2024/09/24

Permainos kol kas atidedamos ateičiai

Daugeliui šalies profesinių mokyklų neramios dienos – Anykščių žemės ūkio mokyklos steigėjo funkcijas perima rajono Savivaldybė, Rokiškio technologijos, verslo ir žemės ūkio mokyklos likimas laukia toks pat kaip ir anykštėnų, o Vabalninko žemės ūkio mokykla jungiama kartu su Biržų politechnikos mokykla.

Šalyje yra 81 profesinio mokymo įstaiga. Iš jų – 56-ių steigėjas Švietimo ir mokslo ministerija, trijų – Švietimo ir mokslo ministerija bei savivaldybė, o trylika yra viešosios profesinio mokymo įstaigos.

Kokios nuotaikos Kupiškio technologijos ir verslo mokykloje (KTVM), ar ši mokymo įstaiga, turinti puikią mokymo bazę, išvengs drastiškų reorganizacijų?

Permainos – neišvengiamos

Pasak Kupiškio technologijos ir verslo mokyklos direktorės Linos Kaušakienės, apie profesinių mokyklų tinklo optimizavimą buvo kalbama jau seniai. Pagrindinis kriterijus jungiant mokyklas prie savivaldybių – mažas mokinių skaičius profesinėse mokyklose.

Prieš keletą metų ir KTVM buvo pasiūlymų pereiti rajono Savivaldybės žinion, tačiau tam nepritarė nei mokyklos Taryba, nei jos darbuotojai.

„Profesinio mokymo įstaigų tinklo optimizavimas yra neišvengiamas, – sakė Kupiškio technologijos ir verslo mokyklos direktorė Lina Kaušakienė. – Nors mes mokinių turime užtektinai, tačiau ateityje reorganizacija neišvengiama – būsime viešoji įstaiga. Dalininkais turėtų būti Švietimo ir mokslo ministerija, kaip socialinis partneris galbūt Panevėžio prekybos, pramonės ir amatų rūmai bei dar įmonė arba verslo asocijuota struktūra – kaip pavyzdys tai gali būti Lietuvos statybininkų asociacija.“

Kol kas neramina ir sektorinių praktinių centrų kūrimas. Profesiniuose rengimo centruose Panevėžyje, Vilniuje, Kaune bus kuriamos praktinio mokymo bazės. Tam skiriamos didžiulės investicijos iš Europos Sąjungos pinigų. Pagal sektorinių centrų kūrimo programą yra numatyta, kad tokių centrų baze galės naudotis ir KTVM tobulinant mokinių įgūdžius, tačiau jiems vežioti reikėtų papildomų lėšų.

Direktorė sakė, kad KTVM tapus viešąja įstaiga jos finansavimo galimybės tikrai nebus geresnės negu dabar yra, nors tuomet mokyklą galėtų remti ir įvairios organizacijos, verslininkai. Deja, kažin, ar atsiras norinčių tai daryti. Reorganizacijos pliusas, kad daugiau darbdavių bus įtraukta į ugdymo procesą, jie galės dalyvauti mokyklos valdyme, mokymo programų tobulinime, siūlys naujoves.

Laimi išmaniausieji

Dabar KTVM mokosi 506 net iš dvylikos rajonų atvykę jaunuoliai ir merginos. Didžiąją dalį – 72 procentus sudaro kupiškėnai, 10 proc. mokinių atvyksta iš Rokiškio rajono, 12 proc. – iš Biržų, likusieji iš Pasvalio, Kėdainių, Anykščių ir kt. rajonų.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Nida ŠULCIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video