2024/09/24

Ryškėja rajono biudžeto kontūrai

Koks bus mūsų rajono 2011 m. biudžetas? Kokioms gyvenimo sritims skirsime prioritetus, o kam galima atriekti mažiausią pinigų pyrago gabalėlį? Artėjant rajono šių metų biudžeto svarstymui sprendė Savivaldybėje praėjusį ketvirtadienį susirinkusi darbo grupė, sudaryta 2011 m. rajono biudžeto projektui analizuoti.

Planuojamos pajamos

Šiuo metu Savivaldybės biudžeto laisvas apyvartos lėšų likutis yra apie 1 mln. litų. Kam šį likutį padalinti, pasak Finansų ir biudžeto skyriaus vedėjos Nijolės Jaruševičienės, ir turės spręsti darbo grupė, analizuojanti šių metų biudžetą. Pernai tokių lėšų rajonas turėjo 3 mln. litų. Tad šiemet labai ribotos galimybės nors minimaliai patenkinti finansinius biudžetinių organizacijų lūkesčius.

Savivaldybės Finansų ir biudžeto skyriaus vedėja sakė, kad pagal savivaldybių biudžetų finansinių rodiklių patvirtinimo įstatymą Kupiškio r. prognozuojamos per 47,6 mln. litų pajamos. Dar papildomai 136,3 tūkst. litų tikimasi gauti iš Aplinkosaugos programos, 1 mln. litų iš specialios atliekų tvarkymo programos, 828,9 tūkst. litų iš Savivaldybės biudžetinių įstaigų pajamų už patalpų nuomą ir paslaugas. Taip pat rajono biudžetas turėtų didėti dėl specialiųjų lėšų likučio – 146,1 tūkst. litų.

Savivaldybei deleguotoms funkcijoms atlikti lėšos skiriamos iš valstybės biudžeto. Pasak N. Jaruševičienės, Finansų ministerija prognozuoja 2,2 mln. bendrą rajono biudžeto augimą. 2010 m. rajono biudžetas siekė per 48,3 mln. litų, o šiemet, kaip minėta, prognozuojamas per 50,8 lito. Biudžetas išaugs dėl padaugėjusių valstybės deleguotų funkcijų (ikimokyklinio ugdymo krepšelio įvedimas, socialinių pašalpų augimas).

Diržų neatleis

Nepaisant to, šiemet Savivaldybė neturės galimybės nei didesnių remontų planuoti, nei atnaujinti biudžetinių įstaigų materialinės bazės. Investiciniai projektai bus finansuojami iš paskolų. Finansų ir biudžeto skyriaus vedėja priminė, kad mūsų rajonas gali skolintis iki 6 mln. litų. Toks nustatytas metinis limitas.

Kaip gyvens biudžetininkai, priklausys ir nuo to, ar seksis vykdyti biudžeto pajamų planą. Sausis kol kas nieko gero nežada. N. Jaruševičienė tik guodėsi tuo, jog galutinai patvirtintas šių metų rajono biudžetas visgi turėtų būti ne mažesnis nei pernai.

Pasak N. Jaruševičienės, šiemet gal pavyks biudžetinių įstaigų mokos fondui taikyti ne 6,5 proc. mažinimą, bet 5 proc. Vaizdžiai sakant, gal pavyks įstaigoms išsiversti nenaikinant etatų, bet leidžiant darbuotojus dvi savaites nemokamų atostogų arba taupant kitais būdais.

Finansų ir biudžeto skyriaus vedėja apie šių metų biudžetinio finansavimo prioritetus nebuvo linkusi kalbėti, kol dar galutinai tas biudžetas nesustyguotas.

Naujovės

Pasak N. Jaruševičienės, šių metų visos prognozuojamos rajono biudžeto išlaidos bus apie 6 mln. litų didesnės. Taip nutiks dėl Biudžeto sandoros įstatymo vieno iš pakeitimų, kuris reikalauja, kad biudžete atsispindėtų ir paskolų lėšos. Yra ir kitų naujovių. Antai nebelieka sąraše Lėšų už paslaugas surinkimo ir panaudos bei Lėšų už patalpų nuomą surinkimo ir panaudos programų. Jos įtraukiamos į bendrą įstaigos vykdomą biudžeto programą.

Taip pat naujovė, kad nepanaudotas šias lėšas reikės grąžinti. Jų perskirstyti nebus galima. Antai mokinio krepšelio net tarp mokyklų nebus galima perskirstyti, nebent jos pasikeistų mokiniais. Jei vaikų skaičius apskritai sumažėja, kad ir klasių komplektas liktų toks pat, Vyriausybė turi teisę mokinio krepšelio lėšų perteklių pasiimti. Tokia mokinio krepšelio formavimo politika ypač nepalanki kaimo mokykloms.

——-
Autorius: Banguolė ALEKNIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video