2024/09/24

Valdžios išbandymas pirtimi ir komandiruotėmis

Ketvirtadienį vykusiame rajono Tarybos posėdyje svarstyti 29 pagrindinės ir 4 papildomos darbotvarkės klausimai. Kitam posėdžiui buvo atidėtas naudojimosi rajono Viešąja biblioteka taisyklių svarstymas. Taip pat aptartas Tarybos nario Dangirdo Mikšio ir miesto gyventojų kreipimasis dėl pirties. Posėdžio pabaigoje pagarsintas Tarybos nario Valentino Beinorio paklausimas Savivaldybės merui, Savivaldybės administracijos direktoriui ir Savivaldybės kontrolieriui dėl grupės rajono asmenų komandiruotės tikslingumo ir dienpinigių jiems skyrimo. Tarybos nariai, artėjant savivaldos rinkimams, pastebimai yra suaktyvėję. Daugiau balsų girdėti iš opozicijos pusės.

Mokesčiai, perskirstymai

Taryba patvirtino individualios veiklos, kuria gali būti verčiamasi turint verslo liudijimą, 2011 m. fiksuotus pajamų dydžius. Jie, palyginti su praėjusiųjų metų dydžiais, sumažėjo per pusę beveik visose pozicijose. Nustatyta, jog per metus fiksuotas pajamų mokesčio dydis negali būti mažesnis nei 100 Lt. Kai kurioms veiklos rūšims, kaip ir pernai, išliko nulinis mokesčio tarifas. Tam tikroms asmenų grupėms (neįgaliesiems, pensininkams, vienišiems tėvams, bedarbiams ir kt.) mokestis už verslo liudijimą bus sumažintas 50 proc.

Iš įvairių rajono biudžeto šaltinių ir nepanaudotų lėšų buvo perskirstyta 430 tūkst. litų. Pasak Finansų ir biudžeto skyriaus vedėjos Nijolės Jaruševičienės, visos Savivaldybės įstaigos prašė 2,1 mln. litų papildomų lėšų. Šių metų spalio 1 d. tų įstaigų bendras kreditorinis įsiskolinimas siekė 768 tūkst. litų, o per šios Tarybos priimtus įvairius sprendimus joms buvo paskirstyta tik 430 tūkst. litų. Visų prašymų patenkinti kol kas nebuvo galima.

Kai kurie Tarybos nariai suabejojo, ar tikslinga skirti 18 tūkst. litų Kupiškio bažnyčios apšvietimui, kai, anot Audronijaus Zulono, be kuro tebėra Juodpėnų, Naivių, Laičių katilinės, kai byra Kupiškio viešosios bibliotekos langai. Jam pritarė ir Tarybos narys Povilas Gurklys, sakydamas, kad bažnyčias reikėtų apšviesti tuomet, kai yra užtektinai viskam pinigų. Tarybos narė Milda Narmontienė paklausė, ar bent jau bus apšviesti bažnyčios kryžiai. Dabar ji naktį labiau panaši į pilį nei į maldos namus. Posėdžiui pirmininkaujantis rajono meras Jonas Jarutis pažadėjo, kad bažnyčios kryžiai bus gerai apšviesti ir naktį iš tolo matysis.

Tarybos opozicija atkreipė dėmesį, kad neatsiskaitoma su savomis įmonėmis. Pasak Valentino Beinorio, atidėti pinigų skyrimo joms negalima. Antai UAB „Kupiškio autobusų parkas“, jei nesusimokės kreditorinių įsiskolinimų, negaus kuro mažesne kaina, nors ir laimėjo konkursą jį gauti. Šiai bendrovei nutarta skirti 100 tūkst. litų įsiskolinimui už nemokamą moksleivių vežimą padengti.

Savivaldybės administracijos direktorius Žilvinas Aukštikalnis pripažino, kad UAB „Kupiškio komunalininkas“ išlieka bankroto pavojus.

Šįkart šiai bendrovei skirta 200 tūkst. litų įsiskolinimui už poilsio vietų ir želdinių priežiūros darbus padengti.

UAB „Kupiškio salyklas“, kaip nauja investuotoja ir darbo vietų kūrėja, atleista nuo valstybinės žemės nuomos mokesčio (2 880 Lt). Nuo tokio pat mokesčio atleista ir UAB „Kupiškio autobusų parkas“. AB „Suskystintos dujos“ Kupiškio skyrius neatleistas nuo 250 Lt vietinės rinkliavos mokesčio už kasinėjimus viešojo naudojimo teritorijoje.

Sumažinti asignavimai mokinio krepšeliui finansuoti. Iš mūsų rajono į Biržus nukeliavo 2 691 Lt, o į Panevėžį – 6 900 Lt.

Galvos skausmas dėl atliekų tęsiasi

Taryba pritarė projekto „Panevėžio regioninės atliekų tvarkymo sistemos plėtra, užtikrinant biologiškai skaidžių atliekų tvarkymo uždavinių įgyvendinimą“ galimybių studijai ir projekto įgyvendinimui.

V. Beinorio nuomone, šiam projektui galima pritarti regioniniu lygmeniu, bet ne Kupiškio kontekste. Atliekos iš principo turėtų būti perdirbamos vietoje. Dabar šiukšlių rūšiavimo fabrikas, įgyvendinus šį projektą, bus Panevėžyje. Ar negalima tokį fabrikėlį pastatyti ir pas mus? Gal ir europinių lėšų tam pavyktų gauti? Galėtume rūšiuoti vietoje. Kitaip gyventojams ateityje gali labai padidėti mokestis už šiukšlių tvarkymą. Tarybos narys B. Rimkus pabrėžė, kad tai ypač svarbus klausimas. Nežinoma, kaip reaguos gyventojai. Apklausa nepadaryta. Neaišku, kiek rajonui kainuos būti to projekto dalininku. Teigiama, kad Savivaldybės įnašas bus 15 proc., bet neaišku, nuo kokios sumos. Nekalbėta, kiek tai realiai kainuos gyventojams. „Net savivaldybių asociacijos atstovai teigia, jog atliekų sistemos plėtra gali jiems uždėti 35-47 proc. didesnę mokesčių naštą. Lengva ranka balsuota pritarti tam projektui. Belieka gyventojus raginti rūšiuoti šiukšles“, – buvo įsitikinęs B. Rimkus. J. Jarutis priminė, kad gyventojai gaus konteinerius biodegraduojančioms atliekoms dėti. Naujoji sistema turėtų pradėti veikti tik 2013 m. Mokestis mažės nuo mūsų sugebėjimo rūšiuoti šiukšles.

N. Jaruševičienė paaiškino, kad dėl lėšų skyrimo šiam projektui ateityje bus reikalingas atskiras Tarybos sprendimas. Kiek turėtų prisidėti savivaldybės, dar yra diskutuojama. Savivaldybių asociacijoje buvo siūlymų siekti, kad 95 proc. šio projekto būtų finansuojama Europos Sąjungos lėšomis. Tuomet savivaldybėms beliktų pridėti 5 proc. Kol kas jokio sprendimo šiuo klausimu nėra.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Banguolė ALEKNIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video