2024/09/23

Savaitgalį rašėme Nacionalinį diktantą

Kovo 27-ąją jau penktą kartą visoje šalyje rašytas Nacionalinis diktantas. Antrus metus rašyti Nacionalinį diktantą kviečiami ir moksleiviai. Norintieji diktantą galėjo rašyti visose Lietuvos savivaldybėse ir 25 Lietuvos atstovybėse užsienyje. Pirmą kartą buvo galima išbandyti diktanto rašymą internetu.

Kupiškėnai rašyti diktanto rinkosi į Kupiškio Povilo Matulionio pagrindinę mokyklą.

Šiemet rašyti diktanto į Povilo Matulionio pagrindinę mokyklą atėjo 22 mūsų rajono gyventojai (2006 m – 11, 2007 m – 17, 2008 m – 26, 2009 m – 34). Net keturi kupiškėnai diktantą rašė penktą kartą. Rajono savivaldybės Tarybos narė Milda Narmontienė Nacionalinį diktantą rašė ketvirtą kartą. Šeši mūsų rajono gyventojai rašyti diktanto atėjo antrą kartą ir dešimčiai atėjusiųjų šis kartas buvo pirmasis. Diktanto rašyti atėjo ne tik suaugusieji, bet ir 9 mokiniai.

Šiais metais Nacionalinio diktanto pirmajam turui buvo specialiai sukurta rašytojos Vandos Juknaitės esė „Skubėkime augti“. Atsižvelgiant į daugybę ankstesnių diktantų dalyvių prašymų, diktantą skaitė mokytoja. Ši garbė teko lietuvių kalbos mokytojai ekspertei Aldonai Šventickienei iš Vilniaus Žemynos gimnazijos.

Pasiteiravus, ar sunku buvo rašyti diktantą, išgirdome įvairių nuomonių. Janina Dambrauskienė iš Šepetos sakė, kad diktantas jai nebuvo sunkus, tačiau iš pradžių nespėjo rašyti. Kad per greitai buvo skaitomas diktantas, skundėsi ir kiti jį rašiusieji. Ne visiems pagal jėgas buvo ir pats tekstas – kai kam kilo nemažai neaiškumų dėl kai kurių žodžių rašybos ar sakinių skyrybos.

Šiemet rašiusieji diktantą po tekstu dar turėjo parašyti, jų manymu, sunkiausios rašybos lietuvišką žodį ir atsakyti į klausimą, kodėl dalyvauja Nacionalinio diktanto rašymo konkurse.

„Ne pats diktanto rašymas svarbiausia, – pakiliai nusiteikę po diktanto rašymo šurmuliavo dalyviai. – Čia visada gera ateiti jau vien dėl šventiškos, pakilios nuotaikos. Gera jausti, kad esi lietuvis, gali rašyti lietuviškai“.

Kiekvienas Nacionalinio diktanto dalyvis iš Kupiškio r. savivaldybės prisiminimui gavo po Paulino Kaluinos knygą „Meilė motinai – audimo raštuose“.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Nida ŠULCIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video