2024/09/22

Kai alga telpa į automobilio degalų baką

Svarstydamas Transporto lengvatų įstatymo projekto pataisas, Seimas pritarė siūlymui nuo 2009 m. sausio 1 d. kompensuoti kelionės į išlaidas (tai privalės daryti savivaldybės) kaimų ir miestelių kultūros ir meno įstaigose dirbantiems žmonėms, socialiniams darbuotojams, socialiniams pedagogams, auklėtojams ir jų padėjėjams. Tačiau jiems numatoma padengti tik važiavimo viešuoju transportu išlaidas. Toks seimūnų sprendimas kvepia populizmu. Juolab kad į atokesnes kaimo vietoves jau senokai nebeužsuka jokie maršrutiniai autobusai ar tik vienas kitas per savaitę. Tiesa, minėto įstatymo pataisose nurodyta, kad dirbti į kaimą važinėjantiems pedagogams ir gydytojams savivaldybės savo nustatyta tvarka mokės nuosavo transporto išlaidų kompensacijas.

Visi kalbinti klubinių įstaigų darbuotojai sakė, kad būtų gerai, jog ir jiems, kaip mokytojams, būtų kompensuojamos kelionės į darbą išlaidos. Antai kapelos „Dvaras“ vadovas Almantas Totoris teigė, jog visa jo, kaip kapelos vadovo, alga telpa į automobilio degalų baką. Prireikia žmones ir atsivežti į repeticijas, ir atgal parvežti. Ne tiek jau daug turime muzikantų, kad jų nebrangintume. Jis įsitikinęs, kad kitaip nei švenčių, nei kitokių renginių nebūtų. „Mes gal paskutinė karta, kuri taip iš širdies atsidavusi muzikavimui, kultūrinei veiklai beveik už grašius, labiausiai entuziazmo vedini“, – kalbėjo A.Totoris.

Kultūros centro direktorius Rapolas Lukoševičius yra surinkęs duomenis, kiek kilometrų į darbą sukaria rajono klubinių įstaigų darbuotojai, kiek tam išleidžia kuro. Pasak jo, į kaimą dirbti važinėja apie 18 žmonių. Kolektyvų vadovams, kurie pavežėja į repeticijas ir iš jų žmones, dar pridėti 3-4 km. Apytiksliai žmogui toms kompensacijoms reikėtų apie 120-118 Lt per mėnesį. Važinėjantiems tik maršrutiniais autobusais vidutiniškai reikėtų pridurti apie 22 Lt. Tačiau ne visiems vienodai. Vieni važiuoja gal tik kartą ar du per savaitę, o kiti beveik kasdien. Kultūros centro direktorius kol kas tų duomenų nėra pateikęs svarstyti rajono Tarybai, nes lėšų tokioms kompensacijoms šių metų rajono biudžete nėra numatyta. Tai nukelta į vėlesnį laiką. R. Lukoševičius viliasi, jog ir mūsų rajone kultūros darbuotojams ateityje bus panašios sąlygos dirbti, kaip yra Panevėžio rajone, kur Savivaldybė iš savo biudžeto kompensuoja šiems specialistams kelionės į darbą išlaidas.

Savivaldybės administracijos direktorius Žilvinas Aukštikalnis sakė, kad šiuo metu rajone kelionės į darbą kompensuojamos pedagogams ir gydytojams, važinėjantiems dirbti į kaimą nuosavu transportu. Tarybos sprendimu, kompensuojama pagal maršrutinio autobuso bilieto kainą. Įstaigos vadovas kartą per mėnesį pateikia žiniaraštį, pagal kurį išmokami tie pinigai. Panašiai galima bus kompensuoti ir kitiems, kuriems įstatymas numato tokią lengvatą. Rajono Taryba yra parengusi nuostatus, pagal kuriuos gali kompensuoti kelionės išlaidas ne tik maršrutiniais autobusais važiuojantiems dirbti į kaimo vietoves, bet ir kitu transportu, išskyrus mokyklinius autobusus, greitosios medicinos pagalbos ir kitą specialųjį transportą.

Pasak administracijos direktoriaus, prieš svarstant kitų metų šalies biudžetą bus iš savivaldybių surinkti duomenys, kokios sumos reikėtų toms privalomoms pagal įstatymą kompensacijoms. Po to atitinkamai kiekvienai savivaldybei bus padidintas valstybės finansavimas, kad jos galėtų iš dalies padengti įstatyme nurodytoms specialistų, važinėjančių dirbti į kaimą, grupėms kelionės išlaidas.

Ž. Aukštikalnis sutiko su tuo, kad ne visi specialistai atsidurs šiuo atžvilgiu vienodose pozicijose. Antai pedagogai dažniausiai gali kooperuotis važiuodami į darbą, o kultūros ar socialiniams darbuotojams tai jau sunkiau padaryti. Kita vertus, anot jo, tai kol kas pats demokratiškiausias būdas nors kiek palengvinti finansinę naštą keliaujantiems dirbti į kaimus. Kitaip vieni, važinėjantys galingesnėmis transporto priemonėmis, gautų vienokias išmokas, prastesniais automobiliais – kitokias. Atsirastų nepatenkintų, abejojančių kompensacijų skaidrumu ir pan.

——-
Autorius: Banguolė ALEKNIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video