2024/09/24

Ta pati mergelė, tik kita suknelė?

Kupiškio rajono vietos veiklos grupė (VVG) susibūrė 2007 metais, tačiau šiemet jai persikėlus į naujas patalpas, kuriose yra ir Verslo centras, kilo klausimų, ar abi šios įstaigos nesusijungs į vieną.

Apie VVG darbo specifiką ir ateities planus pakalbinome jos pirmininkę Neringą ČEMERIENč˜.

Papasakokite plačiau apie savo veiklos sritis. Ar tai nesidubliuoja su Verslo centro atliekamomis funkcijomis?

Ne, mes esame visiškai atskira organizacija, čia nuomojame patalpas ir nieko bendro neturime su Verslo centru.

Esame tam, kad būtų įsisavinami Europos Sąjungos (ES) pinigai, kurie skirti kaimo vietovėms, juose gyvenantiems ir savo veiklą kuriantiems žmonėms. Pagrindinis tikslas – pagerinti Kupiškio rajono žmonių gyvenimo kokybę, suaktyvinti kaimo bendruomenes, skatinti pilietiškumą ir bendruomenės narių gebėjimus, ugdyti kaimo lyderius, konsultuoti ir teikti pagalbą kaimo plėtros veikėjams ir organizacijoms įgyvendinant vietos plėtros strategiją.

Bet pas jus dirba tie patys žmonės kaip ir Verslo centre?

Taip, čia dirba ta pati vadybininkė ir buhalterė, o buvusi Verslo centro direktorė Rima Aukštikalnienė pas mus dirba projektų administratore. Vadybininkė Dina Murnikova, kai įvyks Verslo centre konkursas direktoriaus pareigoms užimti, dirbs tik pas mus. Ne paslaptis, jog Verslo centras išgyvena sunkų laikotarpį dėl savo finansavimo, todėl mes nuomodami patalpas iš jo netgi savotiškai padedame išgyventi.

Kokia VVG sudėtis?

VVG sudaro nariai ir iš jų renkama valdyba, kurioje yra vietos valdžios, visuomeninių organizacijų ir verslo atstovų. Narys turi teikti pasiūlymus VVG veiklai gerinti, dalyvauti visuotiniuose narių susirinkimuose su sprendžiamojo balso teise, rinkti ir būti išrinktu į VVG renkamus organus – valdybą. Nariai čia asmeninės naudos neturi, tai greičiau įsipareigojimas nauja informacija dalintis su kitais. Jų taip pat laukia mokymai – mokysis atlikti viešuosius pirkimus elektroniniu būdu.

Šiuo metu VVG turime 36 narius. Iš jų – 12 yra valdyboje. Šie žmonės su verslu nieko bendra neturi. Valdyboje yra trys verslininkai deleguoti darbdavių klubo. Tačiau jie čia ne todėl, kad nori kažko sau. Jų tikslas – suteikti naudą rajonui.

Verslininkams atstovauja Zigmantas Aleksandravičius, Virginijus Andrijauskas, ūkininkams – Darius Jankauskas. Iš Savivaldybės atstovais yra deleguoti Žilvinas Aukštikalnis, Danutė Juškevičienė ir Igoris Parfionovas. Visuomeninėms organizacijoms atstovauja Vidmantas Paliulis, Genė Žilinskienė, Neringa Čemerienė, Jurgita Blaževičiūtė, Daiva Bubulienė ir Saulius Bubinas. Valdyboje turi būti įvairaus amžiaus žmonės. Juk vienaip padėtį mato jaunimas, o kitaip į tuos pačius dalykus žiūri vyresnio amžiaus žmogus. Tai labai svarbu priimant sprendimus. Valdybos posėdžių metu turi būti išklausytos visos nuomonės, viskas vykdoma viešai ir skaidriai.

Kokie darbai jau padaryti?

Šiais metais buvo pasirašyta sutartis su Nacionaline mokėjimo agentūra Vietos plėtros strategijai „Kupiškio rajono integruota 2007-2013 m. vietos plėtros strategija gyvenimo kokybei gerinti“ įgyvendinti pagal Lietuvos kaimo plėtros 2007-2013 metų programos krypties „Leader metodo įgyvendinimas“ priemonę „Vietos plėtros strategijų įgyvendinimas“. Čia pareiškėjai gali būti visi gyventojai, net ir gyvenantys mieste, tačiau veiklą turi vykdyti kaime. Iki 2014 metų mums reikia įsisavinti 7,1 mln. Lt. Parama galės pasinaudoti ir ūkininkai, jeigu jie planuoja vykdyti ne žemės ūkio, bet kažkokią kitą veiklą.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Nida ŠULCIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video