2024/09/23

Savivaldybės ugniagesių etatams lemta mažėti

Ugniagesių profsąjungoms pradėjus kelti klausimą dėl savivaldybių priešgaisrinių tarnybų prastos materialinės bazės, vėluojančių atlyginimų ir kitų problemų, rajono mero Jono Jaručio iniciatyva, sausio 14 d. Kupiškio r. Savivaldybės Žemės ūkio skyriaus salėje įvyko susitikimas su Savivaldybės priešgaisrinės tarnybos ugniagesiais. Dalyvavo ir Kupiškio priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos viršininkas Algirdas Rudys.

Ragino taupyti

Kupiškio r. priešgaisrinės tarnybos direktorius Algirdas Bočiulis informavo, kad šiuo metu dirba 67 ugniagesiai. Pernai buvo 77 etatai. Atleista 10 darbuotojų. Nuo birželio mėnesio darbo užmokesčio fondas buvo sumažintas 44 tūkst. 930 Lt, o nuo rugsėjo 1 d., mažėjant bazinei algai, – dar 24 tūkst.120 Lt. Teko darbuotojus leisti dvi savaites nemokamų atostogų. Tik tokiu būdu pavyko išmokėti gruodžio mėnesio algas. Sunkmetis. „Visose srityse reikia taupyti. Ypač elektrą, išlaidas telefoniniams pokalbiams“, – sakė vadovas.

A. Bočiulis turėjo ir kuo pasigirti. Šios tarnybos ugniagesiams jau užsakyti nauji maskuojančio audinio kostiumai, naujos kepurės, auliniai batai. Ugniagesiai aprūpinti pirštinėmis, pošalmiais. Užtektinai turima įvairių diametrų žarnų, stengiamasi remontuojamus automobilius kuo greičiau aprūpinti reikiamomis detalėmis. Neblogai suremontuotos ugniagesių komandų patalpos, tik Skapiškyje dar liko neatnaujinta krosnis.

Susirinkime buvo pateikta ir praėjusių metų šios tarnybos finansinė ataskaita.

Mažinti teks

Šiuo metu Savivaldybės priešgaisrinė tarnyba turi 8 ugniagesių komandas. Jos yra Adomynėje, Alizavoje, Antašavoje, Noriūnuose, Skapiškyje, Šimonyse, Virbališkiuose ir Žaideliuose. Jose iki etatų mažinimo budėjo po 2 žmones.

A. Bočiulis sakė, jog dėl gyventojų saugumo stengsis išlaikyti jas visas, nors jau buvo aukštesnė vadovybė pareiškusi apie Virbališkių, Adomynės ir Antašavos komandų naikinimą. Kol kas pavyko jas išlaikyti ir įrodyti, jog šiuose rajono pakraščiuose budintys ugniagesiai tikrai reikalingi.

J. Jarutis sakė, kad iš esmės tarnybos darbu esąs patenkintas. Tik nori, kad ne tik per profsąjungą, tarpininkus, ugniagesiai bandytų spręsti savo problemas, bet pirmiausia jas išsakytų savo vadovybei, Savivaldybei. Mero nuomone, šios tarnybos ugniagesių komandų nereikia naikinti, nors tai buvo norima padaryti. Tačiau darbuotojų skaičių mažinti visgi reikėtų. Gal teks, kaip prieš keletą metų, dirbti po vieną. Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departametas šiemet Savivaldybei, kad ji galėtų išlaikyti rajono priešgaisrinę tarnybą, atlikti jai deleguotą funkciją, skyrė 200 tūkst. litų mažiau nei pernai – 1,2 mln. litų. Pati Savivaldybė savo ruožtu šiai tarnybai išlaikyti, jos materialinei bazei stiprinti prideda dar po keliasdešimt tūkstančių litų.

Problemų daug

Mero paklausti, kokios problemos jiems aktualiausios, ugniagesiai pirmiausia buvo nepatenkinti technikos perskirstymu, senutėlėmis, byrančiomis mašinomis, detalių joms remontuoti stygiumi.

Pasak A. Rudžio, tikrinančio Savivaldybės ugniagesių darbą, vienose komandose žmonės dirba, o kitose tik atbūna skirtą laiką.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Banguolė ALEKNIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video