pakilimo laikotarpiu ėmėmės vykdyti gamyklos modernizavimą. Šiandien galiu pasidžiaugti, kad įmonė yra labai kompaktiška, automatizavus gamybą itin sumažėjo darbuotojų skaičius. Iš vienos pusės – smagu, tačiau darbo kupiškėnams nebegalime pasiūlyti.“ Šiuo metu Kupiškio plytų gamykloje dirba virš 20 žmonių, o pakilimo metais jų buvo apie 120.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Neringa BUTKEVIČIŪTĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video