2024/09/23

Rajono emigrantus skaičiuoja komunalininkai

Statistikos duomenimis, pernai iš Lietuvos emigravo per 20 tūkst. žmonių. Kiek jų paliko Kupiškio rajoną, suskaičiuoti sunku – tikslius skaičius sužinosime tik po 2011 metų gyventojų surašymo. Tačiau apytikslius duomenis parodė pernai įvesta komunalinių atliekų surinkimo tvarka. Įvedus privalomą mokestį už šiukšles rajono gyventojams, beveik 900 kupiškėnų suskubo pranešti apie savo emigravimą į užsienio šalis – jie jau atleisti nuo rinkliavos. Tačiau spėjama, kad dar tiek pat kupiškėnų kol kas nepateikė tokių duomenų.

Emigrantai nešė pažymas

Nuo 2009 metų liepos mėnesio visi kupiškėnai buvo priversti mokėti po 60 litų per metus už komunalinių atliekų tvarkymą. Tačiau gyventojai, esantys užsienyje, bet savo gyvenamąją vietą deklaravę Lietuvoje, gali išvengti šios rinkliavos. Jie turėtų pateikti pažymas apie savo išvykimą į kitą valstybę neterminuotam laikotarpiui. Nusprendę iš viso nebegrįžti į Lietuvą, privalo išsiregistruoti iš mūsų rajono.

Miesto gyventojai apie laikiną išvykimą į užsienį galėjo pranešti Kupiškio rajono savivaldybės Ekonomikos ir turto valdymo skyriaus vyresniajam specialistui Antanui Odinui, rajono žmonės – savo seniūnijos darbuotojams.

Suskaičiavus per pusmetį pateiktas pažymas, preliminariais duomenimis, mūsų rajoną laikinai paliko apie 800 gyventojų. Apie 100 kupiškėnų, gavę sąskaitas už komunalinių atliekų tvarkymą, iš viso išsideklaravo iš mūsų rajono. Daugelį metų praleidę užsienyje, ten įsitvirtinę ir sukūrę šeimas, jie jau nebeplanuoja grįžti į Kupiškį.

Gausiausia mūsų kraštiečių (beveik pusė suskaičiuotų emigrantų) šiuo metu yra Didžiojoje Britanijoje. Nemažai žmonių išvyko į Airiją, Ispaniją, Skandinavijos šalis, Jungtines Amerikos Valstijas. Pavienių kupiškėnų galima rasti ir tokiose valstybėse, kaip Kipras, Liberija, Gruzija, Kazachija, Kanada, Olandija, Liuksemburgas, Šveicarija.

Pažymas rinkę specialistai spėja, kad į juos kreipėsi ne visi emigrantai. Tokių galėtų būti dar tiek pat, kiek pavyko suskaičiuoti.

Miestas praretėjo

Lyginant miestiečių ir kaimiečių emigracijos mastus pagal komunalininkams pateiktas pažymas mūsų rajone miestą paliko 232 gyventojai. Ekonomikos ir turto valdymo skyriaus vyresniojo specialisto A. Odino pateiktais duomenimis, 55 kupiškėnai pranešė šiuo metu laikinai išvykę į Didžiąją Britaniją, 22 – į Airiją, 15 – į Ispaniją, 12 – į Norvegiją.

Nemažai kupiškėnų išsibarstę Vokietijoje, Prancūzijoje. Tačiau mūsų miestiečių galima rasti ir Čekijoje, ir Kazachijoje, ir Ukrainoje, ir Turkijoje. Vienas gyventojas nuklydo netgi į Liberiją, kur darbuojasi laivyne.

„Vieni gyventojai teigė, jog užsienyje gyvena jau daug metų, kiti – išvyko tik šiemet. Dauguma emigrantų – jauni žmonės, ieškantys geresnio duonos kąsnio. Tačiau jų smerkti nevalia – o ką daryti tokiu sunkiu laikotarpiu. Jau geriau tegu jie išvažiuoja nei čia lieka plėšti ir vogti. Tik gaila, kad Kupiškyje taip sumažėjo jaunimo. Vaikštau vakarais gatvėmis ir jaunimo šurmulį retai kur beišgirstu. Tik vyresnius žmones čia ir besutiksi“, – kalbėjo A. Odinas.

Grįš tik „ant gero“

Suskaičiavusi emigrantus savo krašte jų nesmerkė ir Subačiaus seniūnijos vyresnioji specialistė Pranciška Karosienė. Anot jos, žmones į užsienį gena nedarbas ir sunki ekonominė situacija.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Ingrida STAKYTĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video