2024/09/24

Prekybos vietos ir pirkėjo teisė rinktis

Pastaruoju metu dažnai išgirstame nerimą keliančius pranešimus apie įvairių ligų židinius tiek Lietuvoje, tiek užsienyje: tai E-coli, kiaulių maras. Mieste prie prekybos centrų matome prekiautojus, pardavinėjančius daržoves, uogas, gėles. Ar galime būti ramūs, kad pas mus neatklys kokia infekcija, kad maitinamės neužterštais produktais?

Tokius dažnam pirkėjui kylančius klausimus aptarėme su Kupiškio rajono Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) viršininku Juliumi Skrandausku. Ši tarnyba, kaip savo veiklos ribas apibrėžė pašnekovas, kontroliuoja maisto produktų gamybą „nuo žemės iki stalo“. Tad kaip sekasi vykdyti valstybės patikėtas užduotis?

Turgūs ir nelegalūs „turgeliai“

Turguose už viską atsako turgaus savininkas. Yra nurodyta pildytina dokumentacija, yra kontroliuojantys specialistai. Mėsos ir jos produktų priėmimui yra atskiros durys: pro vienas priimama atvežta skerdiena, pro kitas mėsos gaminiai.

Lauko turgavietėje buvo vienas atvejis, kai pažeista prekybos iš automobilių tvarka.

Nelegalius turgelius VMVT kontroliuoja bendradarbiaudama su policija, nes vieniems tarnybos darbuotojams su tokiais prekeiviais susikalbėti neįmanoma. Pasak V. Skrandausko, dabar pastebima tik prekyba vaisiais, uogomis, gėlėmis. Prekybos gyvulininkystės produktais – sūriais, sviestu, varške – nepastebėta. Gal tai yra mažo miesto sindromas, kai vieni kitus gerai pažįsta ir žino, kokio pareigūno ar reiklaus žmogaus reikia pasisaugoti. Tad plačiai neišsidėliojus, o pasiūlant tik iš po skverno, greitai galima susisukti ir kaip niekur nieko tokią nelemtą akimirką pasitraukti.

Reikėtų pirkėjams patiems apsispręsti, iš kur pirkti maisto produktus. Nuo pirkėjų taip pat priklauso, kur ir kokias prekes pateikia prekeivis.

Įdomu, kodėl Tarnyba „nepastebi“ kiekvieną šeštadienį Lauko gatvės turgaus prieigose pirkėjams sūrius siūlančių prekiautojų? Tokia mintis kilo klausantis viršininko.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Emilija PAMARNACKAITĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video