2024/10/22

 

JUBILIEJINĘ PARODĄ PAPUOŠĖ NAUJAS KŪRYBINIS PERSONAŽAS

Kupiškio etnografijos muziejuje tautodailininkė Irena Vapšienė pristatė jubiliejinę, šeštąją, savo kūrybos darbų parodą.

Kupiškio etnografijos muziejus spalio 15 dienos pavakarę pakvietė į tautodailininkės Irenos Vapšienės jubiliejinės kūrybos darbų parodos atidarymą. Pynėja iš vytelių, tapytoja, keramikė – jos kūryba išties įvairialypė. Tuo dar kartą buvo galima įsitikinti ir šioje parodoje, pajusti Irenos kūrybos pasaulį. Beje, ji nustebino renginio dalyvius pristatydama savo naują keramikos darbų ciklą.

Jurga BANIONIENĖ

Trys mūzos

Kalbėdama apie parodos autorę I. Vapšienę muziejininkė Žygimantė James sakė, kad jos atsidavimas menui ir amatui neeilinis.

„Tai įkvėpimo šaltinis ir pavyzdys, kaip menininkas, dirbdamas žmogiškus darbus, sugeba atrasti laiko ir jėgų ne tik išreikšti savo meninėms ambicijoms, bet ir prisidėti prie senųjų amatų išsaugojimo ir populiarinimo. Irena yra įvaldžiusi tris menines disciplinas – tapybą, vytelių pynimą ir prieš keletą metų aistringai pamiltą keramiką.

Irenos tapyba – neįtikėtinai šilta, truputį melancholiška, keramika ne tik dekoratyvi ir praktiška, kūriniuose galime pastebėti ryšį su baltų kultūra ir jos simboliais, kurie turi sąsajų su liaudies pasaulėjauta.

Vytelių pynimas yra tautodailės paveldas, Irena – jo puoselėtoja ir skleidėja“, – teigė Ž. James.

Irena pasakojo, kad kūrybinis kelias prasidėjo vaikystės metais, piešė nuo mažens, paskui perėjo į tapybą. Ji kūrėjai – tikras malonumas. Į Lietuvos tautodailininkų sąjungą buvo priimta kaip pynėja.

Paklausta, kaip nusprendžia, kuo tą dieną užsiims, tapyba, vytelių pynimu ar keramika, tautodailininkė sakė, kad gali imtis visko.

„Tapai dvi valandas, per tą laiką vytelės išmirksta, tada gali pinti, o kai supykstu, einu padaužyti molio“, – šypsojosi I. Vapšienė.

Plačiau skaitykite spalio 18 d. „Kupiškėnų mintyse“ arba prenumeruokite PDF

Dalintis
Komentarų nėra

PALIKTI KOMENTARĄ

Rekomenduojami video