2024/09/23

Viešieji darbai – skurstantiems verslininkams ir pedagogams

Kai nedarbo lygis rajone muša rekordus, gelbėjimosi ratu tampa viešieji darbai. Jų pasiūla bedarbiams Kupiškio darbo biržoje ne itin keisis ir šiemet, tačiau plečiasi darbų įvairovė. Jei anksčiau viešuosius darbus įsivaizdavome su šluota rankose, tai nuo šiol į šią programą įtraukiami net auklėjimo, ugdymo bei priežiūros darbai. „Laikinųjų darbų“ projektu įvardinti viešieji darbai siūlomi ir ekonominius sunkumus patiriančioms įmonėms.

Ir kvalifikuotiems darbininkams

Kupiškio darbo birža jau sudarė viešųjų darbų sąrašą 2010 metams. Juos patvirtino Kupiškio rajono savivaldybės taryba.

„Kupiškėnų mintims“ Kupiškio darbo biržos Užimtumo rėmimo įgyvendinimo skyriaus vedėja Bronė Kiudienė sakė, kad šiems metams numatyta viešųjų darbų programa lieka beveik tokia pat kaip ir pernai. Pagal ją planuojama įdarbinti 350 žmonių, darbo turėsiančių bent trims mėnesiams į priekį.

Viešiesiems darbams skirta daugiau nei milijonas litų iš Darbo biržos ir Kupiškio rajono savivaldybės lėšų. Daugiausia valandų (54 tūkst.) pagal viešųjų darbų programą skirta miesto ir rajono seniūnijoms priklausančių gyvenviečių gatvių, kelių, pakelių bei teritorijų tvarkymo, apželdinimo ir želdinių priežiūros darbams. Kiek mažiau – rekonstrukcijos ir smulkaus remonto pagalbiniams bei vidaus tvarkymo darbams.

„Naujas dalykas šioje programoje – pagalbiniai auklėjimo, ugdymo ir priežiūros darbai. Ir anksčiau savo darbuotojus siųsdavome į globos namus. Ten jie dirbdavo įvairius tvarkymo darbus. O nuo šiol, jei bus poreikis, imsis ir priežiūros. Tokiais pasiūlymais galės pasinaudoti pedagoginį ar kitą išsilavinimą turintys asmenys“, – kalbėjo B. Kiudienė.

Laikinieji darbai

Tačiau ne tik pedagogai jau turi galimybę pasinaudoti viešųjų darbų programa. Ją pritaikyti gali ir ekonominius sunkumus patiriančios rajono įmonės.

Nuo praėjusių metų spalio mėnesio Lietuvos Darbo birža pasiūlė darbdaviams įsijungti į Europos socialinio fondo finansuojamą projektą „Laikinieji darbai“.

Jo veikla – viešųjų darbų organizavimas, sudarant sąlygas laikinai įdarbinti įmonių darbuotojus priverstinių prastovų metu ar dirbantiems ne visą darbo laiką. Rajono bendrovės, norinčios pasinaudoti „Laikinųjų darbų“ programa, iki kiekvieno mėnesio 25 dienos kviečiamos į Kupiškio darbo biržą. Čia būtina pateikti nustatytos formos pasiūlymą dėl viešųjų darbų organizavimo.

Paskirtus darbus įmonių darbuotojai atlieka pagal sudarytas terminuotų darbų sutartis. Už faktiškai dirbtą laiką darbdaviui mokama 100 procentų kompensacija darbo užmokesčio išlaidoms. Darbo įkainiai apskaičiuojami pagal Vyriausybės patvirtintą minimalų valandinį atlygį.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Ingrida STAKYTĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video